Tutuklu olan sanığın serbest bırakılması için sanık tarafından ödenen kefalet bedeli, sanık tarafından iade alınabilirmi.
Bu kişilerin kefaletli görevi sona erdiğinde yapılacak kontrolden sonra kişinin zimmet suçunun çıkmaması halinde Sandığımıza yazılacak yazı üzerine muhasebe biriminin emanet hesabında tutulan teminat tutarı kişiye iade edilir.
* Gönderilen ödemeler ziraat bankasında 6 ay bekletilmekte olup, bu sürede alınmaması halinde bankaca Sandığımıza iade edilmektedir. Hak sahiplerinin ödemelerini 6 ay içinde almaları gerekmektedir.
Kefalet aidatı; giriş aidatı ile aylık aidattan meydana gelir. Giriş aidatı; (1500) gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunan tutardır. Giriş aidatı, ilk taksiti kefalete bağlı görevde tam olarak alınan ilk maaş veya ücretten başlamak üzere dört eşit taksitte kesilir.
Kefalet Aidatı Ne Kadardır? Kefalet aidatı giriş aidatı ile aylık aidattan meydana gelir. Giriş Aidatı : (1500)gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunan tutardır.
İlgili 38 soru bulundu
Kefalet Kanunu gereğince kefalete tabi memurların aylıklarından, kefilli görevleri devam ettiği sürece her ay kefalet aidatı kesilecektir. Kefalet aidatı kesilmediği takdirde kefalet aidatının kesilmeme sebebi bir yazı ile bildirilmelidir.
hükmü yer almaktadır. Belirtilen hükümlerden de anlaşılacağı üzere biriminizce görevlendirilen taşınır kayıt ve kontrol yetkililerinin kefalete bağlanarak aylık ve ücretlerinden kefalet aidatı kesilmesi gerekmektedir.
Kefalet; kefilin borçlunun borçlarını yerine getirmemesinden doğan sorumluluğu alacaklı lehine kabul ettiğini gösteren sözleşmeye verilen isimdir. 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu kapsamında kefalet sözleşmesi açıklanmaktadır. Kanunen geçerli olan bir borç üzerine kefalet sözleşmesinin hazırlanması gerekmektedir.
Kanunda, kefalete tabi personel olarak memur, sözleşmeli personel ve işçiler sayılmıştır. Geçici işçiler kapsam dışı tutulmuştur. Bu nedenle sürekli işçilerden kefalete tabi olanlar, kefalet aidatı öder.
Bir hakkın güvenceye bağlanması amacıyla bir kimsenin asıl borçlunun alacaklı karşısındaki sorumluluğuna katılması veya birinin teslimini üstlenmesi anlamında fıkıh terimi.
Kefilin sorumluluğunun kapsamı esas olarak kefil olunan borcun aslına yani kefil olunan asıl borç ilişkisinde yer alan borca göre belirlenir ve bu borcun ifa edilmemesi halinde söz konusu olur.
Kefalet Kanununun 2 nci maddesi gereği 4 ayı geçmeyecek şekilde kefalet gerektirecek bir göreve geçici veya vekaleten bakacaklardan, (1500) gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunan tutar kadar teminat alınır. Bu şekilde alınan teminat muhasebe biriminin emanet hesabında tutulur.
ödemiş oldukları aidatları, ödendiği tarihler dikkate alınarak yasal faizi ile birlikte kendilerine iade edilir, ayrıca emekli yardımı ödemesi yapılmaz. Aidat iadesi için gerekli belgeler; Aidat iadesi talep form dilekçesi, (tıklayınız)
Sözleşmede taraflardan birinin ödemede temerrüde düşmesi halinde, bir başkasının ödemede bulunacağına ilişkin anlaşmaya kefalet (suretyship)[1] adı verilir[2]. Kefalet işleminde, borçluya “the obligor”, kefile “surety” adı verilmektedir.
Adli kontrol olarak kefalet
Ceza Muhakemeleri Kanunu; bir suç sebebiyle yürütülen soruşturma veya kovuşturmada tutuklama sebeplerinin varlığı halinde, şüpheli veya sanık hakkında tutuklama kararı verilmesi yerine bu kişilerin adli kontrol altına alınmasına karar verilebileceğini düzenlemiştir.
Şüpheli veya sanık, belirlenen güvenceyi maliye veznesine yatırdıktan sonra beş gün içinde makbuzu şube müdürlüğü veya büroya ibraz eder ve şube müdürlüğü veya büro, makbuzu mahkemeye gönderilmek üzere Cumhuriyet başsavcılığına iletir.
Uygulamada kefaletle tahliye olarak adlandırılan belli bir güvence verilmesi de bir adli kontrol çeşididir. Şüpheli veya sanık belli güvenceler göstermek şartıyla adli kontrol altına alınabilir.
Mevcut olmayan bir borca karşı güvence verilmesi söz konusudur. Çalışana hangi zaman dilimi ve hangi iş için kefil olunmuşsa kefil olan kişi çalışanın sadece o zaman diliminde ve o işi yerine getirmemesinden kaynaklanan zararlardan sorumludur.
Söz konusu düzenlemede her üç yılda bir ertesi yılın bitiminde geçerli olmak üzere kefilin kefalet sözleşmesini feshedebileceği hükme bağlanmıştır. Ancak kefile bu hak yalnızca süresiz kefalet sözleşmelerine ilişkin olarak ta- nınmış bulunmaktadır.
Borçlar Kanununun 483'üncü maddesinde düzenlenen kefalet sözleşmesi, kefilin, alacaklıya borcunu ödemeyen borçlunun bu borcu ifa etmemesinden şahsen sorumlu olacağına ilişkin taahhüdü olarak tanımlanmaktadır1.
Merhabalar, Memuriyet hayatının garip işlerinden birini Taşınır Kayıt Yetkilileri yapmaktadır. Yaptıkları işin karşılığını ne yazık ki alamazlar. Sorumluluğu fazla olmasına rağmen maddi karşılıklarını göremedikleri gibi bir de üzerine her ay “Kefalet Sandığına” maaşlarından para kesilir.
Madde 6– 6/6/1934 tarihli ve 2720 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2489 sayılı Kefalet Kanunu kapsamındaki kamu idarelerinin muhasebe yetkilisi mutemetleri, aylıklarını tam olarak almaya başladıkları tarihten itibaren kefalete tabi tutulur.
MADDE 6 – (Değişik: 14/3/2016-2016/8646 K.) (1) Taşınır kayıt yetkilileri, harcama yetkililerince, memuriyet veya çalışma unvanına bağlı kalmaksızın, taşınır kayıt ve işlemlerini bu Yönetmelikte belirtilen usule uygun şekilde yapabilecek bilgi ve niteliklere sahip personel arasından görevlendirilir.
Taşınır Kayıt Kontrol Yetkilisinin Malzeme Alımı ve Satımı ile ilgili hiç bir işlemle ilgisi yoktur. Bu nedenle başkaları tarafından alımı ve satımı yapılan malzemeden sorumlu tutulması düşünülemez. Taşınır Kayıt Kontrol Yetkilisinin bağlı alması gereken bir ek ücret yoktur.
Kat malikleri ortak alan veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya ihtiyaç ve lüzum bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu aidat payını ödemekten kaçınamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri