İnce taneli kedi kumlarının, kedinin patilerine yapışarak evin içine taşındığı düşüncesi, yaygın olmasına rağmen özel üretilen ince taneli kumlar kedilerin patilerine yapışmaz. Bu değerli dostumuz yetişkin ise, alacağınız kumun ince veya kalın taneli olması çok önemli değildir.
Sizler için ince ve kalın taneli kum seçeneklerini, minik dostunuzun da sağlığını düşünerek sunmaktayız. İnce taneli kedi kumları, çok daha kolay topaklaşsa da etrafa daha çok dağılabilir. Kalın taneli kedi kumları ise daha kolay topaklaşır ve aynı zamanda temiz kumların ziyan olmasına engel olmaktadır.
Aslında kedi kumunun ince taneli veya kalın taneli olması çok da müthiş bir fark yaratmaz. Esas olan seçtiğiniz kumu kedinizin beğenmesi, kokuyu hapsetmesi, kolay temizlenmesi ve en önemlisi kedinizin sağlığı açısından bir sorun yaratmamasıdır.
Kum içerisinde zehirli ve zararlı kimyasallar bulunmamalıdır. Kum taneleri yuvarlak şekilde olmalıdır. Bu sayede yavru kedinin halihazırda hassas olan patilerinin zarar görmesini engelleyebilirsiniz. Bazı kediler kalın taneli kum tercih etse de genel olarak kabul gören ince taneli kedi kumudur.
Yaklaşık olarak 7 cm yüksekliğinde kum ideal olarak düşünülebilir. Daha az kum koymak idrarın emilimini azaltabilir ve kedi tuvaletinin tabanında idrar toplanmasına neden olabilir bu durum meydana gelirse tüm tuvaletin temizlenmesi gerekir. Bu nedenle kum miktarının ideal seviyede olması gerekir.
İlgili 38 soru bulundu
Kum Kabının Düzenli Temizliği
Çok fazla kum kullanmak, kedinizin kum kabından çıkarken daha fazla kum taşımasına ve çevreye dağıtmasına sebep olabilir. İdeal kum derinliği 5-7 cm olmalıdır.
Ever Clean size üstün sonuçlar sunmak için özenle tasarlanmıştır. Bu nedenle, kedi kumlarımızı her zaman kutudan çıktıkları şekliyle kullanmanızı öneriyoruz. Ever Clean'i diğer kedi kumu türleri ile karıştırırsanız, aynı mükemmel sonuçları elde edemezsiniz. Düzgün bir şekilde topaklanmayabilirler.
İnce taneli kedi kumları, yavru kediler için ideal görünse de idrar kesesine, solunum yoluna ve gözlere zarar verebilir. Öte yandan kalın taneli kedi kumları ise sevimli dostlarınızın patilerini acıtabilir. Her daim sert ve köşeli yapıya sahip olmayan orta kalınlıkta kedi kumu seçmeye dikkat etmelisiniz.
Doğal İçerik: Kedi kumu alırken öncelikle içeriğine bakmalı. Mutlaka doğal minerallerden elde edilen kumlar tercih edilmeli, bunlar bentonit ya da sepiyolit gibi doğal minerallerden üretilmiş olabilir. İçerisinde kimyasal olmamasına dikkat edilmelidir.
Kediler en çok ince kumları sevmektedir. · Kolay topaklanan kumları tercih etmeniz sizin açınızdan daha iyi olacaktır. Zira kolay topaklanma, kolay bir temizlik demektir. · Silikon içeren kumlar bazı kedilerde alerjiye sebep olabilir.
Bazı kediler, doğaları gereği kalın taneli kumlara daha çok ilgi gösterirler. Güvenilir ve pratik görünen kalın taneli kedi kumunu bir kaba, ince taneli kedi kumunu diğer kaba koyarak tercihi kedinizin yapmasını sağlayabilirsiniz. Kalın taneli kedi kumları, onların patilerinin arasına girmez.
Koku yapmayan en iyi kedi kumu markaları olarak genellikle Bentonit, Refleks, Eve Clean, Proline gibi markalar tercih edilmektedir. Bu markaların fazlasıyla tavsiye edilmesi ve genellikle tercih edilmelerinin sebebe koku yapmaması ile birlikte oldukça iyi emicilere sahiptirler.
Kedi kumları anti bakteriyel olmalıdır. Anti bakteriyel kedi kumları dışkı ve idrar nedeniyle ortaya çıkan bakterileri içinde hapseder. Kediler, çok dayanıklı hayvanlar olsa da kokulara ve toza karşı alerjik olabiliyorlar. Bu nedenle alacağınız kedi kumu kokusuz olmalı ve fazla toz çıkarmamalıdır.
Yetişkin kediler ince kumu çok sevdikleri için ince taneli kedi kumu popüler seçenekler arasında yer alıyor. Yavru kediler için ise kalın taneler daha sağlıklı ve doğru seçenek olarak öne çıkıyor.
Kedi kumu olarak sıklıkla kullanılan madenler diatomit, bentonit ve sepiolit'tir. Farklı kimyasal bileşimde ve farklı yapıda olan bu madenler çeşitli işlemler uygulanarak kedi kumu olarak kullanılabilir hale gelmektedir. Diatomit kumlar daha ince yapıda emiş gücü yüksek, beyaz renkli kumlardır.
Kum kabı, kolay temizlenebilir bir malzemeden imal edilmeli ve dışkı ile kum parçacıkları kum kabı yüzeyine kolay yapışmamalıdır. Kedinizin içerisinde rahatlıkla kumu eşelemesi, hareket etmesi ve tuvalet ihtiyacını karşılaması düşünülerek ebatları doğru seçilmelidir.
Kum kabını koymak için en ideal yer
Kum kabını koymak için en iyi yer, gözden uzak, yol üstünde ya da ayakaltında olmayan; buna karşın hem kediniz hem de sizin için erişimi kolay olan bir yerdir. Kediniz, tuvalet zamanı geldiğinde kum kabına rahatça ulaşabilmeli ve siz de kum kabını kolayca temizleyebilmelisiniz.
Yaşlı kedilerde genelde böbrek yetersizliği görülü ve fazla asitli bir idrar yaşlı böbrekleri daha çok yorar. Ortalama bir kedi, günde iki kez idrar yapar.
Kedinizin kabından çıkaracağınız topaklar sıvı doygunluğuna ulaşmış olmayacağından tuvalet içerisindeki suyla temasında ani olmasa bile zamanla şişecek ve ciddi hasarlara yol açacaktır. Kedi kumunu temizledikten sonra atık poşetine koyarak ayrı bir şekilde çöpe atmanız tavsiye edilir.
1' 10 oranında sirkeli su karışımı ile kabı silin ve 5 dk bekletin. 5 dk sonra kabı durulayın. Sirke mikroplardan arınma sağlayacağı gibi, kötü kokulara karşıda bariyer olacaktır. Kabın içine ılık su koyun ve 1 yemek kaşığı karbonat ekleyin. 10 dk bekledikten sonra durulama işlemine geçin.
Ne yazık ki kum kabı boş olduğunda önlem alınmazsa, patili dostlar etrafı kirletirler. En kötüsü de tuvalet ihtiyaçlarını bir kez farklı yere yaptıklarında bu durum art arda devam etmesidir. Kokuyu gidermek kolay olmadığı gibi tekrar tuvalet kabı eğitimi vermek gerekebilir.
Kumun değişim zamanı için topaklanmayan kumlarda haftada 1 ve topaklanan kumlarda 30 günde 1 önerisini verilir. Eğer tuvalette ağır bir koku varsa ya da tuvaletin tabanından idrar birikimi gerçekleşiyorsa kumun tamamen boşaltılması, tuvaletin temizlenmesi ve yen, kum eklenmesi gerekir.
1 - Kedinizin tuvalet kabını 7 cm yüksekliğe ulaşana kadar kedi kumu ile doldurunuz. 2 - Düzenli olarak kedi kumu kabındaki katı atıkları bir kürek yardımıyla alarak kedinizin tuvalet kabının temiz kalmasına özen gösteriniz. 3 - Topaklaşmış , kirlenmiş kedi kumunuzu tuvalete değil , mutlaka çöpe atınız.
Genel olarak, veterinerler kedinizi tek seferde 24 saate kadar yalnız bırakmanın problem olmayacağını söylüyor. Temiz bir tuvalet kabı, bolca içme suyuna erişim ve siz gitmeden önce yiyeceği iyi bir öğün olduğu sürece, bir gün boyunca keyifleri yerinde olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri