Geniş bir leğenin en dibine çok az saksı toprağı koysunlar (bir avuç filan yoksa çok dağılır) üzerine de gazeteleri boyuna 2-3 santim genişliğinde uzunlamasına yırtarak/keserek leğenin içini doldursunlar. O toprak kokusunu alıp leğene yapar çişini kakasını. Bu yöntem yüzde yüz işe yarar.
İdrar Yolu Hastalıkları Kediniz idrarını kum kabının dışına yapmaya başladıysa, aklınıza gelmesi gereken ilk olasılık idrar yolu hastalığı olmalıdır. İdrar kesesinde tahriş veya enfeksiyon olan kediler idrarını sık sık saksılara, lavaboya veya küvete yapar.
Kedi kumu yerine ne konulabilir? Evde kedi kumu yoksa yerine konulabilecek en uygun malzeme gazetelerdir. Gazeteleri şeritler hâlinde kesmeli, mürekkeplerini akıtmalı ve kurutmalısınız. Bunun için organik bulaşık deterjanı ve karbonat kullanmalısınız.
Dolayısıyla yetişkin kediye tuvalet eğitimi vermeye gerek kalmaz. Yalnızca kedi kum kabını göstermeniz, patilerini kedi kumuna sürtmeniz yeterlidir. Çünkü doğada da kediler toprak, kum vb. maddelerin üstüne tuvaletlerini yaparlar ve üstlerini kapatırlar.
Kediler tuvaletlerini yaparken tehdit edildiklerini hissederlerse bunu yapmaktan vazgeçebilirler. Başka bir kedi veya herhangi bir gürültü onlar için tehdit unsuru oluşturabilir. Bu sebeple korku veya kaygıdan dolayı tuvaletleri kendi kedi kum kapları dışında evin başka bir yerine yapabilirler.
İlgili 20 soru bulundu
Kum kabını koymak için en ideal yer
Kum kabını koymak için en iyi yer, gözden uzak, yol üstünde ya da ayakaltında olmayan; buna karşın hem kediniz hem de sizin için erişimi kolay olan bir yerdir. Kediniz, tuvalet zamanı geldiğinde kum kabına rahatça ulaşabilmeli ve siz de kum kabını kolayca temizleyebilmelisiniz.
Bu sorun çözülene kadar yapabileceğiniz tek şey, başka bir yere fazladan bir kum kabı yerleştirmek ve kedinizi de onu kullanmaya teşvik etmektir. Ekstra kum kabı diğer kum kabından daha uzak bir yerde olabilir. Böylece kedinizin beklenmedik yerlere idrarını yapmasının da önemli ölçüde önüne geçebilirsiniz.
Ortalama bir kedi, günde iki kez idrar yapar. Burada hem bilinçli, hem de bilinçsiz komutlar idrar yapımını denetler. Beyin, idrar torbasının dolduğunu anladığında, bilinçli komutlar kediye tuvaletine gidip oraya çişini yapmasını söyler.
Kedilerin tuvaleti olduğunu anlayabilmek için kedilerin gözlemlenmesi gerekir. Tuvaleti gelmiş olan bir kedi eğer daha önce bir yere tuvaletini yapmış ise bu bölgenin kokusunu alarak oraya yönelecektir. Etrafta kuytu bir köşe aramaya başlaması da mümkündür.
Kediler için geceleri ışık yakmak gerekmez. Zifiri karanlık olmadığı sürece kendi iç güdülerini de kullanarak kediler karanlıkta yollarını bulabilirler. Tuvalet ihtiyaçlarını kendi başlarına karşılayabilirler.
Kediler, köpekler gibi belirli bir rutinde tuvalet ihtiyaçlarını gidermeye alışkın değildir. Köpekler günde 1 ya da 2 kez belirli saatlerde tuvaletlerini yaparken kedilerde bu durum farklıdır. Bu nedenle evde kedi kumu kullanımı önemlidir.
Ayrıca 15-20 günde bir kum kabındaki tüm kum boşaltılmalı tuvalet kabı çamaşır suyuyla yıkanıp iyice kuruduktan sonra temiz kumla tekrar doldurulmalıdır. Kedi sağlığı ve evinizin temiz kalması bakımından kedi tuvaletinin sık sık temizlenmesi sizin ve evcil dostunuzun daha sağlıklı ve mutlu olmanızı sağlayacaktır.
Kedi kumu temizleme işlemini en fazla 2 günde 1 düzenli olarak yapmanız, mümkünse her gün yapmanız herkes için en konforlu çözümdür.
Kedi tuvaletleri en az günde iki defa temizlemek koku oluşumunu büyük ölçüde yok eder. Günlük olarak temizlediğimiz kedi kumuna yeni kum eklemek kötü koku oluşumunu azaltır. 10 ya da 15 günde bir kedi tuvaletindeki tüm kumu değiştirip tuvaleti yıkayıp tuvalete yeni kum eklersek gerekli hijyeni sağlamış oluruz.
Lavanta, sardunya ve okaliptüs
Aynı şekilde sardunya ve okaliptüs bitkileri de kedilerin sevmediği bir koku yayarlar. Kadife çiçeği, petunya ve yaprak güzeli de kedilerin kokusundan hoşlanmadığı çiçeklerdir.
Ever Clean'i tuvalete dökülebilen bir kedi kumu değildir; bu nedenle asla dökmeyin. Ever Clean, topaklanma yapan bir kedi kumu olup boruların tıkanmasına neden olabilir, hatta kanalizasyon sistemlerin zarar verebilir.
Kediler tuvaletlerini yaparken kendilerini koruyamayacaklarını düşünüp çok zaman tedirgin de olurlar. Bunun için sahibinin de kendini savunmasız hissettiğini düşünürler. Sahibi tuvaletteyken başına herhangi bir şey gelmesin ve kendini yalnız hissetmesin diye kapının önünde beklerler.
Evde uygun olmayan yerlere idrarını yapmaya başlayan bir kedi, kontrol için veteriner hekime götürülmelidir. Sistit, kedinin zorlanmasına ve sık sık az miktarda idrar yapmasına neden olabilir.
Kediler kendilerini stresli hissettiklerinde gizlenmek isterler ve saklanacak bir alan ararlar. Özellikle tuvaleti kapalıysa, içine girip orada uyurlar. Strese bağlı bu tür davranış bozukluklarında feromon ürünlerini tercih edebilirsiniz.
Normal şartlarda kedi, günde en az 1 kere kaka yapmalıdır. Ancak bu süre, kumdan memnun olmayan ya da tuvaletini yapmak için uygun bir yere sahip olmayan kediler için 3 güne kadar çıkabilir. İdrar atımı konusunda ise bir kedi, uygun şartların olmadığı durumlarda tuvaletini 24 saate kadar tutabilir.
Yavru bir kedinizin sağlık durumu iyiyse, günde iki ila üç kez idrarını yapar. Kakasını ise bir veya iki kez yapmaktadır. Yavru kediler tuvalet eğitimlerini annelerinden öğrenirler.
Çoğu kedi günde en az bir kez tuvaletini yapar ve kedi dışkısı, kedinizin sağlık durumunun harika bir göstergesidir. Bir tıkanıklık veya altta yatan bir hastalık olup olmadığını veya kedi mamasının ona uygun olup olmadığını size gösterebilir.
Sirke ve su karışımını lekenin üzerine püskürtün. Köpürdüğünü göreceksiniz. Köpürme bittiğinde bir bezle karbonatı olabildiğince toplayın. Leke üzerine hafifçe püskürtmeye ve temiz bir bezle lekenin üzerine bastırmaya devam edin.
Dominant kedi evin kendi bölgesi olduğunu göstermek için evin farklı bölgelerine işeme davranışında bulunabilir. Bu aslında diğer kedilere verilen bir mesaj olsa da hijyen konusunda problemler yarattığı için müdahale edilmelidir. Bunun için öncelikle kedinin tuvalet alışkanlığını değiştiren sebepler gözlemlenmelidir.
Kedilerin Halıya Kaka Yapmasındaki Tıbbi Nedenler
Kedilerin kakasını halıya yapıyor olmasında ilk etmen tıbbi rahatsızlıklar olabilir. Kedilerde üriner sistem rahatsızlığının ya da ishalin olması kum kabına kaka yapmaktansa bulundukları yere kaka yapmalarına neden olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri