Yalnız Kalmaları Yalnız kalmayı ve tek başlarına takılmayı çok sevseler de size yakın olmayı hissetmeleri ve istedikleri an ulaşabilecek durumda olmayı umarlar. Uzun süre ilgisiz ve saatlerce tek başına kalan kedilerin çok sık olmasa da sahiplerine küstüğü görülür.
Kedilerin 24 saatten fazla yalnız kalmaları mutsuzlaşmalarına neden olabilir. Çünkü kediler sosyal canlılar olarak insanlarla etkileşime ihtiyaç duyarlar. Sağlıklı yetişkinlerden farklı olarak, yavru kediler, evde daha kısıtlı sürelerde yalnız bırakılmalıdır.
Eğer kediler çok uzun süre yalnız kalırlarsa sahiplerine küsmeleri işten bile değildirler. Bunun bir sonucu olarak kedi sevdiği şeyleri yapmıyor, mama yemiyor ya da sahibinin yanına hiç yaklaşmıyorsa kedi sahibine küsmüş olabilir. Azarlanma konularında kediler çok hassastırlar.
Kediler, kendi yatağında kendini güvende hisseder ve yalnız kaldıklarında burada zaman geçirmekten mutlu olurlar. Kedi yatakları aynı zamanda kedilerin sığınak olarak kullanabileceği malzemedir. Kediler kimi zaman ya da gerektiğinde çevresindeki uyarıcılardan uzaklaşmak, dinlenmek için yataklarını ederler.
Kedinizi evde yalnız bırakmak asla bir alışkanlık haline gelmemelidir. Yalnız başına çok fazla zaman geçiren kediler genellikle hareketsiz kalırlar, bu da fiziksel ve zihinsel sağlıkları için kötüdür. Egzersiz olmadan aktif olmayan bir rutin, obeziteye ve diğer ilgili hastalıklara neden olabilir.
İlgili 21 soru bulundu
Yavru kedi sahiplenen birçok kedi sever kısa ya da uzun süreli olarak onları bir odaya kapatmanın iyi bir fikir olduğunu belirtiyor. Kedilere evin hangi bölümünün ona ait olduğunu ve hangi bölüme girmemesi gerektiğini onları bir odada bakarak öğrettiklerini belirtiyorlar.
Araştırmalar sokak kedilerinin ev ortamına adapte olabildiklerini, ihtiyaçları karşılandığında mutlu olduklarını gösteriyor. Ama kedilerin günün 19-20 saati uyuduklarını ve kalan vakti aktif geçirdiklerini düşünerek evde buna uygun düzenlemeler yapılmalı.
Diğer bir deyişle "kediler sahiplerini özler mi?" sorusunun yanıtının evet olduğu düşünülebilir, sadece kurdukları bağ ve sahipleri döndükleri gösterdikleri özlem belirtileri onlara özgüdür! Dahası, kediler de tıpkı köpekler gibi ayrılık kaygısı yaşayabilen canlılardır.
Kediler Yalnız Kalmak İstediklerinde Saklanırlar
Kediler, genel olarak köpekler gibi her an sosyalleşmek ya da sahiplerinin yanında olmak istemezler. Kimsenin erişmeyeceği özel alanlar kediler için önemlidir. Bir kedi, her gün rahatsız edilemeyeceği ve sadece kendisinin girebildiği bir alana ihtiyaç duyabilir.
Kediler üzüntüyü hisseder mi? Kediler üzerinde yapılan birçok araştırmada insan duygularına karşı duyarlı oldukları ortaya çıktı. Bu nedenle kediler üzüntüyü hissedebiliyor.
Geride tutulan kulaklar, sıkışmış kuyruk, diken diken olan tüyler ve bunlar gibi diğer vücut işaretleri, kedinizin üzgün olabileceğini gösteren sessiz iletişim biçimleridir.
Kedilerin konuşmalarını anlayıp taleplerini yerine getirdiğiniz zaman, sevildiklerini ve önemli olduklarını net bir şekilde anlarlar.
Bir kedi mutsuzsa, aniden yemeyi bırakabilir. En sevdikleri mamaları bile reddedebilirler. Daha az yaygın olmakla birlikte, mutsuz kediler de kendini yatıştırmanın bir yolu olarak daha fazla yemeye başlayabilir. Kısacası iştah değişikliği, kedilerin normal, mutlu benlikleri gibi hissetmediklerini gösterebilir.
Kediler bizlerle konuşamasa da aslında bizlere hareketleri ile her sorunu anlatabilmektedir. Kedide depresyon belirtileri arasında; Sürekli olarak saklanma ve kaçma duygusu. Normal günlerdeki cana yakınlığından daha çekingen ve korkma duygusu.
Örneğin; yemek sırasında rekabet etmek zorunda kalmak, diğer bir kedi tarafından taciz veya saldırı, başka bir kedinin evin yakınlarında dolaşması, tuvalet kullanımının başka kedi tarafından engellenmesi, başka bir kedinin idrar bırakarak bölgesini işaretlemesi, ortamdaki kedilerle rekabet ve kavgalar kedinizde stres ...
Kedinizi evde yalnız bırakmak asla bir alışkanlık haline gelmemelidir. Yalnız başına çok fazla zaman geçiren kediler genellikle hareketsiz kalırlar, bu da fiziksel ve zihinsel sağlıkları için kötüdür. Egzersiz olmadan aktif olmayan bir rutin, obeziteye ve diğer ilgili hastalıklara neden olabilir.
Kedilerin ne kadar yalnız kalmaktan hoşlandıkları söylense de, aslında böyle bir durumu yaşamayı hiç de istemezler. Özellikle sahipleri ile oyunlar oynamaktan ve onlar tarafından sevilmeyi isterler. Bu istekleri için zaman zaman miyavlama davranışları göstermektedirler.
Özellikle evcil kediler bu konuda oldukça hassastır. Sadece yaşadıkları mekânın değil, kumlarının ve sularının temiz olması da kedileri mutlu eder. Kediniz sırtüstü yatıştan sonra su kabına gidiyorsa suyu kirlenmiş olabilir. Dolayısıyla suyu yenilemeniz uygun olacaktır.
Kediler, kısa süreli hafızaya sahip olsalar da eski sahiplerini unutmazlar. Elbette bu kedinize gösterdiğiniz ilgi ve kediniz ile geçirdiğiniz süreye de bağlıdır.
Kediler evlerinin yolunu bulabilirler. Çünkü kedilerde güçlü bir yön duygusu vardır ve buna İngilizce "homing" iç güdüsü adı verilir. Kediler bu iç güdüleri sayesinde kaybolduklarında evin yolunu bulabilirler.
Uzmanlar, aşırıya kaçıp kedilere sürekli göz teması kurmanın saldırganlık olarak algılanabileceği konusunda uyarıyorlar. Aynı zamanda, kedinizin size karşı bu davranışı sergilememesi onun sizi sevmediği anlamına gelmez; kediler sevgilerini farklı yollarla gösterebilirler.
Kediniz size sürtünerek mırıldanıyorsa bilin ki sizi sevdiğinizi söylüyordur. Bununla birlikte sevimli sevimli mırıldanırken ön patileriyle adeta hamur yoğurur gibi hareketlerde bulunuyorsa sizi “çok çok” sevdiğini anlatmaya çalışıyordur.
Kediniz Size Sevgisini Gösteriyor
Kediler yalama davranışlarını sadece kendini temizlemek için kullanmazlar. Minik dostunuz sizi sevdiğini göstermek için, annesinden olan bir alışkanlık olan yalama özelliğini kullanır. Sizinle kendini güvende ve mutlu hissettiği için.
Kediler ön ve arka patilerinin ve özellikle de göbeklerinin okşanmasından hiç hoşlanmazlar. Eğer dostunuzla güzel bir sevgi deneyimi yaşamak istiyorsanız başını ve çenesinin altını nazikçe okşayarak aranızdaki bağı güçlendirmeyi ve onu mutlu etmeyi deneyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri