Kuduz kedi ve köpek başlarda ürkek ve korkak olur, yabancı cisimlere karşı ilgisi artar. Alışık olmadığı gıdaları yeme isteği olur.İştah azalır buna karşın su içme isteğinde belirgin bir artış görülür.Hasta hayvan sık sık idrar yapar, yara yerini kaşır. Gözlerde irileşme ve kızarıklık olur.
Virüsün alınması ile ilk bulguların ortaya çıkması arasında geçen inkübasyon süresi kuduz virüsüne maruz kalan kedilerde genellikle 4-8 hafta kadardır. Bu inkübasyon süresi sona erdikten sonra semptomlar görülmeye başlar. İlk semptomlar görüldükten sonra ise yaklaşık 7-10 gün içinde ölüm gözlenir.
Türkiye'de kuduz vakalarının %90'ı köpek kaynaklıdır. Kuduz hastalığının önlenmesinde erken müdahale hayati önem taşımaktadır. Köpek, kedi gibi hayvanlar tarafından ısırılan ya da tırmalanan ya da temas kuran kişilerin mutlaka doktora başvurması ve mümkün olan en kısa zamanda kuduz aşısı yaptırması gerekmektedir.
Kuduz, salya yolu ile bulaşan bir hastalıktır. Bu sebeple ısırılma sonucu görülür ancak bulaşma olasılığı daha fazladır. Hayvan pençesini yaladıktan sonra tırmaladıysa kedi tırmalaması ile kuduz bulaşma olasılığı oldukça yüksektir.
İlgili 30 soru bulundu
Kuduz, salya yolu ile bulaştığı için kedi tırmalama öncesinde pençelerini salya ile yaladıysa kuduz bulaştırabilir. Hayvanın kuduz aşısının olması kuduz bulaşma riskini önemli ölçüde azaltır. Bu nedenle kedilere 3 aylık olmasından itibaren kuduz aşısı yapılmalıdır.
Erken müdahalenin son derece önemli olduğu bu hastalıkta semptomlar görüldüğünde hemen hemen her vakada ölüm yaşanır. Bu sebeple kuduza yakalanma riski olan kişilerin korunmak için kuduz aşısı yaptırması zorunludur. Peki kuduz insanı kaç günde öldürür? Ölüm, kişide belirtilerin başlamasıyla günler içinde yaşanır.
Fakat tırmalayan bir sokak kedisi ise hastalık taşıma riski bir ev kedisine göre daha fazla olacaktır. Bunun için her ihtimale karşı hastaneye gitmekte fayda olacaktır. Ama siz bunun öncesinde tırmalanan bölgeyi bol su ile yıkamalı ardından batikon veya kolonya yardımı ile temizlemelisiniz.
Kedilerin kuduz oranı yapılan araştırmalara göre son yıllarda yaklaşık %4 oranında tespit edilmiştir. Kedilerde kuduz belirtileri ortaya çıkmadan önce kedilerde bir ısırık yarası ya da ısırılmaya bağlı abse olup olmadığı kontrol edilmelidir. Varsa hemen veterinere götürülmelidir.
Temelinde, kedi tırmalaması her zaman tehlikeli olacak şeklinde kesin hükümlerde bulunmak doğru değildir. Yine de tedbirli olmak ve olası riskleri bilmek en sağlıklı alternatif olarak kabul edilmelidir. Kedi tırmığı hastalığı, Bartonella Henselae adı verilen bakterinin neden olduğu enfeksiyon ile ortaya çıkmaktadır.
Kuduz sıcakkanlı hayvanlarda görülen, merkezi sinir sistemini etkileyen ve ölüme neden olabilen viral bir hastalıktır. Evde bakılan kedi veya köpeğime kuduz aşısı yaptırmama gerek yok zaten hiç dışarı çıkmıyor diyorsanız yanılıyorsunuz.. Evet; her zaman evde beslenen kedilerde kuduz virüsü alma riski düşüktür.
Kedi Tırmalaması İle Kuduz Bulaşır mı? Evet kuduz kedi tırmığı yoluyla da bulaşabilir.
Kuduz immun globulini ve ilk doz kuduz aşısı, sağlık kuruluşu tarafından ısırılma sonrasında mümkün olan en kısa süre içinde uygulanmalıdır. Diğer aşı dozları ilk dozdan 3, 7 ve 14 gün sonra uygulanır. Bazı durumlarda proflaktik aşılama (ısırılma öncesi korunma ) önerilebilir.
Kedi tırmalaması ya da ısırması gibi durumların ihmal edilmemesi gerekir: Kedinin tırnaklarından bulaşabilecek virüsler çok ciddi sağlık problemlerine ve rahatsızlıklara yol açabilir. Kedisi olan ya da kedilerle çok vakit geçiren kişilerin mutlaka kuduz aşısı olmaları tavsiye edilmektedir.
Isırık bölgesinde herhangi bir kızarıklık, şişme veya iltihaplanma olup olmadığını düzenli olarak kontrol etmelisiniz. Eğer ısırık ciddi görünüyorsa veya enfeksiyon belirtileri ortaya çıkarsa (kızarıklık, şişme, ağrı, ateş vb.), derhal bir sağlık profesyoneline başvurun.
Kedi kuduza karşı aşılanmamışsa tıbbi yardım alınmalıdır. Bir kedi birini ısırdıysa ve kedinin kuduza karşı aşılandığına dair bir kanıt yoksa, kişi kuduz enfeksiyonu için tedavi edilmelidir.
Kuduz hastalığının inkübasyon dönemi genel olarak 1-3 ay arasıdır. Nadir olarak hastaların 10-20 gün içinde de belirti gösterdiği vakalar da mevcuttur. Kuduz aşısının ve diğer tıbbi önlemlerin erken dönemde yapılmaması durumunda hastalık gelişerek beyin iltihabına ve ölüme neden olur.
Resmi verilere göre 2021 yılında Türkiye'de 250 bin 375 kuduz riskli temas görülürken, bunlardan 3'ünde kuduz hastalığı gerçekleşti. 2008 yılından bu yana kuduz vakaları incelendiğinde, en fazla 2014 yılında 4 kişinin kuduz olduğu görülüyor.
Kuduz hayvanlarının salyasında bulunur ve genellikle ısırma suretiyle bulaşır. Tabii konakçısı olan yarasanın, yağ dokusu ve tükürük bezinde bulunur. Bütün memelilerde koruyucu tedbirler alınmazsa hemen daima öldürücüdür. 2016 itibarıyla belirtiler ortaya çıktıktan sonra kurtulan sadece 14 vaka rapor edilmiştir.
Kedi Tırmığı Hastalığı Öldürür mü? Kedi tırmığı hastalığı çok nadir de olsa özellikle immun sistemin daha zayıf olduğu yaşlardaki çocuklarda ve immun sistemi zayıflatan hastalığa sahip insanlarda ciddi komplikasyonlara neden olabilmektedir.
Kızarıklık, sızıntı, şişlik, ağrı veya ateş gibi enfeksiyon belirtilerine dikkat edin ve herhangi birini fark ederseniz hemen doktora tekrar başvurun.
Kedi Tırmalaması Durumunda Yapılması Gerekenler
Tırmalanan bölgeyi bol su ve sabunla yıkayın. Antiseptik bir solüsyonla temizleyin. Yara derin ise ve enfeksiyon riski varsa, tetanoz aşısı yaptırın. Tırmalayan kedinin aşıları tam değilse veya tırmalama derin ise, kuduz aşısı yaptırın.
Kuduz hastalığı erken müdahale edilmesi zorunlu bir hastalıktır. Kuduz belirtileri ve semptomlarının görülmeye başlandığı hemen her vakada hastalık bireyin ölümüne neden olur. Bu nedenle, kuduza yakalanma riski ile karşı karşıya kalan her bireyin korunmak için kuduz aşısı yaptırması zorunludur.
Kuduz aşısı belirli dozlarla deri altından bireye enjeksiyon yardımı ile yapılır. Korunma yılı ise genellikle 3 sene sürer. Tek bir doz gerekli korumayı sağlamayacağı için yapılması gereken bütün dozların aksatmadan yaptırılması gerekir.
SONUÇ: Sınırlı sayıda olguyla yapılan bu çalışmada; eş zamanlı uygulanan tetanoz aşısı, kuduz antikor yanıtını olumsuz yönde etkilediği saptandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri