Ayrıca ılıyana kadar kesinlikle keki kesmeyin. Mutlaka ılık olsun. Hem rahat dilimlenecek hem de hazır kek gibi pürüzsüz olacak. Sıcakken keserseniz hem parçalanır hem ufalanır.
Kek piştikten sonra bir süre kekinizi fırında bırakın. Sonra alıp oda sıcaklığında dinlendirin. Dinlenmeden kesip servis etmeyin, kendini toparlamasına zaman verin.
Kekin içine eklediğiniz yoğurt ve meyve gibi malzemelerin de oda sıcaklığında olması gerekiyor. Gereğinden soğuk ya da sıcak olması halinde kek karışımının dengesini bozarak kekin çökmesine neden olabiliyor.
Keki Hemen Dilimlemek:
Kekiniz piştiyse ve çıkarıp hemen dilimlemeye başladıysanız, kek parçalara ayrılacaktır. Kekiniz piştikten sonra fırının ısısını kapatın ve kapağını açarak keki 10 dakika dinlendirin. Ilımaya başlayan keki bıçakla ince bir şekilde dilimleyebilirsiniz.
Piştikten sonra oda sıcaklığında dinlendirin
Biliyoruz, kekin kokusu çok cezbedici. Hemen kesip yemek için can atıyorsunuz. Ama daha vakti var. Bırakın, oda sıcaklığında 15-20 dakika kadar dinlensin.
İlgili 21 soru bulundu
Kısaca üzerinden geçecek olursak; baharatlı ya da sade, puf puf kabaran ve daha az şekerli kekler için süt, yoğun ve nemli kıvamlı, şerbet ya da sos kullanacağınız, içerisine aroma ilave edeceğiniz kekler için ise yoğurt kullanmanızı öneririz.
Yumuşak Kek Yapmanın Püf Noktaları
Keki yumuşak veya kuru yapan malzemeler elbette süt, yoğurt ve yağ gibi ıslak malzemelerdir. Yumuşak kek yapmanın püf noktaları doğru miktarda süt veya yoğurt ve yağ kullanmak ve pişirme süresini doğru bir şekilde ayarlamaktır. Yağı az gelen bir kek normalden daha kuru ve sert olur.
Sönmemesine özen gösterseniz bile kimi zaman bu kek tarifleri içindeki un miktarı fazla geldiği için malzemeleri taşıyamayıp hacmi küçülebiliyor. Fırında kocaman kabaran kekiniz sönebiliyor. Bu nedenle un miktarına böyle keklerde çok özen gösterin ve unu mutlaka birkaç kez eleyerek ilave edin.
Kek kalıptan ne zaman çıkarılmalı sorusunu yanıtlayacak olursak: Kek, fırından çıktıktan sonra yaklaşık 5-10 dakika kadar kalıpta bekletilerek soğuması sağlanmalıdır. Bu süre sonunda kek, kalıptan çıkarılabilir ve daha kolay işlenebilir.
Keki pişirmek için fırın derecesi 180'e getirilmelidir. Bu ısıda kek istenilen kıvamı yakalar ve harika bir dolgunluk ile güzel bir lezzet sunar. Bu ısı ile beraber kek genel olarak 35-40 derece içerisinde pişer. Tabii yine de kek pişerken 20 ya da 25 dakikalar içerisinde kürdan testi yapmak önemlidir.
Hatta karbonatın içine 2 damla limon sıkarsanız uçar:) Bunlarda farklı püf noktaları. Süt ile yapılan keklerde kabartma tozu çok etkilidir ve ben genelde 2 tane kullanmayı tercih ediyorum.
Fırını tarifte verilen dereceye göre önceden ısıtmanız gerekiyor. Kek pişirirken fırına girişinden itibaren 20-25 dakika kadar fırın kapağı açılmamalı. Bu kekin ısısında değişikliğe neden olacağı için çökmeye neden olabilir.
Kek fazla pişerse kuru olur.
Keki yumuşak veya kuru yapan, tarifte kullanılan sıvı malzemelerdir. Kekin yumuşacık olması için tarifte verilen yağ oranına dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca pişirme süresi de uygun olacak şekilde ayarlanmalıdır. Kekin yağı az gelirse, olması gerekenden daha kuru ve sert olacaktır.
- Öncelikle kek tarifi konusunda malzemeler eksik olursa kek kabarmayabilir. - Ayrıca malzemelerin soğuk kullanılması kekin kabarmasını önler. - Kek kalıbı margarin ile yağlanmadığı takdirde kabarmaz. - Kek malzemeleri sırasıyla eklenmediği takdirde kabarma sorunu yaşanabilir.
Kekin içerisinde çok fazla sıvı malzeme kullanırsanız, kek harcı cıvıklaşır ve pişirme esnasında iç kısım çiğ kalabilir. Bu yüzden tarif ölçülerinden fazla sıvı eklemesi yaptıysanız, aynı miktarda un veya kakao ekleyerek dengeleyebilirsiniz. Bir diğer neden ise, gereğinden fazla kabartma tozu kullanmaktır.
Kalıbın yağlanması: Kek kalıbının içini tereyağı, margarin veya sıvı yağ kullanarak iyice yağlamak gerekmektedir. Bu işlem için bir fırça veya kağıt havlu kullanarak, kalıbın her yerine eşit miktarda yağ sürüp yayılması sağlanmalıdır. Bu, kekin kalıptan kolayca çıkmasına yardımcı olacaktır.
Kuru bir yer kalmasın. Sonra kalıbın içine 1 yemek kaşığı un ekleyip unun kalıpta her yere değmesini sağla. Bu şekilde kekin asla kalıba yapışmaz.
Ancak kürdan testi yapılırken sadece üst kısımlarına batırırsanız kekiniz sadece üstten pişmiş olabileceği için mutlaka biraz daha uzunca bir kürdan testi yapmanızı öneririz. Kekinizin içinden kürdan temiz bir şekilde çıkıyorsa kek pişmiş demektir. Üzerine harç yapışmışsa henüz pişmemiş demektir.
Son olarak: kabartma tozu kekin kabarmasında oldukça önemlidir. Elinizde kabartma tozu yoksa bir tatlı kaşığı kadar karbonata limon suyu dökerek, aktif hale getirebilir ve kekinizin hamuruna ekleyebilirsiniz.
Keke yarım ölçü fazla kabartma tozu eklemiş olmanız tadında bir bozulma vsye sebep olmamakta. Sadece kekiniz olması gerekenden biraz daha kalın olur. Hatta kimi durumlarda taşar. Tabiki fırın batar.
Kek hamuru boza kıvamında olmalıdır. Un miktarı az olursa kekiniz çöker, fazla olursa sert ve kuru olur.
Kek harcından yoğurt ya da sütü çıkardığımızda geriye alternatif birkaç malzeme kalıyor aslında. Portakal suyu gibi meyvelerin suları, çay ya da su ilave etmek. En basiti su eklemek aslında. Keklerinizin içerisine su ilave etmeniz durumunda keklerinizin daha süngerimsi bir kıvamda piştiğini de gözlemeyeceksiniz.
Kek tariflerinde çoğu kez fırının dereceleri farklı ayarlanıyor. Fakat fırında kek pişirirken derece 180 olmalıdır. 180 derecelik fırınınızda kekiniz pişerken sürekli olarak kapağını açıp kontrol etmemelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri