1. Sıvı sabun yapabilmek için bir tür yağa sahip olmalısınız. En çok kullanılan yağlar; palmiye çekirdeği yağı, hindistancevizi yağı ve zeytinyağı gibi bitkilerden elde edilen yağlardır. Ulaşmak istenilen sonuca göre içerik değiştirilip, yağ çeşidi iki veya üçe çıkarılabilir.
Sabun, bitkisel ve hayvansal yağların veya yağ asitlerinin alkali hidroksitlerle tepkimesi sonunda elde edilen, genellikle temizleyici olarak kullanılan bir üründür. Daha çok oleik, stearik, palmitik, laurik ve miristik asit olmak üzere, çeşitli yağ asitlerinin sodyum ve potasyum tuzlarını kapsar.
Bir bardak rendelenmiş saf zeytinyağı sabununu, kaynamış 1.5 - 2 bardak suyun içine ekleyin ve karıştırarak eritin. Yapılan işlem kaynamış suda sabun rendesini karıştırarak eritmektir birlikte kaynatmak değildir. 1 çay kaşığı gliserin bu aşamada eklenebilir ancak gliserinsiz de sonuçlar memnun edicidir.
Malzemeler 1 adet doğal sabun, 4 bardak kaynar su ve 2 yemek kaşığı zeytinyağı. Rendelediğiniz kalıp sabunu kaynar suya ekleyerek karıştırın. Karışım soğuduktan sonra zeytinyağı ekleyerek iyice karıştırın. Sıvı sabununuz hazır.
Kimyasal olarak sabun aslında tuzdur. Günümüzde sabun yalnızca kostik (sodyum hidroksid ve türevi), yani bazdan üretilmektedir; satın aldığınız sabun içerisinde, kostik kullanılmadığını iddia ediliyorsa, bu sizi aldatmaya yönelik bir çabadır.
İlgili 41 soru bulundu
İçindekiler: Sodyum Palmat, Sodyum Donyağı, Su, Sodyum Palm Kernelat, Gliserin, Stearic Asit, Sodyum Klorür, Parfüm, Octyldodecanol, Sitrik Asit, Tatrasodium EDTA,Etidronik asit, Disodium Dsityrybiphenyl Disulfonate, Citronellol, Geraniol, CI 77891.
1800'li yılların sonlarına doğru Hacı Şakir Sabuncuzade'nin bir aile geleneği olan sabunculuğu Anadolu topraklarına taşımasıyla başlayan beyaz sabunun hikayesi, o günlerden bu güne taşıdığı değerlerle Türkiye'de saf temizliğin simgesi olmaya devam etmekte... Saf ve Doğal.
Dolayısıyla uzun süreli kullanımda sıvı sabunlar cilt kuruması ve cilt çatlaklarına yol açabiliyor. Ayrıca Ege Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada açık yaralara temas eden sıvı sabunun cilt kanseri riskini artırdığı belirtiliyor.
Sabun üretiminde kullanılan yağların başında bitkisel yağlar gelmektedir. Sabun üretiminde en çok hindistan cevizi yağı, palm çekirdeği yağı, defne yağı, zeytin yağı, ayçiçeği yağı, mısır yağı, soya fasulyesi yağı ve hayvansal iç yağ olan donyağı, domuz yağı, ya da kemiklerden elde edilen yağlar kullanılmaktadır.
Cildin kuruması, uzun vadede olumsuz sonuçlara neden olacaktır. Cilt sabunla yıkandığında cilt çok fazla kuruyacaktır. Sabun cildin yüzeyindeki tüm suyu dışarı atacak ölü, kuru cilt hücrelerine sebebiyet verecektir. Cildin kaybolan nemini telafi etmek için nemlendirici kullanmak da fayda sağlamayacaktır.
İlk önce, sıvı ve katı yağlar yüksek basınçlı buhar kullanılarak hidrolize edilir veya ayrılır. Bu adım sayesinde yağlar ham yağ asitlerine ve gliserine ayrılmış olur. Daha sonra, yağ asitleri damıtma yoluyla saflaştırılır. Son olarak da sabun ve su üreten bir alkali ile nötralize edilir.
Örneğin 1000g zeytinyağından katı sabun yapmak için 0,1345 x 1000=134,5g Sodyum Hidroksit, jel sabun yapmak için 0,1906 x 1000=190,6g Potasyum Hidroksit ihtiyacımız vardır.
Sabunlar, katı sıvı yağların ya da onların yağ asitlerinin,kimyasal olarak güçlü bir alkali ile etkileşimi sonucu oluşur. Sabunun genel formülü CH3-(CH2)n-COONa, sodyum stearat (C17H35COO- Na+) gibi bir sabun nonpolar uç (yağ asitinin hidrokarbon zinciri) ve polar uç (iyonik karboksilat) içerir.
Türkler 11. yüzyıla kadar sabun yerine sulardaki soda, çöven, saparma, zabun otu, süt kökü, kaşık otu, acı ağaç, kılaya kavuğu, tavşankulağı, hint kestanesi gibi maddeleri ve külü kullanmıştır.
Günlük olarak kullanılan sabunlar çok sayıda kimyasal bileşik içerir. Bunlar arasında yağlar, çözücüler, uçucu yağlar, pigmentler, emülgatörler , yüzey aktif maddeler , stabilizatörler, koyulaştırıcılar, koruyucular ve köpüren maddeler bulunur.
Sabun yapımında iki temel madde vardır; kostik (NaOH) ve yağ. Doğal sabun yapımında bu iki madde kullanılır. Bununla birlikte içerisine; su, tuz ve gliserin katılmaktadır. Bunun dışında herhangi bir kimyasal kullanılmaz.
Doğal sabunla ilgili en çok merak edilen soruların başında doğal sabun nasıl anlaşılır sorusu gelmektedir. Doğal sabunlar içeriğinde hiçbir kimyasal kullanılmaz, rengi ve kokusu itibariyle doğal olduğu anlaşılabilir. Bu nedenle güvenilir üretim yapan yerlerin sabunlarını tercih etmek önemlidir.
Neden doğal sabun kullanmalıyım? Doğal sabun yapımında kullanılan malzemeler kimyasal olmadığı için herhangi bir cilt kuruluğu ya da tahrişi yaşamazsınız. Cilt tarafından emilip kana karışabilen sentetik maddeler içermez. Doğal sabunları kokusu çok fark edilmese de market ürünlerinden daha taze kokar.
Sıvı sabun yerine kalıp sabun kullanarak egzama riskini azaltabilirsiniz. Gliserin ya da zeytinyağı içerikli sabunları tercih edebilirsiniz. 5- Ellerinizi yıkadıktan sonra mutlaka nemlendirici bir krem kullanın. Vazelin, gliserin, lanolin gibi su tutucu içeriği yoğun kremler özellikle tercih edilebilir.
Köpük sabunların sıvı sabunlara göre daha hafif olması ve daha az yoğun olmasına rağmen içerik özellikleri sayesinde temizleme konusunda daha etkilidir. Doğada çözünme özelliğine sahip olan köpük sabunlar, ayrıca sahip olduğu 5.5 pH değeri sayesinde cildi tahriş etmeden ellerinizi kusursuz hijyene kavuşturur.
Yüz ve vücut kullanımına uygundur. KULLANIM ŞEKLİ: Az miktardaki sıvı sabun cilde masaj yapılarak köpürtülür, cildin temizlenmesi sağlanır. TTO Thermal Sıvı Sabun el, yüz ve vücudun günlük temizliğinde kullanılır.
Yağlı bir cilde sahipseniz yağsız sabunları tercih etmeli, yağsız bir cilde sahipseniz ise yüzünüzü kurutmayacak nemlendirici özelliğe sahip sabunları tercih etmelisiniz. pH değeri burada çok önemlidir çünkü pH değeri düşük sabunlar cildinizi kurutarak çatlamasına yol açar.
Yüzü Sabunla Yıkamak Zararlıdır
Yüzümüz için kullandığımız sabunlar ancak içeriği nedeniyle zararlı olabilir. pH değerleri cilt yapısına uygun olmayan, nemlendirici içermeyen, yüksek derecede kimyasal madde bulunduran ve kokulu sabunları kullanmak zamanla ciltte tahrişe sebep olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri