Yağlı kağıt kullanmak: Kek kalıbının tabanına yağlı kağıt veya pişirme kağıdı yerleştirilmelidir. Bu, kekin tabana yapışmasını önleyecek ve çıkarılmasını kolaylaştıracaktır.
Kek kalıbını koyacağınız yüzeye öncelikle nemli bir bez serin. Daha sonrasında kalıbı üzerine yerleştirin ve kısa bir süre bekleyin. Bu sırada keki kenarlardan yapışan yerleri hafifçe kalıptan ayırabilirsiniz.
Kalıbın içini tereyağı, margarin veya sıvı yağ kullanılarak iyice yağlamalı ve ardından ince bir tabaka un serpilmelidir. Yağ miktarı çok az veya çok fazla olmamalıdır. Ayrıca kek kalıbının tabanına yağlı kağıt veya pişirme kağıdı yerleştirmek, kekin tabana yapışmasını engeller ve çıkarmayı kolaylaştırır.
Kekinizi fırından aldıktan sonra bir tabağın üzerine ters çevirin ve üzerine nemli bir bez koyun. Çıkarır çıkarmaz nemli bir bezin üzerine de koyabilirsiniz. Bu şekilde de rahatlıkla çıkacaktır. Bu işlemi yaparken kenarlardan bir bıçak yardımıyla hafifçe yapışan yerleri ayırmaya da gayret edin.
Kek piştikten sonra bir süre kekinizi fırında bırakın. Sonra alıp oda sıcaklığında dinlendirin. Dinlenmeden kesip servis etmeyin, kendini toparlamasına zaman verin.
İlgili 43 soru bulundu
Kek kalıptan çıkarılırken şu adımlar uygulanmalıdır: Kekin soğuması beklenmelidir: Fırından alınan sıcak kekin en az 10-15 dakika soğuması beklenmelidir. Bu şekilde, kek sertleşecek ve kalıptan daha kolay çıkarılacaktır.
Fırını önceden ısıtmayı unutmayın
Sıcak fırında pişirilmiş kekler, hacimli, düzgün dokulu, iyi pişmiş keklere dönüşür.
Özellikle pişirme derecesi ve dakikası büyük bir öneme sahiptir. Kek Fırında Kaç Derecede, Ne Kadar Sürede (Dakikada) Pişer? Keki pişirmek için fırın derecesi 180'e getirilmelidir. Bu ısıda kek istenilen kıvamı yakalar ve harika bir dolgunluk ile güzel bir lezzet sunar.
Granit Kek Kalıbı
Granit kek kalıpları hem hafif hem de pratik bir kullanıma sahiptir. Birbirinden farklı modelleri ile mutfak severlerin tercihleri arasında yer alan granit kek kalıpları yanma yapışma yapmadığı için sıklıkla tercih edilir.
Önceden pişirme ayarlarına gelene kadar yaklaşık 180 derecede ısıtılan fırına kek karışımı verilir. Ortalama 35 dakika ya da 40 dakika gibi bir sürede kek pişmeye başlar.
Kekin kalıbını margarin ile yağla katı yağ yani kalıptan çok kolay çıkmasını sağlar. Sıvı yağ ile sakın yağlamayın.
Özenle hazırlanan karışımları farklı görünümler elde edebileceğiniz kaplarda pişirebilirsiniz. Döküm kalıp ile belirgin bir şekil elde edebilirsiniz. Kullanım aşamasında kabın altına sereceğiniz pişirme kağıdı ile malzemenin yapışmasını da önleyebilirsiniz.
Granit kek kalıpları
Keklerinizi granit kaplarda pişirirken yağlı kağıt kullanmalı, bolca yağlamalı ve unlamalısınız ki yapışma riski ortadan kalksın.
Kek hamurunun kek kalıbına yapışmaması için kalıbın duvarları ve dibinin kullanıcı tarafından iyi bir şekilde yağlanması gerekmektedir. Yağlamak istemeyen kullanıcılar pişirme kâğıdı kullanarak da hamurun kek kalıbına yapışmasına engel olabilmektedir.
Lezzetli keklerinizi kek kalıbından çıkarırken zorlanıyor musunuz? Öyleyse kek kalıbını yağlamak yerine pişirme kağıdı kullanmayı deneyin. Böylelikle parmak ısırtan keklerinizi dağılmadan ve şekli bozulmadan servis edebilirsiniz.
Bu durumda bulaşık süngerinin yumuşak kısmı ile lekeyi kaldırabilirsiniz. Eğer granit tava dışı nasıl temizlenir diyecek olursanız, bulaşık süngerine karbonat döküp dışını silebilirsiniz. Kullanacağınız deterjanlar ise aşındırıcı olma özelliğinden uzak kalmalıdır. Bulaşık yıkama deterjanı işinizi görecektir.
Silikon kek kalıpları
Adı üstünde silikon kek kalıbı silikondan elde ediliyor. Silikon kalıpların en güzel yanı kekleriniz asla yapışmıyor. Sağlık açısından bazen tercih edilmese de kekinizin kalıptan kolay çıkmasını istiyorsanız silikon kek kalıplarını tercih edebilirsiniz.
Silikon kek kalıplarını kullanmadan önce kekin daha rahat ve kolay çıkmasını sağlamak için her tarafı iyice yağlanır. Bu işlemde tereyağı kullanabileceğiniz gibi sıvıya kullanarak da yapabilirsiniz. Silikon kalıpların yapışmaz özelliği olmasına rağmen yağlama işlemini asla atlamamalısınız.
Dışı çıtır içi az pişmiş yemekler/yiyecekler elde etmek için kullanılan fanlı program bu nedenle özellikle kabarmasını istediğiniz kek, poğaça, börek gibi hamur işleri için uygun değil.
Yumurta beyazlarını kar gibi olacak şekilde ayrı bir kapta, sarılarını da yine kremamsı bir kıvam alana kadar bir diğer kapta karıştırmak ve büyük bir dikkat ile bu iki karışımı birbirine eklemek mükemmel sünger kekin anahtarıdır.
Turbo Özelliği Hangi Yiyecekler için Uygun Değildir? Fırının turbo özelliği sadece dışı içine göre daha fazla pişmiş yiyeceklerde kullanılır. Kek, poğaça, börek gibi hamur işleri içi ve dışı eşit oranda pişmesi ve kabarması gereken yiyecekler olduğundan turbo ayarı hamur işleri için uygun değildir.
- Öncelikle kek tarifi konusunda malzemeler eksik olursa kek kabarmayabilir. - Ayrıca malzemelerin soğuk kullanılması kekin kabarmasını önler. - Kek kalıbı margarin ile yağlanmadığı takdirde kabarmaz. - Kek malzemeleri sırasıyla eklenmediği takdirde kabarma sorunu yaşanabilir.
Kek tariflerinde çoğu kez fırının dereceleri farklı ayarlanıyor. Fakat fırında kek pişirirken derece 180 olmalıdır. Bu ısıda keki 30 dakika kadar pişirmeniz gerekmektedir. Ancak yine de 20 dakika kadar sonra kekinizi kontrol edebilirsiniz.
Doğru miktarlarda kullanmaya özen gösterin. Genellikle bir bardak un için 1 çay kaşığı kabartma tozu yeterli olur. Bu oranı doğru tutmak, kekinizin kabarmasını kontrol etmenizi sağlar. Çok fazla kabartma tozu kekin tadını bozabilir, eğer az koyarsanız yapışık ve kabarmamış bir kekle karşılaşabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri