Kedi sizi tırmaladıysa ilk yapmanız gereken tırmalanan bölgeyi su ve sabun ile yıkamaktır. Bu bölgeyi sabunla yıkadıktan sonra kolonya veya batikon gibi antiseptik solüsyonlar ile temizlemeniz gerekir. Daha sonra ise acile giderek muayene olmalı ve gerekli görülür ise kuduz aşısı yaptırmalısınız.
Çoğu kedi tırmığı iyi huyludur ve evde kolayca tedavi edilebilir. Ancak tıbbi yardım almanız gereken durumlar vardır. Öncelikle kedi tırmığı derinse ve kanamaya neden olmuşsa yarayı hemen sabun ve suyla temizlemeniz gerekir. Yarayı temizledikten sonra antiseptik krem sürün ve steril bir bandajla kapatın.
Kuduz kedi ve köpek başlarda ürkek ve korkak olur, yabancı cisimlere karşı ilgisi artar. Alışık olmadığı gıdaları yeme isteği olur.İştah azalır buna karşın su içme isteğinde belirgin bir artış görülür.Hasta hayvan sık sık idrar yapar, yara yerini kaşır. Gözlerde irileşme ve kızarıklık olur.
Sokak Kedisinin Isırığı
Sokak kedileri genellikle aşılanmamış veya sağlık durumu belirsiz olabilir, bu nedenle ısırık durumu ciddiye alınmalıdır. Eğer ısırık ciddi görünüyorsa veya enfeksiyon belirtileri ortaya çıkarsa (kızarıklık, şişme, ağrı, ateş vb.), derhal bir sağlık profesyoneline başvurun.
Kedi Tırmığı Hastalığı Öldürür mü? Kedi tırmığı hastalığı çok nadir de olsa özellikle immun sistemin daha zayıf olduğu yaşlardaki çocuklarda ve immun sistemi zayıflatan hastalığa sahip insanlarda ciddi komplikasyonlara neden olabilmektedir.
İlgili 29 soru bulundu
Eğer çevremizde bildiğimiz ve tanıdığımız bir kedi ise aşılarının özellikle kuduz aşısı düzenli yapılmış ise tırmalaması yönünde herhangi bir risk söz konusu değildir. Fakat tırmalayan bir sokak kedisi ise hastalık taşıma riski bir ev kedisine göre daha fazla olacaktır.
Kedi tırmalaması sonucunda kedi tırmığı ateşi denilen kedi tırmığı hastalığına yakalanabilirsiniz. Çizik cilde bulaşmışsa, hemen bir veterinere gitmelisiniz. Kedi tırmığı ateşi hayati tehlike oluşturmaz, ancak emin değilseniz bir doktor çağırmalısınız.
Kedi Tırmalaması Uyuz Yapar Mı? Kuduz, salya yolu ile bulaşan bir hastalıktır. Bu sebeple ısırılma sonucu görülür ancak bulaşma olasılığı daha fazladır. Hayvan pençesini yaladıktan sonra tırmaladıysa kedi tırmalaması ile kuduz bulaşma olasılığı oldukça yüksektir.
etkilenen kısımda kalıcı hasar oluşabilir, defalarca ameliyat olmanız gerekebilir, bahsettiğim durum hiç hoş değildir. tendon, eklem veya kemik hasarı nedeniyle uzuv hareketinizi kaybedebilirsiniz. tetanoz aşısı yapılmalı, hayvan şüpheli ise kuduz aşısı da yapılmalıdır.
Kedi kuduza karşı aşılanmamışsa tıbbi yardım alınmalıdır. Bir kedi birini ısırdıysa ve kedinin kuduza karşı aşılandığına dair bir kanıt yoksa, kişi kuduz enfeksiyonu için tedavi edilmelidir.
Eğer ki bir kedi tarafından tırmalanmışsanız bu durumda yapmanız gereken bir takım önemli şeyler vardır. Kedi tırmalaması bazı durumlarda son derece zararlı olmakla birlikte kuduz mikrobunu bulaştırmak konusunda da son derece yüksek bir ihtimal yaratır ve buna bir zemin hazırlar.
Virüsün alınması ile ilk bulguların ortaya çıkması arasında geçen inkübasyon süresi kuduz virüsüne maruz kalan kedilerde genellikle 4-8 hafta kadardır. Bu inkübasyon süresi sona erdikten sonra semptomlar görülmeye başlar. İlk semptomlar görüldükten sonra ise yaklaşık 7-10 gün içinde ölüm gözlenir.
Hiçbir evcil hayvan kuduz virüsünü bu hastalığa yakalanmadan taşıma yoluyla insana bulaştıramaz.
Kedi tırmalaması ya da ısırması gibi durumların ihmal edilmemesi gerekir: Kedinin tırnaklarından bulaşabilecek virüsler çok ciddi sağlık problemlerine ve rahatsızlıklara yol açabilir. Kedisi olan ya da kedilerle çok vakit geçiren kişilerin mutlaka kuduz aşısı olmaları tavsiye edilmektedir.
Yara derin ise ve enfeksiyon riski varsa, tetanoz aşısı yaptırmak faydalı olabilir. Tırmalayan kedinin aşıları tam değilse veya tırmalama derin ise, kuduz aşısı yaptırmak gerekir. Kuduz, ölümcül bir hastalıktır ve kedi tırmalaması ile bulaşma riski vardır.
Hatta genellikle birkaç gün sonra görülmeye başlar. Ortaya çıkan ilk belirti ısırma ya da tırmalama bölgesinde kırmızı şişlik, ağrı ve kabarma şeklindedir. Çok acımasa da şişlik sertleşir ve içinde enfeksiyon birikir. "Kedi tırmığı hastalığı ne kadar sürer?" sorusunun cevabı yaklaşık iki hafta olarak verilebilir.
Kuduz immun globulini ve ilk doz kuduz aşısı, sağlık kuruluşu tarafından ısırılma sonrasında mümkün olan en kısa süre içinde uygulanmalıdır. Diğer aşı dozları ilk dozdan 3, 7 ve 14 gün sonra uygulanır. Bazı durumlarda proflaktik aşılama (ısırılma öncesi korunma ) önerilebilir.
Kuduz aşısının ve diğer tıbbi önlemlerin erken dönemde yapılmaması durumunda hastalık gelişerek beyin iltihabına ve ölüme neden olur.
Tetanoz aşısı, birincil aşılama için genellikle 3 doz halinde uygulanır. İlk doz, ikincisi 1-2 ay sonra ve üçüncüsü ise 6-12 ay sonra yapılır.
Kuduz aşısı farklı aralıklarda ve dozlarda yapılan bir aşı çeşididir. Öncellikle bireyin, temastan önce mi yoksa temastan sonra mı aşı olacağı önemlidir. Genellikle temastan sonra 4 doz şeklinde yapılan kuduz aşısı, daha önce aşı olmuş bireyler için 0. ve 7. günlerde birer doz şeklinde yapılır.
Kedi tırmığı hastalığı, Bartonella henselae adlı bakteriyel enfeksiyöz etkenin yol açtığı iyi huylu bir enfeksiyon hastalığıdır. Sıklıkla kedi tırmığı ya da ısırığına maruz kalan ufak çocuklarda gözlenmektedir.
Genellikle kalmaz . Tirmalama izi genel olarak gecer. Ama yuzdeki derin izler kalir.
Zaman zaman sokak kedilerini severken de tırmalanma sorunu ile karşılaşabilirsiniz. Sokak kedileri sahipsiz odlularından aşı olma ihtimalleri de düşüktür. Bu nedenle sokak kedisi tırmalarsa kuduza yakalanma ihtimaliniz ev kedilerine nazaran daha yüksektir.
Kedilerde herhangi bir belirti oluşturmayan hastalık; insanlarda değişik belirtilerle kendini göstermektedir. Genellikle el veya ön kol üzerindeki etkenin giriş yerinde küçük bir deri lezyonu ortaya çıkar ve papülden vezikül şekline ve iyileşmiş ülserlere dönüşür. Birkaç gün veya hafta içerisinde iyileşirler.
Kedi tırmığı hastalığı, bazı kaynaklarda kedi tırmığı ateşi olarak da görebilirsiniz, ( KTH ), subakut bölgesel lenfadenopati ile karakterize ateşli bir hastalıktır. Enfeksiyon ajanı Bartonella henselae'dır. Genellikle hastalık 2-4 haftalık tedavi sonrası geriler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri