Kedilerin sahipleri değiştiğinde kafaları karışır ve gergin davranışlar sergilerler. Yalnızlık duygusu da bu dönemde kediler tarafında hissedilmesi normal duygular arasında yer almaktadır. En sevdikleri insanın neden gelmediği anlayamazlar ve bu karmaşıklık günlük rutinlerine yansır.
Kediler ilk kez sahiplendiklerinde bir gün içerisinde eve alışır. Ancak evde başka bir kedi varsa, alışma süreci uzayabilir.
Kediler sahiplerini "özlediklerinde" ve kaygı geliştirdiklerinde kusabilirler, yatağa veya insanların kıyafetlerine işeyebilirler ve sahipleri döndüğünde her zamankinden abartılı bir karşılama gösterisi sunabilirler. Bazılarının depresyon ve fiziksel hastalık belirtileri gösterebileceğinin de bilinmesi gerekir.
Kediler, kısa süreli hafızaya sahip olsalar da eski sahiplerini unutmazlar. Elbette bu kedinize gösterdiğiniz ilgi ve kediniz ile geçirdiğiniz süreye de bağlıdır.
Kediler daha önce zaman geçirdikleri diğer evcilleri, onlara ilgi gösteren insanları ve onları rahatsız eden insanları hatırlayabilirler. Yapılan araştırmalar bir kedinin uzun süreli hafızası bir köpeğinkinin yaklaşık 200 katı olduğunu göstermiştir. Ancak kediler hatırlama konusunda köpeklerden daha seçici olabilirler.
İlgili 37 soru bulundu
ABD'deki Oregon Eyalet Üniversitesi'nden araştırmacılar kedilerin gerçekten insanlarını sevdiği sonucuna vardı. En azından insanlarını ebeveyn ya da bakıcı olarak gördükleri kanıtlandı.
Kediler sahibinin kokusunu, koku hafızasına kaydeder ve nasıl biz bir kişiyi veya yiyeceği düşündüğümüzde otomatik olarak aklımıza o kişi veya yiyeceğin kokusu geliyorsa, kedilerde aynı şekilde sahibinin kokusunu hatırlar.
Kediler sahiplerini seçer sözü bir nevi doğrudur, tek yanlış ise sahip olarak görmedikleri. Arkadaş olarak gördükleri insanları ise onlara verdikleri sevgi ve bakım açısından değerlendirir. Bulundukları ortama kolay adapte olan kediler, düzenli olarak besleniyor ve ihtiyaçları karşılanıyorsa ortam değiştirmek istemez.
Kediniz Size Sevgisini Gösteriyor
Kediler yalama davranışlarını sadece kendini temizlemek için kullanmazlar. Minik dostunuz sizi sevdiğini göstermek için, annesinden olan bir alışkanlık olan yalama özelliğini kullanır. Sizinle kendini güvende ve mutlu hissettiği için.
Yapılan araştırmalar sonucunda kedilerin sahiplerinin hislerine karşı duyarlı olduğu söyleniyor. Bu hislerin büyük çoğunluğunda da üzüntü gibi duygular yer alıyor. Bunu anlamak için kedinizin yanında ağlamış gibi yapabilirsiniz.
Uzmanlar, aşırıya kaçıp kedilere sürekli göz teması kurmanın saldırganlık olarak algılanabileceği konusunda uyarıyorlar. Aynı zamanda, kedinizin size karşı bu davranışı sergilememesi onun sizi sevmediği anlamına gelmez; kediler sevgilerini farklı yollarla gösterebilirler.
Baş, Omuzlar, Yanaklar ve Burun. Peki kediler vücutlarının hangi bölgelerini okşanmasından hoşlanır? Baş, çene ve boyun genelde en sevdikleri yerlerdir. Bazı kediler kuyruklarına dokunulmasından hoşlansa da bazıları kuyruklarına dokunulduğunda ürker ve hatta canı yanabilir.
Kedinizin adına karar verdikten sonra ona her seslendiğinizde, onun duyabileceği şekilde ancak yumuşak tonlarda ismini söyleyin. Duymaya alışması için birçok kez söylemeniz gerekmektedir. Kedinize her seslendiğinizde ona bir ödül maması verebilirsiniz. Böylece adını her söylediğinizde bir süre sonra size dönecektir.
Yavru kedinizi eve ilk getirdiğinizde, evde mümkün olduğunca sessizliğin hakim olmasını sağlayın ve biraz ürkek davranırsa şaşırmayın. Yavru kedinize odasını gösterin ve kendi başına keşfetmesine müsaade edin. Kapıyı hafif aralık bırakın ki, yavru kediniz canı istediğinde girip çıkabilsin.
Kedilerle bağ kurmak isteniyorsa günde en az 2 ya da 3 kere yaklaşık 10 dakika boyunca oyun oynanması ve bu süreçte de doğrudan etkileşime geçilmesi önerilmektedir. Oyun seansları oyuncaklarla ya da oyuncaksız olabilir. Hayvan davranışları uzmanları, kedilerin hiçbir şeye zorlanmaması gerektiğinin altını çiziyorlar.
Kedilerin sahiplerinin üstünde uyuma sebepleri ise kendilerini sıcak tutmaya çalışmaktır. Özellikle uyurken kediler güvende hissetmek ve kendilerini sıcak tutmak isterler. Bu nedenle çoğu sahiplerinin yanlarında, kucaklarında ve üstlerinde uyurlar. Kediler için güvende olmak en önemli şeylerden biridir.
*Stres, sinir veya korku kedinizin sizi ısırmasına sebep olabilir. *Oyun oynama amacıyla ısırıyor olabilir. *Isırmak kedilerde kur yapmanın bir yoludur. *Eğer 1 dakika önce güzel güzel oynarken sonrasında sizi ısırıyorsa size limiti aştığınızı söylemeye çalışıyor olabilir.
Kısaca özetlemek gerekirse kediler hangi insanlara gider ve hangi insanlara yaklaşırlar; kendisine düzgün davranan, iletişimi düzgün kuran, kaliteli zaman geçirerek oyunlar kuran, aç bırakmayan ve temizlik konusunda da bakımlarını yapan kişilere daha çok giderler.
Kediler insan dilini yorumlayabilecek bilişsel yetilere sahip değillerdir. Ne söylendiğini tam bir gerçeklikle anlayamazlar ancak kendileri ile konuşulduğunu ayırt edebilirler. Nitekim kedilerin kendi isimlerine reaksiyon gösterdikleri de yine farklı bir bilimsel çalışmada ortaya konmuştur.
Kilometrelerce ötede olsa kedilerin yaşadıkları yeri bulacağı söylentisi çok uzun zamandır aşina olduğumuz bir bilgidir. Bilimsel açıdan bakıldığında kedilerin evlerini bulma dürtüsü çok güçlü bir yön duygusunun sonucudur. Bu güçlü yön bulma duyusuna 'Homing' iç güdüsü denir.
Sizin onu öpmenizle, onun size göz kırpması aynı aşk. Siz onu öpücüklere boğarken, o size bakıp gözünü kırpabilir. Sakince kırptığı gözleri, size öpücük gönderdiğinin işaretidir. Kedileri dudaklarından öpmeyin!
Teknik olarak, kediler renkli görebilirler, ancak muhtemelen bizi - ve diğer her şeyi - bizden çok farklı bir ışıkta görürler. Kedilerin gözlerinde kırmızı ışığa tepki veren çok az sayıda koni vardır, bu nedenle dünyayı mavi, gri ve sarı görürler.
Kediler için konuşacak olursak birbirlerinin poposunu koklamaları bir çeşit selamlaşma yoludur. Çiftleşme döneminde de bu hareketi yaparak eşleşmeye davet edebilirler. Anne kediler yavrularını diğer kedilerden koruyarak kendi yavrusu olduğunun anlaşılması için de yavrularının üzerine kendi kokusunu bırakabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri