Prof. Dr. Çopur, karbonhidrat ve protein içeriği yüksek olan balık, patates, kek ve sütlaç gibi gıdaların, genellikle kızartma ve fırında pişirilmesi sırasında 125 derecenin üzerindeki değerlerde yüksek miktarı insan sağlığına zarar veren bir kimyasal olan akrilamid oluştuğunu söyledi.
Mahya Sultan Tosun, özellikle çocukların çok fazla tükettiği cips, hazır kurabiye, kek, çikolata gibi gıdalarda daha çok bulunan trans yağ asitlerinin, kolesterol düzeylerini olumsuz yönde etkileyerek kalp krizi, felç, damar tıkanıklığı gibi pek çok ciddi hastalığa neden olduğunu söyledi.
Kek hamuru boza kıvamında olmalıdır. Un miktarı az olursa kekiniz çöker, fazla olursa sert ve kuru olur.
Kek tariflerinde genel olarak önceden ısıtılmış fırına keklerinizi vermeniz söylenir. Eğer tarifinizde verilen derecenin dışına çıkar ve çok yüksek sıcaklıkta bir fırına kekinizi verirseniz malesef kekinizin birden bire kabarıp aniden sönmesine neden olursunuz.
Dr. Çopur, karbonhidrat ve protein içeriği yüksek olan balık, patates, kek ve sütlaç gibi gıdaların, genellikle kızartma ve fırında pişirilmesi sırasında 125 derecenin üzerindeki değerlerde yüksek miktarı insan sağlığına zarar veren bir kimyasal olan akrilamid oluştuğunu söyledi.
İlgili 17 soru bulundu
Yağlanmış ve unlanmış ortası delik kalıpta önceden ısıtılmış fırında 175 derecede pişirin. Bir yumurta ile ne kadar kabardığına inanamayacaksınız. Şeftali yoksa elma ile de olur. Afiyet olsun.
- Öncelikle kek tarifi konusunda malzemeler eksik olursa kek kabarmayabilir. - Ayrıca malzemelerin soğuk kullanılması kekin kabarmasını önler. - Kek kalıbı margarin ile yağlanmadığı takdirde kabarmaz. - Kek malzemeleri sırasıyla eklenmediği takdirde kabarma sorunu yaşanabilir.
Suyla hazırlanan keklerin bir diğer özelliği de daha uzun süre tazeliklerini koruyabiliyor olmaları. İçerisinde süt ürünleri olmadığı için dayanma süreleri daha da uzun olabiliyor. Kek tariflerinizde su kullanacağınız zaman tarifte belirtilen süt ya da yoğurt miktarı kadar ilave etmenizi öneririz.
Kek yapmaya başlamadan önce fırını ısıtmak her zaman en başarılı sonucu verir. Önceden ısıtılmış fırın ibaresi kek için hayati öneme sahiptir.
Kekleri 1-2 gün oda sıcaklığında bekletebilirsiniz. Fakat daha uzun süre muhafaza etmek isterseniz, kek dilimlerini tek tek streçleyip buzdolabında 1 hafta saklayabilirsiniz.
Lezzetli ve en çok tüketilen hamur işlerinin başında gelen kek yüksek kalorili bir besindir. Bu yüzden diyet dönemindeki kişilerin kekten uzak durması tavsiye edilir. Fakat keki çok sevenler alınan kalori miktarına dikkat etmek koşuluyla haftada bir kez yarım dilim kek yiyebilir.
Kek yaparken kullanılacak tüm malzemeler oda sıcaklığında olmalı. Kuru malzemeler (un, kakao, kabartma tozu, vanilin) elenmeli. Kek yaparken kullanılacak olan kase, çırpma teli, mikser ucu ya da mikser haznesi kuru olmalı. Yumurtaların, süt ürünlerinin ve kullanılacaksa kabartma tozunun taze olmasına dikkat edilmeli.
Süt ile yapılan keklerde kabartma tozu çok etkilidir ve ben genelde 2 tane kullanmayı tercih ediyorum.
Evde süt ya da yoğurt olmadığı ve şahane bir kek yapmak istediğiniz durumlarda eliniz ilk bu tarifine gitsin. Hayat kurtaran, çay saatlerini güzelleştirecek o kek tarifinin içerisinde ise su var! Su, kekinize yumuşacık bir doku kazandırırken daha çok kabarmasına da yardımcı olur.
Yoğurt, kekinizin daha nemli ve yoğun bir dokuya sahip olmasını sağlar, aynı zamanda kek hamurunda fazla yağ kullanımının önüne geçer. Yoğurtlu kekler de, aynı süt bazlı kekler gibi laktoz içerdiğinden glüten oluşumunu azaltarak kekin piştikten sonra kurumasına engel olur.
Evde süt olmadığı durumlarda ya da daha yumuşacık kıvamlı bir kek yapmak istediğimizde devreye hemen yoğurt girer. Kekinizin iç dokusunu yoğunlaştırır, kıvamını hafif nemli ve pürüzsüz hale getirir.
Yoğurt aslında birçoğumuzun da hakim olduğu üzere kek daha tok ve nemli bir kıvam verir. İçi hafif ıslak, daha yoğun kıvamlı keklerin harcında mutlaka yoğurt kullanılır. Yoğurt, kekin içindeki yağ ile buluştuğunda keke o ıslak dokusunu kazandırır. Daha az yağlı bir tat hissedilmesini de sağlar.
Yumurta ve şekeri çırparken yarım çay kaşığı tuz atarsanız daha çok kabaracaktır. Böreklerde, poğaçalar da olduğu gibi kek karışımına ekleyeceğiniz az bir miktar soda etkili olacaktır.
Sıcak Sütlü Kek, adından da anlaşılacağı gibi kaynar sıcaklıktaki sütle hazırlanıyor. Daha önce sıcak veya ılık su kullanarak hazırladığım keklerden de tecrübe ettiğim gibi kek hamuru daha güzel kabarıyor ve yumuşak oluyor.
Çok amaçlı un
Çoğu tarif için uygun olan bu un mükemmel bir protein ve glüten dengesidir. Çok amaçlı un kurabiyeler, kekler ve ekmekler için idealdir ve sıklıkla kullanılır. Bu un sert ve yumuşak buğdayın karışımından elde edilir. Biraz sert olduğundan yaptığınız ekmekler de sert düşebilir.
Karşınızda yedikçe yedirten, çayınızın yanına çok çok yakışacak: Sütsüz yoğurtsuz kek tarifi. Kek tarifleri arasında yapımı en kolay tariflerden biri o! İçerisinde süt ya da yoğurt olması onun kabarmasına da engel değil. Su ve yağ, kekinizin enfes bir kıvamda olması için yeterli olacaktır.
Pamuk gibi yumuşacık pudingli kekimiz servise hazır. Üzerine pudra şekeri serperek servis edebilirsiniz. Yapımı oldukça kolay, dilerseniz kalıp yerine tepside de yapabileceğiniz pudingli kek tarifimi deneyecek herkese şimdiden afiyet olsun!
Yumurta kullanmadan da tam kıvamında bir kek harcı hazırlayabilir, doğru püf noktalarıyla onun da kabına sığmayacak kadar kabarmasını sağlayabilirsiniz. Tüm bunlar için ihtiyacınız olan her şeyse hemen aşağıda sizi bekleyen yumurtasız kek tariflerinde gizli.
Kekin içerisinde çok fazla sıvı malzeme kullanırsanız, kek harcı cıvıklaşır ve pişirme esnasında iç kısım çiğ kalabilir. Bu yüzden tarif ölçülerinden fazla sıvı eklemesi yaptıysanız, aynı miktarda un veya kakao ekleyerek dengeleyebilirsiniz. Bir diğer neden ise, gereğinden fazla kabartma tozu kullanmaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri