Şef, genellikle belirli bir mutfağa odaklanan, yemek hazırlamanın tüm yönlerinde uzman, eğitimli, profesyonel bir aşçı ve esnaftır.
Geleneksel yöntem dışında aşçı olmak için üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren Gastronomi ve Mustfak Sanatları lisans programları da tamamlanabilir. Ayrıca aşçılık ile ilgili 2 yıllık eğitim veren bölümler de bulunmaktadır.
Şef kadrosu yönetici kadroları arasında sayılan bir kadro olup, sorumluluğu olan, gerektiğinde hesap veren, denetim ve teftişlerde her türlü bilgi ve belgeyi temin eden ve ilgili makamlara sunan bir kadrodur.
Şef servisinde çalışan memurları işle ilgili konularda yönlendirir, sınırlı da olsa emir de verebilir. sonuçta hiyerarşik sıralamada Müdürle memur arasında bulunmaktadır.
İlgili 28 soru bulundu
Konusu suç teşkil eden emir, hiçbir suretle yerine getirilmez; yerine getiren kimse sorumluluktan kurtulamaz. Madde 45 -Hiç bir memur sınıfının dışında ve sınıfının içindeki derecesinin altında bir derecenin görevinde çalıştırılamaz."
Ayrıca özellikle büyük ve köklü restoranlarda şef olmak gibi hayallerin varsa akademik eğitim geçmişi çok önemli. Bunun için izleyebileceğin 2 yol bulunuyor: 2 yıllık eğitim veren aşçılık ön lisans programlarına girmek. 4 yıllık gastronomi ve mutfak sanatları bölümünden mezun olmak.
(3) Aynı eğitim kurumunda, aynı unvanla sekiz yılını tamamlayan şeflerin şeflik görevi sona erer. Ancak, alanda hiç öğretmen bulunmaması halinde bu alanda belirtilen şartları taşıyan öğretmen başlayıncaya kadar şeflik görevi devam eder.
7) Şef kadrosuna atanabilmek için aşağıdaki şartlar aranır; - En az iki yıllık yüksekokul mezunu olmak, - Başkanlıkta memur, ambar memuru, santral memuru, sekreter, bilgisayar işletmeni, veri hazırlama ve kontrol işletmeni ve şoför unvanlarında en az üç yıl çalışmış olmak kaydıyla en az sekiz yıl hizmeti bulunmak, - ...
Günde 14-16 saat çalışma süresinin geri kalanını uykuya ayırmak kadar normali yok.
Konukların olumlu bir deneyim yaşamalarını sağlamak için yemek pişirme trendlerini takip etmek, Düğün, parti ve ziyafet gibi özel günler için menüleri planlamak üzere müşterilerle iletişim kurmak, Mutfak güvenlik standartlarını takip etmek, İş arkadaşları arasında iş birliği ve saygı ortamını teşvik etmek.
ŞEF KİMDİR
Şefler kamuda memur kadrolarında olarak görev yapan üniversite mezunu personel arasından kurum Görevde Yükselme Sınavları sonucunda başarı gösterip “Yönetici” kadroya geçiş yapan kamu görevlileridir.
Aşçı başına verilen isimdir. Mutfak şefi de denilebilir. gerekir.
Aşçı ve Şef Arasındaki Fark Nedir? Cambridge sözlüğüne göre aşçı 'yemek hazırlayan ve pişiren kişi', şef ise 'otel veya restoranda çalışan yetenekli ve eğitimli bir aşçı'dır.
Aşçı olmak için gastronomi bölümünü okumak gerekir. Bunun için ilk olarak üniversitede staj görülür. Bu süreç genel olarak 2 yıl sürer. Bu da bittikten sonra artık sertifikalı bir şef olunabilir.
Bilindiği üzere Devlet Personel Başkanlığının Genel Çerçeve Yönetmeliğinde Şef olabilmek için en az 2 yıllık Yüksekokulu mezunu olmak şartı vardır. Fakat İçişleri Bakanlığının Görevde Yükselme Yönetmeliğinde ise Lise mezunları da Şeflik sınavına girebilmelerine olanak sağlanmaktadır.
Örneğin, belirlenen bu listeye göre, kamu idarelerinde Şef kadroları 3 ila 8 inci derece olarak tahsis edilmektedir.
Sözleşmeli öğretmenler, görev yaptıkları eğitim kurumlarındaki emsali kadrolu alan öğretmenler için ön görülen görev ve sorumlukları yerine getirmekle yükümlüdür. Bu nedenle dal/alan şefi olarak görevlendirebilirler.
Profesyonel bir firmanın mutfağında toplam 4 ay şeklinde eğitim görürsünüz(kaldıralım). Bu kısım ise işte ustalaşma ve pişme kısmıdır. 4 aylık eğitim sürecinin tamamlanmasının ardından t.c milli eğitim bakanlığınca düzenlenen aşçılık sınavına tabi tutulursunuz. Bu aşamayı geçtikten sonra sertifika sahibi olabilirsiniz.
Hayır. Gastronomi bölümü öğrencilerini sözel puanı ile almaktadır. Gastronomi puan türü açısından çoğu üniversite sözel yani TS (Türkçe-Sosyal) ile öğrencileri kabul etse de verilen eğitim tam olarak sözel sayılmıyor, çünkü derslerin bazılarında kimya, biyoloji gibi fen bilgisi ağırlıklı konular bulunmakta.
Aşçıbaşı/aşçı olmak için lisede 4 yıl eğitim alınmalıdır. Lisede aşçılık üzerine eğitim alınmazsa üniversitede 2 yıl ya da 4 yıl eğitim alınarak aşçı olunabilir. Ayrıca bu alanda eğitim veren kurslardan eğitim alınarak da aşçılık mesleği öğrenilebilir.
şef, yönetim hizmetleri grubunda yer alıyor, bir basamak sonrası müdürlük kadrolarıdır.
Uzman da şef de Müdür yardımcısına bağlı iki farklı kadrodur. Gelir Uzmanlarının Yönetmeliğinde " servis sorumlusuna bağlı olarak çalışır" yazıyor. Muhasebe Uzmanlığında ise "Müdür yardımcısı ve Müdür'e" bağlı çalışır yazıyor. Yani gelririn durumu Muhasebeden farklı.
Şef yardımcısı; menü hazırlama, maliyet hesaplama, mutfakta yapılacakları koordine etme ve çalışanların görev dağılımını yapma gibi konularda şefe yardım eden meslek çalışanına verilen isimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri