Genel olarak sinema görevlileri; büfe sorumlusu, salon sorumlusu ve gişe personeli olmak üzere üçe ayrılır. Sinema büfe görevlisi, salonların dışındaki lobide çalışır. Büfeler çoğunlukla müşterilerin kolay ulaşabileceği bir yerdedir. Büfe sorumlusu, ambalajlı ürünleri satmak ve çeşitli gıdaları hazırlamakla görevlidir.
Yapımcı (Producer)
Yapımcı filmin başından sonuna dek film çekiminin her aşamasında bulunur.
Yani, bir sanat üretimi için prodüksiyon üretiminin yapılması ve tamamlamasında çalışan ekibi temsil ediyor. Genel olarak prodüksiyon şirketlerinin hizmet sektöründe var olan diğer şirketlere benzediğini söyleyebiliriz. Şirketle yıllık sözleşmeler imzalanır ve filmin fotoğraf çekiminin tüm ihtiyaçları karşılanır.
Grip ekibinin şefi ve set operasyonu departmanının başıdır. Görüntü yönetmeni ile birlikte çalışır. Setin kurulmasından, doğru ışıklandırmadan ve oyuncuların kameraya göre doğru yerleşiminden(blocking) sorumludur. Grip şefinin asistanıdır.
İlgili 34 soru bulundu
Cast Direktörü Asistanı, oyuncu seçimleri, provalar ve çekimlerin yönetiminde destek sağlayan kişilerdir. Oyuncu seçimlerinde, provalarda ve çekimlerde görev alan asistanlar, Cast Direktörü'nün yönetiminde çalışırlar.
Sanatçı Asistanı Nedir, Ne İş Yapar? Sanatçı asistanı, sanatçıların çalışmalarını desteklemek için görev alan kişilerdir. Sanatçı asistanları, sanatçıların çalışmalarını organize etmek, çalışma programlarını planlamak ve sanatçıların ihtiyaçlarını karşılamak için çalışırlar.
Uygulayıcı yapımcılar, filmin nerede çekileceğini karar verir. Filmin yapım aşamasında aktif olarak görev alan yapımcılar, film bitene kadar yönetmenle ve senaristle birlikte çalışır. Senaryoyu okumak ve çeşitli mecralarda filmin tanıtımını yapmak da yapımcıların görev ve sorumlulukları arasında yer alır.
Yönetici prodüktör veya yönetici yapımcı (bazen İngilizce karşılığı olan executive producer şekliyle kullanılır), ticari bir eğlence ürününün yapılmasını sağlar. Bir filmin yönetici prodüktörü genellikle film bütçesine katkı sağlar ve sette çalışmıyor olabilir.
Sinema görevlisi, sinema salonlarının düzeninden sorumludur. Film izlemek için salona gelenler çeşitli bilgilendirmelere ihtiyaç duyabilir. Birçok farklı salonun olduğu yerlerde, görevlinin sorumlulukları artabilir. Sinema salonu içerisindeki düzen, temizlik, yönlendirme başlıca görevleridir.
Videographer Ne Demek? Videographer; video içeriği üretmek, video kaydı almak ve kayıtları düzenlemekle sorumludur. Organizasyon ve marka reklam çekimlerini gerçekleştirir. Çekim sonrası montaj ve kurgu işlemlerini yürütür.
Animasyon şefi, başında bulunduğu animasyon kadrosunun idaresi ve denetiminden sorumlu olan kişidir. Animasyon bir departman olup, şef animatör bu departmanın müdürüdür ve otel içerisinde yapılacak olan bütün sportif ve eğlence faaliyetlerini yürüten kişidir.
Sinefillerin hayat tarzını merkeze alan 2002 tarihli Cinemania adlı bir belgesel film bulunmaktadır.
1895'te Lumiere Kardeşler'in "cinematoghraphe" adını verdikleri aygıtla halka açık ilk film gösterimini yapmalarıyla başlayan sinema, geçen yüzyıl boyunca bünyesine ses, renk, müzik ve dijital efektleri eklemiş, sinema perdesinden dijital ortama taşınarak büyümüş ve zenginleşmiştir.
Erkek oyunculara aktör denir. Not: Bazı kaynaklarda aktör ile aktris kelimesi eş anlamlı olarak gösterilse de bu yanlıştır. Çünkü aktris kelimesi kadın oyuncu anlamına gelir.
Prodüktör Ne Demek? Prodüktör; film, televizyon programları, tiyatro oyunu, reklam ve müzik albümü yapım aşamalarını yönetir. Üretim sonrası pazarlama, dağıtım ve yayın süreçlerini koordine eder.
Rejisör Ne Demek? Rejisör, bir diğer adıyla yönetmen, tiyatro oyunlarında ya da sinemada oyuncuların rollerini belirler. Aynı zamanda oyunun sahneye konmasında ve sinema filminin çekilmesinde dekor, müzik, metin gibi tüm ögeler arasında birlik sağlayarak işin seyirci ile buluşmasını sağlar.
İçeriğin ve filmdeki olay örgüsünün, senaryoda tanımlandığı şekilde, akışının kontrol edilmesi, düzenlenmesi. Aktörlerin hem mekanik hem de dramatik olarak performanslarının yönlendirilmesi. Yönetmenin film için düşündüğü artistik vizyonu tanımlayan her türlü faaliyet.
Yapımcı Asistanı maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2024 yılı itibari ile 7 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Yapımcı Asistanı maaşları 29100 TL'dir. En düşük Yapımcı Asistanı maaşı 23300 TL iken, en yüksek Yapımcı Asistanı maaşı 38700 TL'dir.
SANAT YÖNETMENİ, bir reklam ajansı, film şirketi, tiyatro veya televizyon programı gibi görsel sanatlarla ilgili bir kurumda çalışan ve görsel materyallerin yaratılmasında liderlik eden sanatçılardır.
Prodüksiyon asistanı, bir film veya televizyon programının üretim sürecinde çalışan bir kişidir. Günlük işleri, üretim ekibinin ihtiyaçlarını karşılamak, üretim alanının temizliğini sağlamak ve üretim ekibinin üyelerinin ihtiyaçlarını karşılamaktır.
İngilizce casting kelimesinin kısaltılması olarak karşınıza çıkan cast kelimesi, Türkçeye rol dağılımı olarak çevrilir. Casting; televizyon, tiyatro veya film endüstrisinde yer alacak ve belirli roller üstlenecek figüran, oyuncu, dansçı seçimi için gerçekleştirilen ön prodüksiyon aşamasıdır.
Cast sorumlusu, kamera önünde rol alacak oyuncu, yardımcı oyuncu veya dublörlük yapacak oyuncuları profesyonel olarak bir araya getiren ve yapıma sunan kişi olur. Casta dair tüm sorumluluk bu kişilere ait olur.
Yönetmen yardımcısı olmak için üniversitede 4 yıl eğitim alınmalıdır. Farklı bir alanda eğitim alınarak da yönetmen yardımcısı olunabilir. Yönetmen yardımcısı, sette çalışarak bu göreve gelir. Bunun için gereken süre ortalama 4-5 yıldır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri