Yeme & İçme konusunda 3b cevap paylaştı. Yağ = kıvamın oluşumudur. Yağ yoksa kıvamda yoktur bu nedenle sertleşecek istediğin kıvama ulaşmayacaktır.
Zeytinyağlı kekler puf puf kabarmıyor, daha tok bir kıvamları oluyor. Zeytinyağı keke daha tok bir kıvam verir ve kekin hafif nemli kalmasını da sağlar. Kendine has kokusunu da hissedebilirsiniz. Özellikle tatlı keklerde kokusu ve lezzeti zeytinyağı sebebiyle değişimler gösterebiliyor.
Kek sıvı miktarı yüksek bir hamur olduğu için tereyağ veya margarinden gelecek sıvıya (hani o %80 yağ dışındaki sıvılar) ihtiyaç duymaz. Ancak poğaça, kurabiye veya tart hamuru gibi sıvı miktarı düşük hamurlar tereyağ veya margarinden gelen sıvıyı kabarmak için kullanırlar.
Hepimizin mutfağında yer alan klasik yağlardan yola çıkarak anlatalım. Kek harçlarında genellikle sıvı yağ, kimi zamanda tereyağı veya zeytinyağı kullanılıyor. Bazı durumlarda tereyağı- sıvı yağ, zeytinyağı - tereyağı gibi kambinasyonlar yapılabiliyor.
Sade bir kek hamurunu yaparken temel malzemeler 4 yumurta, arzu edildiği kadar şeker, 1 su bardağı sıvı yağ, 3 su bardağı un ve bir paket hamur kabartma tozudur. Kek hamurunun güzel bir şekilde kabarması ve homojen olarak dağılabilmesi için bu malzemelerin ölçüleri önemlidir.
İlgili 21 soru bulundu
3 yumurtayı kırıp şekerle çırparak başlar enfes keklerin serüveni. Bu yolculukta kıvam için ona sıvı yağ ya da tereyağı mutlaka eşlik eder. O yemelere doyum olmaz dokunun sırrı tam da bu malzemede gizlidir. Ancak yağ olmadan da kek olur, hem de şahane olur!
Hatta karbonatın içine 2 damla limon sıkarsanız uçar:) Bunlarda farklı püf noktaları. Süt ile yapılan keklerde kabartma tozu çok etkilidir ve ben genelde 2 tane kullanmayı tercih ediyorum. Yoğurt ile yaparsam aynı şekilde 1 tatlı kaşığı karbonat kullanıyorum.
Döküm Kek Kalıbı Yağlanır mı? Evet, döküm kek kalıbı da yağlanmalıdır. Kalıbı yağlamak, kekin düzgün bir şekilde çıkarılmasını kolaylaştırır. Sıvı yağ, tereyağı veya margarin gibi yağlar kullanılabilir.
Kek yaparken zeytinyağı kullanılır mı, sıkça sorulan sorular arasındadır. Zeytinyağının tat ve kokusunu yoğun hissetmemeyi tercih ederseniz, doğal üretilmiş, mümkünse organik ayçiçek yağı tercih edebilirsiniz.
Kek dışında hamur işlerinde sıvıyağ kullanılmaz katı yağ kullanılır bunun nedeni katı yaglarin %80 yağdır %20 si sudur ve bu suda poğaça, tart, kurabiye vb. yiyeceklerde fırının içindeki ısıyla birlikte %20 sıvı buharlaşır ve hamuru yumuşacık, çıtır çıtır yapar. Kekin hamur gibi olmaması için katı yağ kullanılmaz.
- Öncelikle kek tarifi konusunda malzemeler eksik olursa kek kabarmayabilir. - Ayrıca malzemelerin soğuk kullanılması kekin kabarmasını önler. - Kek kalıbı margarin ile yağlanmadığı takdirde kabarmaz. - Kek malzemeleri sırasıyla eklenmediği takdirde kabarma sorunu yaşanabilir.
Kekin kabarması için ince püf noktası: Şeker tamamen gözden kaybolana kadar çırpılmalı Birçok kek tarifinin başlangıç noktası, şeker ve tereyağın çırpılmasıdır. Bu noktada şekerin tamamen gözden kaybolana dek bu işlemin devam etmesi kekin pişerken kabarması açısından çok önemlidir.
Yoğurtla yapılan kekler sütle yapılan keklere kıyasla daha ıslak dokulu olur. Eğer süt tavsiye edilen bir tarifte, diğer malzemeleri sabit tutarak, aynı miktarda yoğurt kullanırsanız yakalamanız gereken kıvamı yakalayamazsınız. Kek örneğini ele alırsak kekinizin içi hamur kalabilir örneğin.
Kısaca üzerinden geçecek olursak; baharatlı ya da sade, puf puf kabaran ve daha az şekerli kekler için süt, yoğun ve nemli kıvamlı, şerbet ya da sos kullanacağınız, içerisine aroma ilave edeceğiniz kekler için ise yoğurt kullanmanızı öneririz.
Kekinizi fırından almadan önce fırının kapağını hafif aralayın. Fırını kapatın ve ısının yavaş yavaş değişmesini sağlayın. Kek piştikten sonra bir süre kekinizi fırında bırakın. Sonra alıp oda sıcaklığında dinlendirin.
Keklerinizde tereyağını natürel sızma zeytinyağı ile değiştirdiğinizde daha hafif ve daha nemli, çabuk kurumayan bir kek elde edersiniz. Hatta ertesi güne kalan zeytinyağlı keklerin daha da lezzetli olduğunu söyleyebiliriz.
Kanola yağı sadece ayçiçek yağı gibi hafif bir tada sahip olmakla kalmaz, aynı zamanda fiyatı da düşüktür. Kanola yağı birçok yerde en ucuz yemeklik yağlardan biridir. Orta derecede yüksek sıcaklıklarda pişirmeyi planlıyorsanız, yüksek dumanlanma noktası nedeniyle kanola yağı en iyi seçeneklerinizden biridir.
Zeytinyağı ile kek yapılabilir ama ben zeytinyağının keke verdiği tadı sevmediğim için sıvı yağ kullanmayı tercih ediyorum.
Kek kalıptan ne zaman çıkarılmalı sorusunu yanıtlayacak olursak: Kek, fırından çıktıktan sonra yaklaşık 5-10 dakika kadar kalıpta bekletilerek soğuması sağlanmalıdır. Bu süre sonunda kek, kalıptan çıkarılabilir ve daha kolay işlenebilir.
Keki fırından çıkardıktan sonra üzerine nemli bir bez serin ve kalıbı ters çevirerek bekleyin.
Kekinizi fırından aldıktan sonra bir tabağın üzerine ters çevirin ve üzerine nemli bir bez koyun. Çıkarır çıkarmaz nemli bir bezin üzerine de koyabilirsiniz. Bu şekilde de rahatlıkla çıkacaktır. Bu işlemi yaparken kenarlardan bir bıçak yardımıyla hafifçe yapışan yerleri ayırmaya da gayret edin.
Fırını tarifte verilen dereceye göre önceden ısıtmanız gerekiyor. Kek pişirirken fırına girişinden itibaren 20-25 dakika kadar fırın kapağı açılmamalı. Bu kekin ısısında değişikliğe neden olacağı için çökmeye neden olabilir.
Gereğinden fazla koyduğunuz kabartma tozları ya da farklı kabartıcı maddeler kekinizin birden bire kabarıp, fırından aldığınız gibi de sönmesine neden olabilir. O yüzden elinizden geldiğince tariflere bağlı kalmaya özen gösterin. Bazı kek tarifleri de doğası gereği hacmi küçülen kek tariflerinden oluyor.
Fırınınızın derecesini 120 derecelere kadar düşürün. Fırının sadece altını açın üst kısmını açmayın. Bu düşük ısıda kekinizi 15-20 dakika kadar pişirin. Bu şekilde üstü yanmayacak, altı ve içi pişecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri