Kefenin elbise dikimine yarayan herhangi bir bez veya kumaştan olması câizse de beyaz pamuklu bezden yapılması menduptur. Hadiste de kefenin temiz ve güzel olması, kefenlemeye özen gösterilmesi, fakat aşırılığa gidilmemesi istenmiştir (Müslim, “Cenâʾiz”, 49; Ebû Dâvûd, “Cenâʾiz”, 34-35).
Kefenin rengi pembe olabilir mi? Müftü Ahmet Şark bu soruya, “Kefenin renginin önemli değildir. İslam Dini'nde kefende renk tanımlaması bulunmamaktadır" yanıtını verdi.
“ Kesinlikle sarılabilir. Belki de ölmüş ve başka renk kefenlere sarılmış insanlar da vardır. Bu kesinlikle caizdir.
Kefenin beyaz renkli pamuk bezinden olması daha faziletlidir. Hz. Peygamber (s.a.s.), “Ölülerinizi beyaz kefenle kefenleyiniz” (İbn Mace, Cenaiz, 12) buyurmuştur.
Kefen neden beyazdır? Arapça kökenli örtmek anlamına gelmektedir. Kefen cenazeye saygıdır beyaz ve pamuklu kumaş olması tercih edilir. Ölüm ile dünya nimetlerinden ayrılan kul saf ve temiz huzura gideceği işaret edilerek kefeni hem sağlık açısından hem de cenazeye saygı açısından beyaz olması dinimizce belirtilmiştir.
İlgili 41 soru bulundu
Kefenin elbise dikimine yarayan herhangi bir bez veya kumaştan olması câizse de beyaz pamuklu bezden yapılması menduptur.
'Kefenin rengi pembe olabilir mi? ' sorusu oldu. Müftü Ahmet Şark bu soruya, şu yanıtı verdi: ' Kesinlikle sarılabilir.
Dönemde siyah renk ölümü, yası ve idamı temsil etmektedir. İdam edilecek kişiye siyah renk hilatın giydirilmesinin niyeti ise kefen anlamındadır. Günümüz şartlarında normal şekilde yaşamını sürdürüp belirli bir yaşta eceliyle ölen kişilere kefen niyetiyle giydirilen ürünün rengi ise beyaz renktir.
Kefen, cenazenin sosyal ve ekonomik durumuna göre; sünnet, kifâyet veya zarûret miktarlarında olmak üzere üçe ayrılır.
Mezara yerleştirildikten sonra cenaze şişince kefen sıkmasın, sorgu melekleri gelince ölü sıkışmasın, rahat cevap versin diye ayak, bel ve başının bağları çözülür; yüzü açılır.
Cenazenin gerçek veya tüzel kişiler tarafından kaldırılması durumunda ise SGK Yönetim Kurulunca belirlenip Bakan tarafından onaylanan tarifeyi geçmemek üzere belgelere dayanan masraflar, masrafı yapan gerçek veya tüzel kişilere ödenir.
Ölüyü defnettikten sonra kefenin düğümlerini çözmek müstehaptır. Çünkü kefenin düğümlenmesi, kefenin dağılmaması içindir. Ölü kabre konulduğu zaman düğümler çözülür.
Erkekler için, kamis, izar, lifafe; kadınlar için ise, kamis, izar, lifafe, baş örtüsü ve göğüslerin üzerine bağlanan bezden ibarettir. Yeteri kadar bez bulunamayacak olursa, erkekler için izar ve lifafe, kadınlar için de izar, lifafe ve baş örtüsü kâfi görülür.
Erkeğin dört veya beş parça elbise ile kefenlenmesi de caizdir. b) Kadın için kefenin en faziletlisi beş parça elbisedir. Kadın veya erkekten üç kat elbise ile kefenlenen kişinin bu elbiselerinin tümü lifafedir. (5) Beş kat elbise ile kefenlenirse buna gömlek [kamis](6) de eklenir. Bu üç katın altına sarık sarılır.
Ölünün gözleri, dizleri ve elleri iyice düzeltilir. Ölünün üstüne şeytan gelmesin ve şişmesin inancıyla bıçak veya satır konulur. Şayet ölen kişi gözleri açık olarak ölmüş ise, bir yakınına hasret gitmiştir şeklinde kabul edilir.
Göz çukurlanna, burun deliklerine, kulaklarına kâfuru, çörek otu konur. Bunun sebebi de mezarda haşaratı uzaklaştırmak içindir. Kefen örtüldükten sonra, beline de kefenden bir parça yırtılarak kuşak yapılır, bağlanır.
Kefenin içine “çörek otu”, “murt yaprakları”, “gül suyu”, “zemzem” dökülür. Kefenleme yapılırken etrafta “üzerlik” tüttürülür. Kadınlarda göğüs ve cinsel bölgeye birkaç kat bez konarak don giydirilir. Kimi çevrelerde ölen kadın doğum yaparken ölmüşse, kefenin içine bir de “yedek don” konur.
Yıkama niyet ve besmele ile başlanır, “Gufrâneke yâ Rab = Artık senin af ve mağfiretinle baş başa, sen onu bağışla ey rahmân olan Allah.” duası ile devam edilir.
Bu durumda, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 2021 yılı için TÜFE oranlarında ortaya çıkan değişim oranının % 36,08 olarak açıklanması nedeniyle 2021 yılında 918.-TL olan cenaze ödeneği tutarı 2022 yılı için 1.250.-TL olarak belirlenmiştir.
İslam'a göre, ölü kefenlenmeden üzerindeki elbiseyle gömülemez. Ancak Allah yolunda savaşırken şehid düşen kimse bundan müstesnadır. Hem dünya hem de ahiret bakımından şehid sayılanlar kefenlenmez, namazları kılındıktan sonra kanlı elbiseleriyle defnedilir, zira onların kefenleri, üzerlerindeki elbiseleridir.
Zararı da yoktur yararı da. Böyle bir işi caiz olduğuna dair hadisi şerif vardır. Sahabeden biri, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellemin bir giysisini kefeni olarak kullanmak üzere istemiş ve almıştır. Buna göre de caiz olmasında bir sakınca yoktur.
Kefen ölçüleri erkekler için 10 metre ve kadınlar için 12 metre olarak kabul edilir.
Bir Müslümanın öldükten ve yıkandıktan sonra sarındığı beyaz renkli beze kefen denir. Kefen, Hz. Muhammed'in peygamberliğini ilan ettiği 7. yüzyıldan itibaren tüm İslam ülkelerinde kullanılmaya başlanmıştır.
Cevap: Zekât parası ile meyyite kefen alınmaz, meyyitin borcu ödenmez ve cami de yapılmaz.
Yensiz ve yakasız, dikişsiz ve oyasız sade birkaç parça bezden ibaret olan kefen, bir yönüyle ölünün bedenini örtme görevini yerini getirdiği gibi bir yönüyle de insanın bu dünyadan bir şey götüremeyeceğini, doğduğu gibi çıplak gideceğini ve dünyanın fâniliğini temsil eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri