Balkonda kalan, bahçede yaşayan ve yüksek sıcaklığa maruz kalan kediler aşırı sıcaklarda çeşitli semptomlar gösterebilirler. Sıcaktan rahatsız olduklarının en önemli göstergelerinden biri kendilerini serinletmek amacıyla evlerin en serin bölümlerine gitmeleridir.
Aşırı derecede sıcakların olduğu bir bölgede yaşıyorsanız, elektronik su çeşmesi şeklinde bir otomatik su kabı satın almanızı ve soğutmak için de içine buz küpleri eklemenizi öneririz. Düşük voltajlı elektrik kullanan, sürekli soğuk kalabilen bir kedi yatağı da satın alabilirsiniz.
Kedilerin güneşe bayıldıklarını, sıcak havaları sevdiklerini biliyoruz. Ancak yaz mevsiminin gelmesiyle boğucu sıcak günlerde, kediniz biraz bunalmış gözüküyor olabilir.
Kediler sıcaktan ne yazık ki ölebilir. Sıcak çarpmasına maruz kalır ve vücut sıcaklığı düşürülmezse ciddi sorunlara da neden olabilir. Kediler doğal olarak meraklıdır ve güneşte güneşlenmek isterken, güneş yanığı belirtilerini her zaman fark edemezler.
İlgili 33 soru bulundu
Gerekli durumlarda kedilere soğuk su verilir. Özellikle sıcak yaz günlerinde güneş çarpmasını önlemek amacıyla su kabına buz ekleyebilirsiniz. Bununla beraber sürekli buzlu veya soğuk su vermeniz de doğru olmayacaktır. Buzlu suyu sıcak yaz aylarında vermeniz yeterli olacaktır.
Çöl hayvanları olarak ünlenmiş olmalarına rağmen kediler, sıcaklığı insanlardan daha iyi tolere edemezler. Kediler aşırı sıcağa maruz kaldıklarında sadece ayak tabanlarından terleyerek metabolizmalarını dengelemeye çalışırlar.
Kediler sıcak yerde uyumayı çok severler. Bu nedenden ötürü kedinizi yanınıza almak ya da onların üzerini örtmeniz gerekebilir. Kedilerinizi çok sarsmadan dikkatli bir şekilde üzerini örterseniz sıcaklıklarını korumuş, onları rahat ettirmiş olursunuz.
Kedilerin sırt üstü yatmasının en belirgin nedenleri arasında rahatlığını ve serinliğini sevmeleri yer almaktadır. Sıcak havalarda, sırt üstü yatmak, vücut ısısını düşürmelerine fayda sağlayabilir. Bununla birlikte, karın bölgelerindeki tüylerin havayla temas etmesi, serinlemelerine ve rahatlamalarına destek olur.
Cilt elastikliğinden kedinin vücudunun suya ihtiyacı olup olmadığını anlamak için oldukça basit bir test yapabilirsiniz. Kedinin kürek kemikleri arasındaki deriyi nazikçe çekip bıraktıktan sonra deri eski haline hemen dönmüyorsa bu, susuzluk yaşadığı anlamına gelebilir5.
Kedilerin rahat ve sıcak bir yerde uyumayı sevdiği herkes tarafından bilinir. Bu nedenle, özellikle soğuk kış aylarında, evdeki kaloriferler kediler için ideal bir uyku alanı haline gelir. Ancak, kaloriferlerin sıcaklığı bazen çok yüksek olabilir ve kedilerin yaralanmasına veya yanmasına neden olabilir.
Kedi Üşümesini Önlemek İçin Ne Yapılır? *Evde baktığınız kediler için iç ortamı sıcak ve rahat tutmanız önemlidir. Ortalama oda sıcaklığının 18 ile 22°C arasında olması ideal sıcaklık olarak bilinir. *Kediniz için daha yumuşak yatak ve battaniyeler tercih etmeniz onun daha sıcak kalmasını gerçekleştirecektir.
Kedilerde sıcaklık çarpması belirtileri kusma, uyku sürelerinde belirgin artış, uyuşukluk, dilde ve ağızda kırmızılık, kalp atışlarında artış, idrar miktarında azalma, kas seyirmeleri, salya akıtma, huzursuzluk, nefes almakta zorlanma, sersemlik ve rektal sıcaklığın 40 derecenin üzerine çıkması şeklinde sıralanabilir.
Hastalığa yakalanan kediler 2-6 gün sonra ilk belirtileri göstermeye başlarlar. Yüksek ateş, iştahsızlık, kilo kaybı ve depresyon gözlenir. Daha sonra kusma ve ishal ortaya çıkar. Yavru kedilerde hastalık çok hızlı seyreder ve genellikle ilk belirtilerin görülmesinden yaklaşık 12 saat sonra ölüm şekillenir.
Eğer kedinizi bahçeye çıkaracaksanız özellikle güneş ışınlarının doğrudan gelmediği saatlere dikkat etmelisiniz. Kediler sıcağı çok çabuk hisseder ve aniden tepki verebilirler.
Kediler sıcak ortamları sevmeleri ile bilinen canlılardır. Pek çok kedi hikâyesinde onların sobanın, şöminenin ya da kaloriferin yakınlarına kıvrılmış yatarken dinleme sebebimiz de sıcağı sevmeleri ile alakalıdır.
Kediler Neden Gizlenir? Kediler, kendilerini güvende hissetmekten hoşlandıkları için mobilyaların altı ve karton kutular gibi kapalı alanlarda olmaktan hoşlanırlar. Saklanmak, bir kedinin sahip olması gereken normal bir davranıştır.
Öncelikle çok değerli bir konudan başlamak isterim. Sokak hayvanları (sokak kediler ya da köpekleri) giydirilmemelidir. Sokakta yaşayan bu patili dostlarımız, kışın üşümesin diye üzerine kıyafet giydirmek onlara daha çok zarar verecektir.
Tüyleri henüz yeni çıkmıştır ve kendini ısıtacak kadar tüyü ve yağı yoktur. Sıcak tutmak için en ideal çözüm bir kedi evi ya da bir kutudur. Kedi evinin içine 3-4 saat ara ile havluya sarılmış sıcak su torbası konulmalıdır. (Eğer mevsim yeterince sıcaksa da gece onlar için soğuk sayılabilir.)
Kediler Maksimum Kaç Yıl Yaşar? Kedilerin maksimum yaşam evresi genel olarak 12 ila 20 yıl civarında olabilir, fakat bu zaman dilimi kedinin genetik faktörlere ve sağlık durumlarına bağlı olarak farklılık gösterebilir.
Tüyleri kısa olmasına rağmen kalındır. Bu nedenle sıcaktan hoşlanmazlar. Bahar ve yaz aylarında biraz daha fazla uyurlar. British shorthair türü kediler genelde kül renkli olurlar.
Aslında o kadar çok sever ki, güneş yanığı olacak kadar çok kalabilir. Sıcak bir verandaya yatmışsa özellikle risk altında olacak ve açık renk tüyleri ve pembe bir burnu ya da cildi varsa daha çok yanacaktır. Yaz geldiğinde, kedinizin de tıpkı sizin gibi güneşten korunması gerektiğini unutmamalısınız.
Kedilerde tüy dökümü mevsimsel olarak gerçekleşebilmektedir. İlkbahar ve sonbahar kedilerinizin tüy değiştirme mevsimleridir. İlkbahar aylarında, yazın sıcaklarından korunmak için uzun tüyler dökülür ve seyrekleşir.
Kediler de tüm canlılar gibi üşümeye meyillidir. Elbette üşüme oranları, sahip olduğu tüy yapısı, tüy uzunluğu ve sıklığına göre değişiklik gösterir. Fakat normal yaşam şartlarından daha düşük sıcaklıklara sahip ortamlarda kedilerin burnu, kulakları ya da patilerine dokunarak üşüyüp üşümediğini fark edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri