Buğday nişastası ya da pirinç nişastası daha çok sütlü tatlıların ve tatlı hamur işlerinin içerisinde kullanılırken, mısır nişastası da daha çok tuzlu tarifler ya da bağlayıcıya ihtiyaç duyulan sosların içerisinde kullanılır.
Nişasta olarak buğday veya mısır nişastası kullanılabilir. Kek için temel malzemelerimiz oda ısında olmalıdır. Yumurta ve şeker homojen hale gelene kadar iyice çırpılmalıdır.
Kesinlikle ama kesinlikle un eklemenize gerek yok. Evde hangi cins nişasta varsa onu kullanabilirsiniz. Mısır ya da buğday fark etmez.
Nişasta kullanmanın kek tarifleri üzerindeki etkisi nedir derseniz, yine daha uzun süre bayatlamadan kalmasını sağladığını, bunun yanı sıra malzemelerin bir arada durmasınıa yardımcı olup keklerin daha pofuduk pofuduk, daha kabarık olmasını sağladığını söylemeden geçmeyelim.
Buğday nişastası ile mısır nişastası farkı sadece üretildikleri üründür. Bunun dışında kullanım alanlarında önemli bir fark yoktur.
İlgili 21 soru bulundu
Buğday nişastası ya da pirinç nişastası daha çok sütlü tatlıların ve tatlı hamur işlerinin içerisinde kullanılırken, mısır nişastası da daha çok tuzlu tarifler ya da bağlayıcıya ihtiyaç duyulan sosların içerisinde kullanılır.
Unlu mamüllerde, pastanelerde çeşitli hamur işlerinde (kurabiye, pasta) yapımında kullanılır. Yufka açarken buğday nişastası kullanıldığı gibi, sütlü tatlılarda (muhallebi, sütlaç gibi) tatlıların koyulaştırılmasında kullanılır. Ayrıca çeşitli sosların yapımında da kullanılmaktadır.
4 adet yumurta. 1 su bardağı toz şeker. 1 su bardağı sıvıyağ 1 su bardağı nişasta.
Mısır nişastası leziz yemekler, tatlılar yapılan her mutfakta kesinlikle bulunan malzemelerdendir. Muhallebi, kurabiye, baklava, sos, jöle ve daha birçok tarifi hazırlarken bazen bir kaşık bazen de bir bardak kullanılır ama illa ki lazım olur.
Mısır nişastası yemeklerde, cilt sağlığında, ayak sağlığında, saç bakımında, güneş yanıklarında, böcek ısırıklarında, hayvan dostlarınızın tüyleri için, ev temizliğinde, deodorant yapımıda kullanabilirsiniz...
Zamanında tüketilemeyecek durumdaki kekinizi, daha uzun süre taze tutmak için dilimleyip kilitli buzdolabı poşetine koyun ve kapatmadan önce içine bir parça esmer şeker koyun. Kekin daha uzun süre bozulmadan durduğunu göreceksiniz.
Nişasta genellikle yemek ve tatlılarda kıvam vermek amacıyla kullanılmaktadır. Eğer evde nişasta yoksa; nişasta yerine un kullanmak sizin için bir çözüm olacaktır. Yemek ve muhallebi gibi tatlıların yapımlarında, kıvam sağlamak amacıyla, nişasta yerine un kullanabilirsiniz.
Pirinci kendi nişastasının sütle nefis bir kıvam oluşturmaya yetmediği durumlarda, mısır ya da buğday nişastasını doğru ölçülerde kullanarak sütlacı tutturmak mümkün.
Buğday nişastası başlıca faydaları
Bağırsakları temizleyerek kabızlığın önlenmesine yardımcı olur, göz ve cilt sağlığı içinde faydalıdır. Ayrıca buğdayda kalsiyum, fosfor, potasyum, demir, çinko vitamini A, E, C, B ve B vitaminleri bulunur. Buğday nişastasından yapılan lapa deri ve göğüs hastalıklarına iyi gelmektedir.
Kek tarifinde yazan beyaz un miktarı kadar kepekli un kullanman yeterli olacaktır. Eğer kepekli unun tadı ve yoğunluğu daha fazla geliyorsa, tatlı tariflerini %50 kepekli un, %50 tam buğday unu ile yapabilirsin. Kepek ununu tam buğday unu ile karıştırarak daha yumuşak bir tadım yakalayabilirsin.
Buğday nişastası ile mısır nişastası farkı sadece üretildikleri üründür. Bunun dışında kullanım alanlarında önemli bir fark yoktur. Nişasta kullanılan hamur işleri çok daha uzun süre dayanır. Nişasta, yapısı nedeniyle daha uzun süre dayanmaya ve daha uzun süre içerisinde bayatlamadan dayanma özelliğine sahiptir.
Yüksek amilozlu (% 55 veya daha yüksek oranda) nişastalar pişmeye karşı dirençlidirler, 100-160°C arasındaki sıcaklıklar gereklidir.
İnce öğütülmüş pirinçlerden elde edilen pirinç unu, reçetelerde sık sık nişasta ikamesi olarak kullanılan bir malzeme. Özellikle Asya mutfağına özgü tatlı, erişte ve çorba reçetelerinde karşımıza çıkabiliyor. Pirinç unu kullanmanın temel avantajlarından biri, suyla karıştırıldığında renksiz bir görünüm oluşturması.
Şeker ve yumurtaları derin bir kasede açık sarı renk alana kadar çırpıyoruz. Üzerine sıvı yağ ve sütü ekleyip çırpmaya devam ediyoruz. Üzerine nişasta, un, kabartma tozu, vanilya ve limon kabuğu rendesi ilave edip karıştırıyoruz.
Harcında süt kullanılarak yapılan kekler daha akışkan bir harca sahip olur. Piştikten sonra daha kabarık, puf puf olmuş bir kek elde edersiniz. Bu kekin lezzeti daha hafiftir ve yapısı daha dağılan bir yapıdadır. Sütle yapılan keklerde daha az şeker tadı hissedilir.
Pirinçten üretilen pirinç nişastası, beyaz renkli bir yapıya sahiptir. Pirinç nişastası kullanım alanları tatlılar arasında daha çok sütlü olanlar ve tatlı hamur işleridir. Glutensiz olan pirinç nişastası, kıvam verme konusunda çok başarılıdır. Muhallebi ve mamaların yapımında tercih edilir.
Buğday nişastasının başka bir güzel yanı da kokusuz olması! Un eklenmek istenmeyen sütlü tatlılara kokusunu vermeden kıvam verir. Bu sayede buğday nişastası ile kurabiyelerden, böreklere çok geniş bir kategoride tarifler hazırlanabilir.
Sütlaca nişasta eklenmez. Nişastanın verdiği pelte dokusu sütlaç için uygun değildir. Sütlaç olabildiğince akışkan olmalıdır. Bunu da pirinç unu sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri