Kedi sizi tırmaladıysa ilk yapmanız gereken tırmalanan bölgeyi su ve sabun ile yıkamaktır. Bu bölgeyi sabunla yıkadıktan sonra kolonya veya batikon gibi antiseptik solüsyonlar ile temizlemeniz gerekir. Daha sonra ise acile giderek muayene olmalı ve gerekli görülür ise kuduz aşısı yaptırmalısınız.
Kedi tırmalaması sonucunda kedi tırmığı ateşi denilen kedi tırmığı hastalığına yakalanabilirsiniz. Çizik cilde bulaşmışsa, hemen bir veterinere gitmelisiniz. Kedi tırmığı ateşi hayati tehlike oluşturmaz, ancak emin değilseniz bir doktor çağırmalısınız.
Kuduz aşısı kuduz ya da kuduz şüphesi olan hayvan tarafından ısırıldıktan hemen sonra yapılmalıdır. Aşıya hemen ulaşılamıyorsa bile bu süre 72 saati geçmemelidir.
Kuduz, salya yolu ile bulaştığı için kedi tırmalama öncesinde pençelerini salya ile yaladıysa kuduz bulaştırabilir. Hayvanın kuduz aşısının olması kuduz bulaşma riskini önemli ölçüde azaltır. Bu nedenle kedilere 3 aylık olmasından itibaren kuduz aşısı yapılmalıdır. Kuduz aşısı her yıl tekrarlanmalıdır.
Kedilerin arka ayaklarını kullanarak attıkları bu tekmeler içgüdüsel olarak kendilerini korumayı istemelerinden kaynaklanıyor. Oyun anında da saldırganlık anında da rastlanabilen arka patilerle tekme bazı durumlarda farklı amaçlarla karşımıza çıkabiliyor.
İlgili 34 soru bulundu
Uzmanlar, aşırıya kaçıp kedilere sürekli göz teması kurmanın saldırganlık olarak algılanabileceği konusunda uyarıyorlar. Aynı zamanda, kedinizin size karşı bu davranışı sergilememesi onun sizi sevmediği anlamına gelmez; kediler sevgilerini farklı yollarla gösterebilirler.
Kediniz size saldırdığında hemen veteriner hekiminize başvurmalısınız. Veteriner hekiminiz kedinizin saldırganlığının olası nedenlerini ve tetikleyicilerini belirleyecektir. Aynı zamanda kediniz üzerinde bazı laboratuvar testleri yaparak tıbbi bir sorunu olup olmadığını söyleyecektir.
Kedi tırmalaması ya da ısırması gibi durumların ihmal edilmemesi gerekir: Kedinin tırnaklarından bulaşabilecek virüsler çok ciddi sağlık problemlerine ve rahatsızlıklara yol açabilir. Kedisi olan ya da kedilerle çok vakit geçiren kişilerin mutlaka kuduz aşısı olmaları tavsiye edilmektedir.
Kuduz kedi ve köpek başlarda ürkek ve korkak olur, yabancı cisimlere karşı ilgisi artar. Alışık olmadığı gıdaları yeme isteği olur.İştah azalır buna karşın su içme isteğinde belirgin bir artış görülür.Hasta hayvan sık sık idrar yapar, yara yerini kaşır. Gözlerde irileşme ve kızarıklık olur.
Kuduz, evcil ve vahşi hayvanlarda görülen, zoonoz viral bir hastalıktır. Bu viral hastalık, insanlar da dâhil olmak üzere tüm memelilerin merkezi sinir sistemini etkiler. Hastalığın belirtileri ortaya çıktığında kuduz hemen hemen her zaman, hem hayvanlar hem insanlar için ölümcüldür.
Kuduz belirtileri hastadan hastaya saat ve gün farkları olduğunu göz önüne sermiştir. Bazı kişilerde, özellikle çocuklarda 3 -4 haftalık periyotlarda belirtilerin bazıları ortaya çıkabilir. Yetişkinlerde ve bağışıklık sistemi güçlü olan kişilerde ise bu süre 8 haftaya kadar çıkabilir.
Kuduz aşısının olmaması durumunda yaşanacakları sorduğumuz Dr. Selma Okkaoğlu, kaybedilen her saniyede ilacın antikor etkisini yitireceğini söylüyor. Yani 24 saat içerisinde bu aşının yapılmaması, kişi için ölüm tehlikesi yaratmasa da, ilacın etkisini azaltıyor.
Kuduz aşısının ve diğer tıbbi önlemlerin erken dönemde yapılmaması durumunda hastalık gelişerek beyin iltihabına ve ölüme neden olur.
Bu durumda, veteriner hekim tarafından kedinizin muayene edilmesi gerekir çünkü uygun olmayan yerlere tuvaletini yapmak; ya davranış problemlerinden ya da medikal aciliyet gerektiren bir sebepten kaynaklanmaktadır. Kedinizin sizi cezalandırmak gibi bir niyeti kesinlikle yoktur.
Dahası, kediler de tıpkı köpekler gibi ayrılık kaygısı yaşayabilen canlılardır. Sahiplerinden ayrı kaldıklarında köpekler kadar belirgin ve yıkıcı tepkiler vermeseler de kediler de ayrıldıklarında kaygı geliştirebilirler.
Kedilerde kuduzun kuluçka süresi genellikle 1-3 aylık dönemi kapsar. Bu süre zarfında vücuda giren virüs sinir sistemine ve son olarak beyne ulaşır. Kedilerde kuduz belirtileri standart olarak kuluçka süresinden sonra ortaya çıkar. Kediler belirtiler ortaya çıkmadan birkaç gün önce kuduzu yayabilirler.
Kuduz immun globulini ve ilk doz kuduz aşısı, sağlık kuruluşu tarafından ısırılma sonrasında mümkün olan en kısa süre içinde uygulanmalıdır. Diğer aşı dozları ilk dozdan 3, 7 ve 14 gün sonra uygulanır. Bazı durumlarda proflaktik aşılama (ısırılma öncesi korunma ) önerilebilir.
Hayvan pençesini yaladıktan sonra tırmaladıysa kedi tırmalaması ile kuduz bulaşma olasılığı oldukça yüksektir. Ayrıca, kediler tırnakları ile birçok virüsü size bulaştırabilirler bunlardan en tehlikelisi ise kuduzdur. Kuduzun dışında birçok hastalık da bulaştırma ihtimalleri yüksektir.
Bir çok kedi zor şartlar altında sokaklarda yaşıyor ve onların tırnakları bizim için tehlikeli bakterilerle dolu olabilir. Bu dikkatli temizliği ve öz bakımı yapılmayan ev kedileri için de geçerli. Kedi tırmalaması tahmin ettiğinizden çok daha tehlikeli olabilir.
Kuduz aşısının acillerde, sağlık ocaklarında ya da aile hekimlerinde yapılması mümkündür. Ayrıca devlet hastanelerinde de kuduz aşısının yapıldığı bilinir. Eğer kuduz hastalığı ihtimali taşıyan bir hayvan tarafından ısırıldıysanız bulunduğunuz yere en yakın sağlık kuruluşuna gitmelisiniz.
Kuduz; çakal, kurt, tilki, kokarca, sırtlan, ayı, yarasa gibi doğadaki tüm vahşi memeliler ve eğer aşılanmamışlarsa köpek, kedi, inek, eşek gibi evcil memeli hayvanlar arasında varlığını sürdürür. Bu hayvanlar tarafından ısırılan insanlara bulaşarak hastalık oluşturur.
Kediler sinirlenince ne yapar? Sinirlenen kediler aniden saldırabilir. Tıslar, sert bir şekilde miyavlar ve karşısındakini uyarırlar. Bazen de birbirlerini kovalarlar.
Kediler köşeye sıkıştıklarında, kendilerini tehdit ve tehlike altında hissettiklerinde korkarlar ve savunma amaçlı saldırmaya geçerler. Korku hissetmeye başladıklarında vücut dilleri ile bu hislerini belli ederler ve genellikle tehdit kaynağı olarak gördükleri kişiden ya da evcilden kaçmayı tercih ederler.
Kedilerde en yaygın olan korku belirtileri arasında kaçma, zıplama, denge kaybı, saklanma, agresifleşme, olduğu yerde donakalma, idrar kaçırma, dışkılama ve kendi tuvaletini kullanmama gibi sorunların yer aldığını söylemeliyiz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri