Bu ürün endüstriyel kimya alanında yaygın olarak kullanılır. Ayrıca çeşitli sektörlerde (metal, otomotiv vb.) yapılan temizlik görevlerinde de yaygın şekilde kullanılır. Sentetik tiner, hafif bir boya incelticisidir.
Arabada oluşan lekelerin temizlenmesi için kullanılacak en son tiner çeşidi selülozik tinerdir.
Tiner Nasıl Kullanılır? Tiner çeşitleri, boyanın inceltilmesi ya da tekstil sektöründe temizlik malzemesi olarak kullanılır. Söz konusu ürün, aynı zamanda boyanın etrafta leke yapması ya da malzemelerin temizlenmesi maksadıyla da kullanılabilir.
Solvent bazlı ürünlerde kullanılan incelticidir. Sentetik esaslı tüm boya, vernik ve astarların uygulamalarında inceltici olarak güvenle kullanılır. Ayrıca sentetik esaslı boya uygulama araç ve gereçlerinin (fırça, rulo, uygulama tabancası, spatül vb.)
Boya çözücüyü, tineri lavaboya dökmemeniz gerekiyor. Bu yüzden kavanozun ağzına bir kapak kapatın ve 24 saat boyunca boyanın dibe çökmesi için bekletin.
İlgili 39 soru bulundu
Tampon, etekler ve spoyler gibi plastik yüzeylerde, yüzeylere zarar vermeden temizleyen bir tinerdir.
Bahse konu ürünün kokusuna maruz kalan kişilerde yaygın olarak görülen sağlık sorunları; baş dönmesi, baş ağrısı, görme ve denge bozukluklarıdır. Ayrıca tiner kokusuna maruz kalınması durumunda astım ve KOAH hastalığına davetiye çıkarıldığı da görülür.
Selülozik tiner de diğer tiner çeşitlerine nazaran çok daha uçucudur. Bu nedenle kullanımı sonrasında geride yağ bırakmaz. Sentetik tiner ise yağlı olmasından kaynaklı olarak boyanın kuruma süresini de uzatır. Bahse konu tinerin temizlenmesi için de bol su ve sabuna ihtiyaç duyulur.
Zararlılık İfadeleri H226 Alevlenir sıvı ve buhar. H304 Solunum yoluna nüfuzu ve yutulması halinde öldürücüdür. H336 Rehavete veya baş dönmesine yol açabilir. H411 Sucul ortamda uzun süre kalıcı, toksik etki.
Sentetik tiner sentetik boyanın içerisine uygun ölçülerde katılmalıdır. Tinerin fazla katılması durumunda boyanın yoğunluğu çok fazla azalacaktır. Bu da yüzeyde istenen etkinin elde edilmemesine neden olur. Tam tersi durumda ise, yani boyaya az miktarda tiner uygulanırsa boya yoğun kalacaktır.
Metal bir kaba 5 cm kadar tiner dökün ve kirli fırçayı tiner içinde daireler çizerek temizleyin. Sonra fırçada kalan fazla tineri, fırçayı kabın kenarına sürterek kaba bırakın ve fırçanın kıllarını bir bezle kurulayın.
Fırçanızı zarar vermeden temizlemek için selülozik tiner kullanmayı düşünebilirsiniz. Selülozik tiner, formülünde güçlü çözücüler bulunan, renksiz ve berrak bir arındırıcıdır. Ürünün formülünde yer alan bileşenler sayesinde fırça üzerindeki boya kalıntılarını kısa sürede temizleyebilirsiniz.
Aseton, yaygın olarak kullanılan bir solventtir ve özellikle tiner veya yağ temizleyici olarak kullanılır. Bu maddenin en önemli avantajı, hızlı buharlaşma özelliğidir, bu da onu hızlı bir şekilde kurutmak istediğiniz yüzeylerin temizliği için ideal bir seçim haline getirir.
Sentetik tinerler, selülozik tinere göre daha az etkilidir. Sentetik tinerlerin selülozik tinerlere göre plastik yüzeyler ile insan bedenine daha az etkileri bulunmaktadır. Bu nedenle selülozik tinerlerin aksine sentetik tinerler, plastik şişelerde güvenle saklanabilir. Uçucu özelliği daha azdır.
Selülozik tiner yeterli. Elektronik kartlar bu şekilde temizleniyor.
Çoğunlukla boya inceltici olarak kullanılan tiner aslında aynı zamanda iyi bir boya temizleyicisidir. İşlemde boya temizlemek için üretilen sentetik tinerleri tercih etmek yerinde olur. Selülozik tinerlerin zarar verebilme ihtimaline karşılık sentetik tinerler daha güvenli bir şekilde kullanılabilir.
Sentetik tinerin kokusuz olanları da bulunabilir. Her ikisi de cilt ile temas ettiğinde yanma yapar, bol su ve sabun ile yıkanmalıdır. Temizlemek için bol su ve sabun ile yıkanmalıdır. Selülozik tiner 38 santigrat derecede, sentetik tiner 42 santigrat derecede alevlenebilir.
Selülozik tiner daha uçudur ve geride yağ bırakmaz, sentetik tiner yağlı olduğu için boyanın kuruma süresini uzatır. Her ikisi de kafa yapar ama selülozik tiner daha etkilidir :) Her ikisi de doğrudan güneş ışığından korunmalıdır. Bu yüzden genellikle saydam olmayan veya yarı saydam kutularda gelir.
İçkiden daha mı etkili tiner? Evet. Nasıl kafa yapıyor? Ya tiner kafa yapmıyor.
Bunun için öncelikle elimizde selülozik tiner olması gerekir. İki tür tiner vardır. Bu yüzden doğru tineri seçtiğimize emin olalım. Sentetik tiner halıya zarar verir.
Sentetik tiner plastik şişelerde satılır plastiğe ve çoğu boyaya zarar vermez bazı araç boyalarını etkileyebilir. Selülozik tiner plastiği direk eritir bu yüzden teneke kutularda satılır daha güçlüdür ama elektronik kart üstündeki bütün plastik aksamı beyazlatır fazla durursa eritir.
Selülozik boya sentetik boyaya göre daha hızlı kurur. Her iki boya çeşidinin de doğrudan güneş ışınlarından korunması gerekmektedir. Sentetik boyamalar ve vernik inceltmeler için sentetik boyalar kullanılırken selüloz bazlı boyama işlemleri ve vernik inceltme uygulamaları için de selülozik boyalar, tinerler kullanılır.
Tiner koklamak çok tehlikelidir ve beyin hasarı, baş dönmesi, baş ağrısı, denge bozuklukları gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Yutulduğunda veya uzun süre solunduğunda öldürücü olabilir. Kanserojen olduğu düşünülmektedir ve maruz kalındığında ciddi baş dönmesine ve rehavete sebep olabilir.
Öz: Amaç: Tiner içimi ile olan akut zehirlenmelere oyun çocukluğu döneminde sık rastlanmaktadır. Sanayide ve evlerde boya incelticisi olarak kullanılan tinerin özellikle merkezi sinir sistemi (MSS) ve solunum sistemi üzerine toksik etkileri vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri