Kedilerde genellikle 6 – 8 haftalıkken ilk iç parazit aşısının uygulanması gerekmektedir. İlk aşının ihmal edilmesi sonraki dönemde çok daha büyük etkilere yol açabilir. İlk aşılama sonrasında ise düzenli olarak her 3 ayda bir parazit aşılarının uygulanması tavsiye edilmektedir.
İç Parazit Uygulaması (1.5 aylıktan itibaren her 3 ayda bir tekrarlanır.) Dış Parazit Uygulaması (1.5 aylıktan itibaren her 3 ayda bir tekrarlanır.) Kedi Karma Aşısı (2-6 ay aralığında 2 kez, sonraki her yıl birer kez tekrarlanır.)
Aşıların etkinlik süreleri her canlıda farklı olmaklar birlikte kedilerde 6-8 haftalıkken ilk iç dış parazit aşı uygulaması yapılmaktadır. 1 yaşını doldurmuş kediler her 3 ayda bir kez iç parazit aşısı ve dış parazit aşısı vurdurmak zorundadır.Kedilerde parazit aşı uygulaması 3 ayda 1 kez düzenli olarak yapılmalıdır.
1.5 aylıktan itibaren her Minnak kediye, mutlaka iç parazitlere karşı ilaç uygulanması gerekir.
İlgili 19 soru bulundu
İç Parazit uygulaması yaptırmazsanız: kedinizin ve sizin iç parazitlerden korunmamanız anlamına gelir. İç parazitler bağırsak ve mide başta olmak üzere karaciğer, akciğer gibi hayati organlarda yaşar ve sayıca artması halinde hem sizde hem de kedinizde ciddi sağlık problemlerine yol açacaktır.
Kediler ev ortamında da yaşasalar, hayatlarını dış mekanlarda da sürdürseler iç ve dış parazit tehdidi altında olabilirler. Kedilerde iç parazit ve dış parazit belirtilerinin fark edilmesi sağlıklı bir yaşam sürmelerinin sağlanması adına oldukça önemlidir.
sorusunun yanıtı evet olarak verilebilir. Kancalı kurtlar, bazı tenya türleri, toksoplazma gibi parazitler kedilerden insanlara geçebilir.
Kedilerde iç parazit olduğu tespit edildikten sonra veteriner kontrolünde ilaç kullanımına başlanılmalıdır. Bu noktada ilk aşamada oral yol ile kullanılan ilaçlar ile parazitlerin ölmesi sağlanır. Bu ağız yoluyla alınan ilaçlar şurup, macun ya da tablet şeklinde kedilerde kullanılabilir.
Evcil kedilerin kuduz aşısı olmaları hem gerekli hem de zorunludur. Kuduz olma riskleri ne kadar düşük olursa olsun, olası virüslere karşı korunmaları için aşılarının tam zamanında yapılması gereklidir. Salgınların ne zaman başlayacağı ya da çoğalacağı belli olmaz.
Yavru kediniz büyüyüp yetişkin bir kedi olduğunda her yıl 1 kez tekrarlamanız gereken aşılar bulunur. Yetişkin kedi aşı takvimi içinde Karma, Kuduz ve Lösemi Aşısı yer alır. Kediniz 1 yaşını geçtikten sonra bu aşıların her yıl 1 kez tekrarlanması gerekir.
Kedi aşı fiyatları klinikten kliniğe farklılık gösterir. Ama genel olarak Karma aşı için ortalama 400TL, kuduz için 250TL, mantar için 500 TL, lösemi için ise 450 TL verilebilir.
Eczanelerde 3 lira civarında. lütfen veterinerinize danışın.
İç parazitler için antiparaziter ilaç uygulaması yapıldıktan sonraki 2-3 gün içinde dışkıda parazit görülmesi halinde antiparaziter tedavinin devam etmesi gerekir. Bağırsak parazitleri ince çubuk (spagetti) veya çok küçük kurtçuklar (kırık pirinç tanesi) şeklinde görülmektedir.
Genel olarak kedilerde uygulanan karma aşılar ve lösemi aşısı 2 doz halinde uygulanmaktadır.
Kedilerde parazit aşı uygulamalarının her 3 ayda bir uygulanması tavsiye edilir. Buna ek olarak diğer birçok farklı aşı uygulamasının da veteriner hekim tarafından belirlenecek program ile uygulanması kedinizin daha sağlıklı ve olası birçok hastalığa karşı koruma altında olmasını sağlayabilirsiniz.
Sağlıklı dışkı genelde yumuşaktır (oyun hamuru gibi: ne çok yumuşak ne çok sert). Bu altın standart kabul edilir ve kedinizin tuvaletini normal şekilde yaptığının göstergesidir. Sağlıklı dışkı rengi koyu kahverengidir ancak çok koyu olmamalıdır; siyaha yakın olması dışkıda kan olduğu anlamına gelebilir.
Evcil Hayvanlarda Bulunan Parazitler Ve Parazit Uygulamaları
Bu hayvanlar kendi başlarına yeterli temizliklerini yapmadıkları için tüylerinde yaşayan kene, pire gibi asalak hayvanlar insanlara geçebiliyor.
Bir kedide parazit olup olmadığı dışkısında kan görülmesi, hırıltılı nefes alıp verme gibi semptomlar ile anlaşılır. Bunun yanı sıra anüs bölgesini ve çevresini sık temizlemesi de parazit varlığının sinyallerini verir. Kedinizde iç parazit olduğundan şüphelendiğiniz an bir veteriner hekime danışmayı ihmal etmeyiniz.
Bunun yanıtı oldukça basittir, kedinizle oynarken, kedinizi severken, kedinizi tararken ve onun yattığı yerlerde oturduğunuzda yattığınızda malesef taşıdığı parazitleri kendinize bulaştırmış olursunuz. Lakin unutmayın ki bir çok parazit dışkı ve salya ile bulaşır.
Yukarıdaki belirtildiği üzere Toxoplasma gondii ve Leishmania adı verilen iki önemli parazit tek hücreliler grubunda yer alır. Toxoplasma gondii kedi barsağında mevcut olup dışkısı ile bulaştırıcı olduğu saptanmıştır. Bu yolla alınan parazit insanda hastalık yapabilir.
Kedilere bulaşmış olan kancalı kurtlar deri yoluyla insanlara da geçer. Kedinizde olan kancalı kurtlar ya da bağırsak parazitleri vücutlarından dışkı yoluyla bulundukları ortama bulaştırırlar.
Tüylere bulaşan bu larvalar kediyi severeken vs. insanlara bulaşabilir. Bunun için mutlaka kedinin 3 ayda bir tedavi olması gerekir. Bu parazitler insanlarda başta kist olmak üzere bazı sorunlara yok açabilir. Dış parazitler de insanlara bulaşır ancak dış parazitler dış parazitler kadar tehlikeli değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri