Süzülen kefir mayalarını cam bir kavanozda buzdolabına koyabilirsiniz. Kefir mayası nasıl üretilir sorusunun cevabı: Kefir taneleri kendi kendine çoğalma işlemi gerçekleştirir. Yaklaşık 10 gün buzdolabında bozulmadan bekleyen kefir mayasını çevreniz ile paylaşabilir ve yeni kefirler yaparak değerlendirebilirsiniz.
Kefir tanelerini plastik kaşık ile kavanozdan alıp cam sürahinin dibine koyuyoruz. Üzerine ılık sütü (ortalama 25 derece) döküyoruz. Sürahinin ağzını streç film ile kaplayıp bir iki delik açıyoruz, karanlık odada 24 saat bekletiyoruz. Kışın yaparsanız çevresine bir havlu sarmalısınız.
Kefirin üst kısmında küf oluşumu, pembe ya da turuncu renkli olabilir. Bu kefirin bozulduğuna yönelik en belirgin belirtidir. Kefirin sade, beyazımsı rengi renk değiştirerek kirli beyaza dönüşebilir. Kefirin kendine has kokusu biraz ekşi gibidir.
Kefiri, kap içinde bulunan süte ekleyip hava almayacak şekilde kapatarak buzdolabında saklayabilirsiniz. Kefir mayasını buzdolabında saklama süresi, maksimum 10 gündür.
Kefirinizin olduğunu karıştırırken artan kıvamından da anlayabilirsiniz. Çünkü kefir olduğunda, süt kıvamından çıkar. Bazen kefir daneleriniz mayalanma tamamlandığında yüzeyde görülebilir, görüntü pürüzlü ve değişik gelebilir size. Küçük yoğurt pıhtıları, çökeleğimsi yapı gözlemleyebilirsiniz.
İlgili 17 soru bulundu
Süzülen kefir mayalarını cam bir kavanozda buzdolabına koyabilirsiniz. Kefir mayası nasıl üretilir sorusunun cevabı: Kefir taneleri kendi kendine çoğalma işlemi gerçekleştirir. Yaklaşık 10 gün buzdolabında bozulmadan bekleyen kefir mayasını çevreniz ile paylaşabilir ve yeni kefirler yaparak değerlendirebilirsiniz.
Kavanozumuzun kapağını kapatarak süt ve kefir taneciklerinin mayalanması için onlara bir şans veriyoruz. 1 litre süt için kullanmamız gereken kefir taneciği oranı 1 ceviz tanesi kadar diyebiliriz. Kefirin mayalanma işlemi 8 ile 24 saat arasında değişir.
Eğer tutmadıysa bir gün daha bekletebilirsiniz. Tutmuş olan kefiri altına yine cam bir kap koyarak plastik süzgeç ten geçiririz. Maya süzgeçte kalır. Bu mayayı tekrar mayaladığımız kabın içine koyar.
Ekşimiş Kefir İçilir Mi? Daha öncede söylediğimiz gibi, kefir hafif ekşi bir tada sahiptir. Ancak bozuldukça daha fazla ekşimeye ve içeriğindeki yararlı bakterileri kaybetmeye başlar. Eğer kefir hem çok ekşi, hem de ağır bir kokuya sahipse, tüketmemeniz daha sağlıklı olacaktır.
Kavanozun yada şişenin kapağını kapatmıyoruz ağzına kağıt havlu kapatıp, paket lastiği ile kapatıp, karanlık bir ortamda 12 saat kadar mayalanmak üzere bırakıyoruz. 12 saat geçtikten sonra mayalanmış kefir şişemizin ağzını açıyoruz.
Kefir mayasını dondurarak saklamak
Dondurulan tanelerin yeniden aktif hale gelmesi –uyanması- için, donmuş haldeki taneler bir bardak soğuk suda birkaç dakika bekletilir. Buzu çözülen taneler süzgeçe alınarak soğuk suyun altına tutulur.
Eğer kefirden ağır ve ekşi bir koku geliyorsa, kullanmadan atmanız gerekir. Kefir, yoğurda benzer bir kıvama sahiptir. Eğer kefirin kıvamı tıknaz bir kıvama dönüştüyse, yani bardağa kolayca dökülmüyorsa, bozulmuş olma ihtimali yüksektir. Kefirin üst kısmında su, altında ise katı parçalar varsa, bu bozulduğunu gösterir.
Düzenli kefir tüketildiğinde kolesterol seviyesi de düzenlenir. Ayrıca kefir metabolik fonksiyonların da iyileşmesini sağlar. Kefir tüketimi genel olarak bağırsak florasının iyileşmesini sağlar. Kefirin sağlığa bilinen bir zararı yoktur.
1 litre sütün içerisinde 1 tane ceviz büyüklüğünde olacak şekilde kefir taneciği koyun. Sütün içerisine ekleme yaptıktan sonra, en az 8 saat en fazla 24 saat bekletmeniz gerekir. Mayalanma işlemi kendi kendine olacaktır. Çok yoğun kıvamlı kefir mayası istiyorsanız, 48 saat kadar bekletme işlemini yapabilirsiniz.
Kefir mayasını bazı üniversitelerin ziraat fakültelerinden temin edebileceğiniz gibi Kefirci market üzerinden de satın alabilirsiniz.
20-25 derece kalacak şekilde karanlık bir yerde sütü bekletin. Ortalama 48 saat sonra süt pıhtılaşır. Mayalanmış sütü plastik bir süzgeç ya da tülbentten geçirerek kefirinizi elde edin. Süzgeçte kalan kefir tanelerini tekrar maya olarak kullanabilirsiniz.
İlk önce güvendiğiniz bir sütçüden çiğ süt temin edin ya da günlük pastörize süt de kullanabilirsiniz. Sütünüz sıcaksa 25 dereceye düşmesini bekleyin. Sonra sütünüzü cam kavanoza aktarın. Sütünüz soğuksa ılıtmanıza gerek yok, oda sıcaklığına gelince mayalanma kendi kendine başlayacak.
Kefir bileşimindeki selenyum; E vitamini, katalaz ve süperoksitdismutaz enzimleri ile birlikte hücreler üzerine antioksidatif etki gösteriyor. Bu da kanser hücrelerinin büyümesini yavaşlatabiliyor. Günde 1 bardak kefir tüketmek, kansere karşı korunmada destek sağlıyor.
Kefir 20-22 derecede 24 saatte mayalanır.
Sütü 25 dereceden fazla ısıtmayın.Oda ısısına gelen süt kullanın. Yaz aylarında buzdolabından çıkardığınız süte de karıştırabilirsiniz. Sütün ısısı fazla olur ve mayalama süresi uzarsa kefir ekşi olur.
1 litre süt için kullanmamız gereken kefir mayası oranı 1 ceviz tanesi kadardır. Kefir mayasını oda sıcaklığına gelmiş olan sütün içine yavaşça ekleyin. Kavanozun ağzını sıkıca kapatın. Işık görmemesi için üzerini bir bezle örterek oda sıcaklığında bekletin.
Mevsim geçişlerinde düzenli olarak tüketilen kefir mayası, vücudun direncini arttırarak mikroplarla savaşmanıza destek olmaktadır. Kefir mayası bir süt ürünü olması sebebiyle içeriğinde yüksek oranda bulunan kalsiyum ve magnezyum bulunduğundan kemikleri güçlendirerek diş sağlığını korumaktadır.
Mayalanmış sütü plastik bir süzgeç ya da tülbentten geçirerek kefirinizi elde edin. Süzgeçte kalan kefir tanelerini tekrar maya olarak kullanabilirsiniz. Buzdolabında saklayacağınız kefiri iki gün içerisinde tüketmelisiniz.
Süzgeç,kaşık,mayalama kabı,süzme kabı,saklama kabı,huni ya plastik yada cam olmalı.. Mayalanan kefir 24 saatte daha tatlı 48 saatte daha ekişi tat da olacaktır..
Kefirden alacağınız tadı maksimum seviyeye çıkartmak için biz kefirin ısıtılarak değil tam aksine soğuk içilmesini öneriyoruz. Eğer soğuk içecekler tüketemiyorsanız kefirinizi oda sıcaklığında içebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri