Genelde, sağlıklı bireyler için kedinizin sizi yalaması zararlı olmayabilir, ancak kişisel sağlık durumunuz ve genel hijyen önlemlerine dikkat etmek her zaman önemlidir. Kedilerin tükürükleri, genellikle bakteri ve mikroplar içerir, ancak bu mikropların çoğu kedinin ağız yapısına özgüdür ve insanlara zarar vermez.
Kedinizin sizi yalaması genellikle sağlıklı bir bağın işaretidir, ancak kediniz sizi normalden çok daha fazla yalıyorsa veya başka olağandışı davranışlar gösteriyorsa, yalamanın kaygı veya stres gibi başka bir nedeni olabilir. Birçok kedici, kedilerin dilinin zımpara gibi olan dokunuşunu hissetmiştir.
Kediler yalama davranışlarını sadece kendini temizlemek için kullanmazlar. Minik dostunuz sizi sevdiğini göstermek için, annesinden olan bir alışkanlık olan yalama özelliğini kullanır. Sizinle kendini güvende ve mutlu hissettiği için.
Kedilerin tükürüğünde aynı zamanda doğal bir anti bakteriyel ajan olarak görev yapan peroksidaz bulunur. Kedilerin tükürüğü, bakteriler de içerir. Bu nedenle kedilerin dilinin ya da tükürüklerinin tam anlamıyla antibakteriyel özellik taşıdığını söylemek mümkün değildir.
Kedi saç yalaması zararlı mıdır? Genellikle zararlı değildir, ancak bazı durumlarda saç yutma veya alerji riski olabilir.
İlgili 25 soru bulundu
Kedimin Beni Yalaması İyi Bir Şey Mi? Kedinizin sizi yalaması genellikle sevgi, bağlılık ve sosyal iletişimi ifade eden olumlu bir davranıştır. Bu davranış, kedinizin size güven duyduğunu, sizi aile olarak gördüğünü ve sosyal bağlarını güçlendirmek için bu yöntemi kullandığını gösterebilir.
Hazreti Muhammed'in, kedinin necis olmadığı, insan gibi bir konumda olduğunu, hatta konuyla alakalı "Kedi insan gibidir. Kedinin yediği artıktan yenir, içtiğinden içilir" buyurduğunu dile getiren Efe, sözlerini şöyle sürdürdü: "Peygamber Efendimiz abdest alırken kedinin biri geliyor su içmek için.
Kedi salyasıiçeriğinde antiseptik bileşenler bulunur ve kendilerini temizlerken, salyalarını kullanmaları biz insanların tahmininin ötesinde bir hijyeni onlar için sağlamaktadır.
sokak kedilerinden insana salgın hastalık geçmez genellikle. kedilerden insana geçen en yaygın olarak iki hastalık vardır: birincisi kuduz, ikincisi kedi tırmığı hastalığı.
Kedi Kuyruğu Hareketi
Dipten ya da uçtan kıvrılmış bir kuyruk, yavru kedinizin size dostça bir “merhaba” dediği anlamına gelir.
Kedinin sıkça tırmalama yapması, oyun oynamaya istekli olması, sahibine yönelik sevgi gösterilerinde bulunması da mutlu olduğunu gösteren işaretlerdir. Ayrıca, sağlıklı bir iştahla yemek yemesi ve çevresindeki nesnelere ilgi göstermesi de mutlu bir kedinin belirtileridir.
Kediniz sizi seyrederse veya yoğurursa, bu başka bir sevgi ve şefkat belirtisidir. Kediler kokularını karıştırmak ve güven göstermek için birbirlerini tımar ederler. Tıpkı kedi yavruları gibi rahat ve mutlu olduklarını göstermek için yoğururlar. İkisi de kesin sevgi belirtileridir.
Kediler Sahiplerini Özler mi? Kedilerin sahiplerini özleyip özlemediği de oldukça merak konusudur. Bu merakı gidermek için yapılan araştırmalardan ise net bir sonuç çıkarmak mümkün değildir. Kediler genel olarak sahiplerini ya da sahiplerinin onlara sağladığı konforu özleyebilirler.
Kedilerin Sahiplerini Oyun Olarak Yalaması
Evcil hayvanlarla oyun oynamak her zaman çok keyiflidir. Kediler de kardeşleri veya ailesiyle yalayarak yakınlık gösterir, bunu bir oyun gibi görürler. Bu nedenle oyun ortasında bile kediniz sizi birden yalamaya başlayabilir. Çok rahatsız olmuyorsanız izin verebilirsiniz.
Kedilerin Sevgi Göstermek İstemesi
En önemlisi de kedi ile sahip arasında olan bağı güçlendirmek ve aradaki sevgiyi gösterebilmek için kediler sahiplerinin üstünde uyur, yatar ve yuvarlanabilir.
Kediler, İnsanlarla Birlikte Uyurken Güvende Hissederler
Her canlı gibi kediler de içgüdüsel olarak uyurken savunmasız olduklarını bilirler. Yavruyken annelerine sokularak tehlikelere karşı güvende olduklarını hissedip uyuyan kediler, büyüdüklerinde eğer bir insanla yaşıyorlarsa bu alışkanlığı devam ettirirler.
Belirti görülebilenlerde ise dalgalı ateş, halsizlik, depresyon ve iştah kaybı söz konusudur. Bu bulguların dışında solunum problemleri, pankreatit, lenf bezlerinde nodül oluşumu, göz problemleri, çiğneme ve yutkunma güçlükleri, davranış bozuklukları veya felç görülebilir.
Bu bakteriyel enfeksiyonlar genellikle kedi dışkısı ile temas sonucu bulaşabilir. Yerel Enfeksiyonlar: Kedilerin ısırması veya tırmalaması sonucu cilt enfeksiyonları oluşabilir. Kızarıklık, şişlik ve ağrı gibi belirtiler gözlenebilir.
Kısacası kediden parazit bulaşır mı? sorusunun yanıtı evet olarak verilebilir. Kancalı kurtlar, bazı tenya türleri, toksoplazma gibi parazitler kedilerden insanlara geçebilir. Kediden insana geçen parazit belirtileri, parazite göre farklılık gösterir.
Hayvan kurtarıcısı ve Every Creature Counts'un sahibi Lovelia Horn, "Kediler, sahiplerini kendilerine ait olarak işaretlemek için yalarlar. Kedi, sizin evcil hayvanınız olmasa bile, sizi kendi bölgelerinin bir parçası olarak gördüklerini gösterdiği için tükürükleriyle işaretlerler" diyor.
Evet kedilerin ağzı çok temiz!
Yara iyileşmesinde yaranın enfekte olmasını önler. Kişiler arasında genel bir bilgi olarak bilinen kedi ve köpeklerin yaralarını yalayarak iyileştirdiği ve yalamanın yara iyileşmesine katkıda bulunduğu yönünde bilinmektedir.
Köpek – kediler insanlar gibi doyduklarını anlayamadıkları için ne verilse yerler. 3 – 12 ay arası günde 3 -4 kez mama verilebilir. 1 yaşını doldurduktan sonra günde yalnızca 2 kez mama vermek yeterli olacaktır.
Evde kedi beslemek sevaptır, çocuğun merhamet duygusunu geliştirdiği ve eve bereket getirdiği için Peygamber Efendimiz (S.A.V) özellikle tavsiye etmiştir. Nice evliya zatların, çoğunun etrafında kedilerin olduğu düşünülürse bu bir rastlantı olmasa gerek… Kedi beslemek sünnettir.
Çünkü kediler zaten vücutlarını yalayarak temiz tutuyorlar kendilerini. Ancak sizi yalaması biraz daha farklı anlamlara sahip. Pozitif kısımdan başlayalım, kediler sizi yalayarak aranızdaki bağın kuvvetlenmesine yol açar. Sizin yanınızda kendini güvende hissettiğini belirtmek ister, sizi aileden kabul eder yani.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri