Üşüyen kediler genellikle sıcak yerlere sığınma isteğinde olurlar. Eğer kediniz üşüyorsa, battaniye ve yorgan benzeri tüylü örtülerin altına sığınabilir, kucağınıza sokabilir ve kalorifer peteği gibi ısıtıcıların yanında yatabilir. Tabii ki bu davranışların kediden kediye göre değişkenlik gösterebileceğini unutmayın.
Kedinizi soğuk havalara karşı korumak için ilk olarak evinizin sıcaklığına dikkat etmelisiniz. İnsanlar üşümemek için üstlerine kalın giyebilecekler giyseler ve bu sayede soğuğu daha az hissedebilseler de kedilerin böyle bir avantajı yoktur.
Kedileri soğuktan korumak istiyorsanız su, ısı ve soğuğa karşı etkili olan bir yuva seçebilirsiniz. Ayrıca kedi evlerinin içine battaniye, talaş ve yün gibi materyaller yerleştirerek kış aylarında dostlarımızın ısınmasına da yardım edebilirsiniz.
Kedilerin beden ısısı ortalama 38 derecedir ve hava sıcaklığının 18 derecenin altına düşmesiyle birlikte üşümeye başlarlar. Uzun süre üşüyen kedilerde hayati tehlike barındıran hastalıklar baş gösterebilir.
Ev Kedileri Üşür mü? Ev kedileri daha çok ev içerisinde daha sıcak ve güvende olduklarından, üşümek gibi bir sorunla sıkça karşılaştıkları durum değildir. Fakat çok soğuk hava koşulları olduğu zamanlarda, ev kedileri daha rahat ve sıcak bir ortamda bulunmak isteyebilirler.
İlgili 28 soru bulundu
Kediler sıcak yerde uyumayı çok severler. Bu nedenden ötürü kedinizi yanınıza almak ya da onların üzerini örtmeniz gerekebilir. Kedilerinizi çok sarsmadan dikkatli bir şekilde üzerini örterseniz sıcaklıklarını korumuş, onları rahat ettirmiş olursunuz.
Kediler sıcak ortamları sevmeleri ile bilinen canlılardır. Pek çok kedi hikâyesinde onların sobanın, şöminenin ya da kaloriferin yakınlarına kıvrılmış yatarken dinleme sebebimiz de sıcağı sevmeleri ile alakalıdır.
Kediler de tüm canlılar gibi üşümeye meyillidir. Elbette üşüme oranları, sahip olduğu tüy yapısı, tüy uzunluğu ve sıklığına göre değişiklik gösterir. Fakat normal yaşam şartlarından daha düşük sıcaklıklara sahip ortamlarda kedilerin burnu, kulakları ya da patilerine dokunarak üşüyüp üşümediğini fark edebilirsiniz.
Belirtiler, enfeksiyonun nedenine ve yerleştiği solunum sistemi bölgesine göre değişiklik gösterse de kedi gribi belirtileri genel olarak hapşırma, tıkanıklık, burun akıntısı, öksürük, göz akıntısı, salya akıtma, ateş, iştah kaybı ya da iştahta azalma, burun veya ağız ülserleri, seste boğuklaşma vb. semptomlar şeklinde ...
Kedilerin normal vücut sıcaklığı türden türe değişiklik gösterse de ortalama 38.9°C'dır. Kedilerin vücut sıcaklıkları 37.8°C'ın altına düşmeye başladığında hipotermi geçirme riskiyle karşı karşıya kalırlar. Uzun süre soğuya maruz kalan kedi eğer ısınmazsa ölümle sonuçlanabilir.
Eğer balkon veya balkonun zemini soğuk olursa, kediniz üşütebilir ve ishal, kusma ve üst solunum enfeksiyonu gibi hastalıklar ile karşı karşıya kalabilir. Kapalı olmasına rağmen balkonda gerekli şartlar sağlanmazsa kediler üşüyebilir. En azından balkonunuzda bir ısıtıcı kaynak bulundurmalısınız.
Eğer evde bir kedi bakıyorsanız ve günün büyük bir kısmı için evden çıkıyorsanız ve ısıtmayı açık bırakmak istemiyorsanız dostunuzu sıcak bir ortamda uyuması için kedi yatağı düşünebilirsiniz. Peluş kürkü yatak kediniz içinde yatarken onun sıcağı ile ısınıp dostunuzun sıcak kalmasını sağlayacaktır.
Üşüyen sokak kedilerine yardımcı olabilmek adına onlar için bir kedi evi yapabilir ve kapınızın önüne bir kap su ve yemek bırakarak enerjilerini depolamalarına, böylece de üşümelerine engel olabilirsiniz.
Soğukluk fark edilirse önlem alınmalıdır. Yavru kedilerin ısıtılması için sahiplenen kişinin vücut sıcaklığını kullanması da gerekli olabilir. Çıplak elle tutulmaları ısı geçişini kolaylaştıracaktır. Yavrular üşümüşlerse bu esnada kademeli olarak ısılarının yükseltilmesi gerekli olabilir.
Kediler 35 – 36 derece vücut sıcaklığının altına düşmeleri durumunda ölürler. Ortam sıcaklığı olarak da 10 derecenin altı aşırı riskli kategoridedir. Elbette hemen vücut sıcaklıkları bu soğuk sebebiyle düşmez.
İnsanlar için oldukça güvenilir kabul edilseler de asetominofen = parasetamol kedi ve köpekler için zehirli etki gösterirler . Küçük hayvanlar için genellikle öldürücüdür . Köpekler için ; 150 - 200 mg / kg canlı ağırlığı ya da üstü olarak belirlenmiştir.
Kedilerin üşümediği düşüncesi yanlış bir bilgidir. Kediler de diğer canlılar gibi soğuktan etkilenebilen canlılar arasındadır. Soğuğun artmasıyla birlikte sokakta olan kediler sığınacak sıcak bir yer arayışı içine girer. Kedilerin vücut ısısı her ne kadar yüksek olsa da, soğuktan kolay etkilenebilen canlılardır.
Soğuk algınlığı çoğu durumda bir tehlike teşkil etmez ve 1 – 2 hafta gibi bir süre içerisinde destekleyici bakım ile geçer. Bununla birlikte belirtiler gün geçtikçe iyileşmiyorsa, tedavi edilmeyen bir soğuk algınlığının zattürreye dahi yol açması söz konusudur.
Hipotermi geçirdiğini fark ettiğimiz kedi veya köpeği hemen bulunduğu soğuk alandan alıp, daha sıcak bir yere götürmeliyiz. Bir an önce ısınabilmesi için üzerine havlu, battaniye örtmeli ya da daha hızlı sonuç almak için bir fön makinası yardımıyla onu acilen ısıtmaya çalışmalıyız.
*Kediler uyuduklarında vücut ısısı tıpkı insanlardaki gibi düşebilir ve bu da burun bölgesinin soğuk olmasına neden olur. Kediniz uyandığı zaman burun rengi ve sıcaklığı normale dönecektir. *Dolaşım problemleri ya da kardiyovasküler sorunlar sebebiyle kedinizin burun bölgesinin soğuk olabilmesi mümkündür.
Kedilerde hipoterminin en yaygın nedeni çok fazla soğuğa maruz kalmaktır. Soğuk suda hipotermi soğuk havaya göre çok daha hızlı gerçekleşmektedir. Çok nadir de olsa tiroid ve hipotalamus fonksiyonlarını etkileyen rahatsızlıklara sahip olan kedilerde de hava sıcaklığına bağlı olmadan hipotermi görülebilmektedir.
Kedilerle aynı yatakta uyumanın en önemli sakıncası parazitler ve mikroplardır. Kedilerin kumlarına gittiklerinde tuvalet ihtiyaçlarını giderirken idrar ya da dışkıları tüylerine ya da patilerine bulaştırmaları kaçınılmazdır.
Özellikle yaz aylarında kedinizin su kabının temiz ve dolu olduğundan emin olmanız gerekmektedir. Onu daha fazla su içmeye teşvik etmek ve daha kolay serinlemesini sağlamak için suyunun içine birkaç tane buz küpü atabilirsiniz.
Kediler Neden Yere Yatıp Yuvarlanır? Kediler yere yatıp yuvarlanmasının ilk nedenleri arasında, tüylerini düzeltmelerine ve tımar etmeleri bulunmaktadır. Kediler için, tüylerini yalayarak düzeltmek, kedilerin temizliklerini ve tüylerinin daha sağlıklı kalmasını sağlamak için oldukça önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri