KOLORDU KELİMESİ CÜMLE İÇİNDE DOĞRU KULLANIM ÖRNEKLERİ Kurmay başkanının ailesi, dün kolorduya gideceklerini söyledi.
Açıklık, doğruluk. ıs, 2 karakter ile yazılır. Ayrıca, ı harfi ile başlar, s harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'ı', 's', şeklindedir.
3'ÜNCÜ KELİMESİNİN ANLAMI
Sıra sayıları ekle gösterildiklerinde rakamdan sonra sadece kesme işareti ve ek yazılır, ayrıca nokta konmaz: 8.'inci değil 8'inci, 2.'nci değil 2'nci vb. Bu kelime genellikle 3.'ncü şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı 3'üncü şeklinde olmalıdır.
Bu kelime, genellikle bitişik yazılır. Ayrı yazılması ise yanlış bir şekilde kabul edilir. Bu nedenle de kelimenin yazımına dikkat etmek gerekir.
Önsöz kelimesi halk arasında bitişik yazılan ancak doğru yazım biçimi ayrı olan bir kelimedir. Önsöz kelimesinin doğru yazılışı ''ön söz'' şeklindedir. İlk söz gibi iki anlamı taşıyan bir kelime olduğu için ön söz ayrı yazılmalıdır.
İlgili 42 soru bulundu
Pek çok kişi imla kuralları arasında bu soruyu araştırıyor. Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin, gitgide şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Bazıörneklerdegörülen "git gide" şeklindeki ayrı yazım ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"gitgide"dir.
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
Örnek; 1 1/10 ifadesi 1 tam onda bir şeklinde okunmaktadır. O zaman bu kesri ondalık olarak 1,1 şeklinde yazmak mümkündür.
TDK'ya göreyan yana kelimesinin doğru yazılışı "yan yana"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Birdenbire kelimesi birçok kişi tarafından ayrı yazılmaktadır. Bu durumda yazım hatası kabul edilir. Çünkü TDK'ya göre bu kelime birdenbire şeklinde yazılmalıdır.
Türkçenin yazılı ve sözlü kaynakları üzerine bilime dayalı araştırmalar yapmak; Türkçenin bilim, sanat, edebiyat ve öğretim dili olarak gelişmesini ve her alanda doğru kullanılmasını sağlamaktır.
TDK – Türk Dil Kurumu.
İşçi veya emekçi, TDK'ye göre tanımı başkasının yararına bedenini, kafa gücünü veya el becerisini kullanarak ücretle çalışan kimse.
iş - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe īş “ediş, çalışma” sözcüğünden evrilmiştir.
Arapça kökenli bir kelime olan saat, hem gerçek hem de mecazi anlamda kullanılır. Akrep yelkovan, saniyeden oluşan ve zamanı göstermeye yarayan aletlere saat denir. Kol saati ve duvar saati, en çok kullanılan saat çeşitleri arasında yer alır. Bu kelime mecazen, içinde bulunulan zaman manasına gelir.
Eski Batı Türkçesinde üş veya uş "işte (işaret zarfı)" ve (İlk kullanımı: TS, Kıp) Türkçe ol "o" sözcüklerinin bileşiğidir.
Türkçede yer alan su kelimesinin kökeni Eski Türkçe sub veya suv sözcüklerine dayanmaktadır. Orijinal biçimi sub olan sözcük 9. yüzyıldan itibaren suw biçimine evrilmiştir. Son sesteki dudaksıl suvar-, sıva-, sıvık, sıvı gibi türevlerde korunmuştur. Kelime olarak Orhun Yazıtları'nda kaydedilmiştir.
Süfli kelimesinin aşağı, aşağılık, bayağı ve adi manalarına gelmekte olan bir kelimedir. Türk dil kurumuna göre süfli kelimesinin pis kılıklı, kılıksız ve hırpani anlamına geliyor.
Türk dil kurallarına göre diş hekimi kelimesi ayrı yazılır. Diş hekimliği fakültelerinin verdiği diplomaların üzerinde diş hekimi ifadesi bitişik yazılmaktadır. Bir unvanın doğru yazılması mesleğe önem verdiğimizi gösterir.
Memur (Arapça: مؤمور), devlet hizmetinde aylıkla çalışan kimse, görevli. Bir işle görevlendirilmiş olan, yükümlü.
Türk Dil Kurumu ile kelimeler hakkında önemli bilgilere ulaşmak mümkündür. Bunlar arasında kelimelerin yazımı buradan net olarak öğrenilebilir. Siyah zeytin için burada bilgiler görme şansıda vardır. TDK'ya göre 'siyah zeytin' yazımı doğru bir yazımdır.
Pek çok kişi imla kuralları arasında bu soruyu araştırıyor. Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin, gitgide şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Bazıörneklerdegörülen "git gide" şeklindeki ayrı yazım ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"gitgide"dir.
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
Böyle dilimizi en doğru bir biçimde kullanmamıza yardımcı olmaktadır. Kuruyemiş sözcüğü için de gerekli araştırmaları yapmış ve günlük hayatta yapılan yanlışlığa bir son getirmiştir. Kelimenin doğru yazımı TDK'ye göre birleşik olarak yazılan şeklidir.
SÜT DİŞİ KELİMESİNİN ANLAMI
Bebeğin beş veya altı aylıkken çıkarmaya başladığı, yedi yaşlarında kendiliğinden dökülen diş anlamına gelir. Bu kelime genellikle sütdişi şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı süt dişi şeklinde olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri