Kalıba biraz katı yağ veya sıvı yağ koyun ve bir parça yağlı kağıt ya da kağıt havlu ile kalıbın her yerini, köşeler dahil yağlayın. Sprey yağ kullanıyorsanız, bu adım daha basittir. Sadece tavaya bolca püskürtün. Un, yiyeceklerinizin yapışmaması için önemli bir adımdır.
Kekin kalıbını margarin ile yağla katı yağ yani kalıptan çok kolay çıkmasını sağlar. Sıvı yağ ile sakın yağlamayın. Fırın soğuk olacak ve keki yavaş pişir fırının orta pişirme ayarına getir. Yani 160 ile 170 derece de olacak.
Keklerin Kalıba Yapışmasını Önlemek
En uygun yağlama yöntemi; bir kaseye alınacak sıvı yağın, bir fırça yardımı ile kalıba sürülmesidir. İyice yağlanan kalıbı, bir elinizle tutup, diğer elinizle bir tutam un alınız. Elinizdeki unu, kalıba doğru serpiniz.
Kuvvetli deterjan, aşındırıcı sünger kullanarak veya bulaşık makinesinde temizlediyseniz, karışımın yapışmasını önlemek için bir sonraki kullanımınızdan önce kalıbı sıcak su ile yıkayarak gözenekleri açmanız, kuruladıktan sonra ince bir tabaka yağ sürmeniz gereklidir.
En garantisi tereyağı ile yağlamak elbette. Ama sıvı yağla da yağlayabilirsiniz.
İlgili 37 soru bulundu
Kalıba biraz katı yağ veya sıvı yağ koyun ve bir parça yağlı kağıt ya da kağıt havlu ile kalıbın her yerini, köşeler dahil yağlayın. Sprey yağ kullanıyorsanız, bu adım daha basittir. Sadece tavaya bolca püskürtün.
İşte kekin kalıptan rahatça çıkması için yapmanız gerekenler: Kek karışımını kalıba dökmeden önce kalıbı yağlayın ve hem tabanına hem de çevresine gelecek şekilde kalıba un serpin. Keki fırından çıkardıktan sonra üzerine nemli bir bez serin ve kalıbı ters çevirerek bekleyin. Keki su dolu bir kaba oturtabilirsiniz.
Kek kalıbını elinizle sallayın ve biraz bekletip çıkarmayı deneyin. İkinci yöntem etkili ama keki hemen yiyemeyeceksiniz. Fırından çıkan kekin önce oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Sonra streç film ile sarın ve en az 6 saat duracak şekilde buzluğa atın.
*İlk kullanımdan önce deterjanla yıkanmalı, durulanıp iyice kurulanmalıdır. *Daha iyi pişirme için, kullanmadan önce az miktar sıvı yada katı yağla yağlanmalıdır. *Yıkanmadan önce soğuması beklenmelidir. Sıcakken direk suya maruz bırakıldığında ürünün yapışmaz yüzeyi hasar görebilir.
Kekin içerisinde çok fazla sıvı malzeme kullanırsanız, kek harcı cıvıklaşır ve pişirme esnasında iç kısım çiğ kalabilir. Bu yüzden tarif ölçülerinden fazla sıvı eklemesi yaptıysanız, aynı miktarda un veya kakao ekleyerek dengeleyebilirsiniz. Bir diğer neden ise, gereğinden fazla kabartma tozu kullanmaktır.
Elif Semiz Bağcıoğlu tarafından 6 yıl önce sorulmuştur. Kek kalıptan çıkmazsa, altına ıslak bir havlu koyup bekletin ve çıkarmayı deneyin. Kekinizin kalıptan çıkartırken dağılmaması için, oda sıcaklığına gelinceye kadar dinlendirin.
Sünger Kek Yapmanın Püf Noktaları
Yumurta beyazlarını kar gibi olacak şekilde ayrı bir kapta, sarılarını da yine kremamsı bir kıvam alana kadar bir diğer kapta karıştırmak ve büyük bir dikkat ile bu iki karışımı birbirine eklemek mükemmel sünger kekin anahtarıdır.
Fırını ısıtmadan keki pişirmek de kekin kurumasına yol açar. Dikkat edilecek diğer unsur ise fırını fansız çalıştırmaktır. Fansız çalışan fırında hava akımı azalır, böylece kek daha nemli ve yumuşak kalır. Keki pişirirken fırına su dolu bir tepsi koymak da kıvamın yumuşak olmasını sağlar.
Unu eleyerek koymakta kekin kabarmasını sağlar. Un, kabartma tozu, şekerli vanilin gibi kuru malzemeleri mutlaka elekten eleyerek ekleyin. Elemek, unun havalanmasını sağlıyor. Böylelikle diğer malzemelerle daha kolay bütünleşiyor!
Tavada kek yapımı için, yumurta ve şeker iyi bir şekilde köpürene kadar çırpılmalıdır. Kekin pişirileceği tava; yağlanıp unlanmış, yapışmaz bir tava olmalıdır. Keki pişireceğiniz gözü kapatacak büyüklükte alüminyum folyo koymak, kekinizin daha dengeli pişmesine yardımcı olacaktır.
Kağıt kalıpların bazıları da yağlı kağıt gibi hafif kaygan oluyor, bunları yağlamanıza gerek yok.
Evde sıvı yağ olmadığında ve tatlı bir kek harcı yapımında zeytinyağı kullanmak istiyorsanız, kekinizin dokusunun bir miktar değişeceğinden bahsedelim öncelikle. Zeytinyağlı kekler puf puf kabarmıyor, daha tok bir kıvamları oluyor. Zeytinyağı keke daha tok bir kıvam verir ve kekin hafif nemli kalmasını da sağlar.
YAĞLAMAK. Silikon kek kalıpları her ne kadar kekin kolaylıkla çıkmasını sağlıyor olsa da kullanmadan önce mutlaka katı yağ ya da sıvı yağ ile yağlanmalıdır.
Kek yaparken genelde düşülen sıkıntı pişme işleminden sonra gerçekleşir; o da pişen kekin kalıbına yapışmasıdır. Çıkartmaya çalışınca da genellikle parçalanır ve ne yazık ki çöp olur. Kek kalıbının her bir noktasını sıvı yağ ile yağlayın. Ancak bu noktada fazla yağ kullanmamaya dikkat etmelisiniz.
Kek piştikten sonra bir süre kekinizi fırında bırakın. Sonra alıp oda sıcaklığında dinlendirin. Dinlenmeden kesip servis etmeyin, kendini toparlamasına zaman verin.
Kek kalıbını unlamıyorsunuz
Eğer kek kalıptan kolayca çıksın istiyorsanız kek kalıbını ya da neyle pişireceksiniz o kalıbı tereyağıyla iç kısmının her yerini yağlayın. Ardından un serpin.
Kek kalıbı hazırladığınız harca göre çok küçükse, kekin üstü yanar ve hamur dışarı taşar. Eğer harca göre kek kalıbı büyükse, ince ve kuru bir kek hazırlamış olursunuz.
Lezzetli keklerinizi kek kalıbından çıkarırken zorlanıyor musunuz? Öyleyse kek kalıbını yağlamak yerine pişirme kağıdı kullanmayı deneyin. Böylelikle parmak ısırtan keklerinizi dağılmadan ve şekli bozulmadan servis edebilirsiniz.
Fakat fırında kek pişirirken derece 180 olmalıdır. Bu ısıda keki 30 dakika kadar pişirmeniz gerekmektedir. Ancak yine de 20 dakika kadar sonra kekinizi kontrol edebilirsiniz. Bir kürdanı kekinizin dibine kadar batırıp çıkardığınızda, eğer kek pişmiş ise kürdan tertemiz bir şekilde çıkacaktır.
Teflon kek kalıbı modelleri de granit olanlar gibi yapışma yapmadığından sıklıkla tercih edilir. Silikon kek kalıbı modelleri eğilip bükülebilmesi ile bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri