Kekik çayının kaynatmayın, kekik kaynatılırsa tadı acılaşır. Bir tatlı kaşığı kuru kekiğin üzerine kaynatılmış büyük bir fincan su koyun ve ağzını kapatın. 5 dakika demledikten sonra içine bir çay kaşığı bal koyun ve tüketin.
Kekik çayının boğaz ağrısı ve öksürüğe iyi geldiği bilinmektedir. Boğaz ağrısı ve öksürük şikayeti olanlar günde bir bardak yemekten sonra kekik çayı tüketebilirler. Kışın yemeklerden sonra siyah çay yerine tüketilen kekik çayı grip veya çeşitli enfeksiyonel hastalıklara karşı koruma kalkanı oluşturacaktır.
Antiviral özelliği sayesinde vücuttaki mikrobiyal yükü azaltabilen kekik çayı, fibromiyalji, kronik yorgunluk sendromu, romatoid artrit, haşimato, lupus, vertigo, kulak çınlaması ve multipl skleroz gibi hastalıklarla savaşta destek olur.
Bronşit ve diğer solunum yolu rahatsızlıklarında etkili olan kekik suyu, bu durumda birçok hastalığı giderebiliyor. Grip, nezle, öksürük durumlarında kekik suyu kullanılarak faydaları alınabilir. Kekik suyunun ateş düşürücü etkisi olduğu biliniyor.
İlgili 16 soru bulundu
Soğuk Algınlığında Öksürük Şikayetlerini Azaltır
Virüs yükünü azaltmasıyla kekik çayının faydaları grip için de etkili olur. İçeriğindeki antioksidanlar ve C vitamini sayesinde gribe karşı kış mevsiminde vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmek için tercih edilebilir. Solunum yollarını rahatlatmada kullanılabilir.
Kekik hem bir spazm önleyici hem de bir balgam sökücüdür. Yani bu bitki yalnızca öksürüğü azaltmakla kalmaz aynı zamanda bronşal balgamı temizlemeye de yardımcı olur.
Mükemmel bir doğal sakinleştirici olan kekik çayı, hafızayı canlandırmaya, baş ağrılarını ve kas gerginliğini hafifletmeye, öksürükleri yatıştırmaya, ateşi düşürmeye, soğuk algınlığı ve enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olur.
Kekik çayı boğaz ağrısına, bademcik iltihabına birebirdir. Çocuğunuzun boğazı ağrıdığında, bademcikleri şiştiğinde hemen ilaca sarılmak yerine ılıtılmış kekik çayı içirin ve kekik suyuyla gargara yaptırın. Kekiğin üst solunum yolu enfeksiyonlarındaki, bronşit ve öksürük tedavisindeki etkisi kanıtlanmıştır.
Kekik çayı kimler kullanamaz diye merak ediyorsanız gebeleri bu kategoride sayabiliriz. Elbette bu konuda kişiye özel tavsiye için uzmana başvurulması en sağlıklı yoldur. Kekik çayı tansiyon hastaları tarafından doktora danışılmadan kullanılması gereken bir bitkidir.
- Mide bulantısı veya ishal sorunlarına yol açabilir. Kusma olması durumunda, uzman doktorlarla mutlaka görüşülmelidir. Kronik rahatsızlığı olanlar, hamileler, emziren kadınlar, yaşlılar ve çocuklar kekik çayı içmemelidirler.
Çünkü kekik içerdiği bileşenler sayesinde boğaz ağrılarına, kuru öksürüğe iyi gelir. Balgam ve iltihap söktürücü etkisi vardır, bronşit semptomlarını hafifletir, bronşları rahatlatır.
Antiseptik etkisi bulunan kekik suyu açık yaralar üzerinde bulunan mikropları temizleme yardımcı olur. Ağızdaki bakterileri yok etmeyi sağlayan kekik suyu diş eti iltihabı tedavisinde oldukça etkilidir.
Bu sürecin gribe yakalanmadan günde bir iki defa, grip olunması halinde üç ile dört defa tüketimi yeterli olacaktır. Soğuk algınlıklarına iyi gelen bitkiler arasında zencefil, ekinezya, ıhlamur, nane çayı ve yeşil çay bulunmaktadır.
Kekik, çay halinde de insan sağlığı için çok etkili sonuçlar vermektedir. Özellikle de bazı hastalıkların tedavisine yardımcı olmak adına kekik çayı içilmesi önerilir. Kekik çayı, soğuk günlerde sıcak çay olarak içilmektedir. Yaz sıcaklarında da buzlu ya da limon dilimli haliyle vücudu rahatlatmak için tercih edilir.
Ihlamur çayı demleyerek grip ve soğuk algınlığı enfeksiyonlarınızın daha çabuk geçmesine ve vücudun bağışıklık isteminin daha hızlı güçlenmesine yardımcı olabilirsiniz. - Ekinezya çayı bağışıklık sistemini güçlendiren çaylardan birisidir.
Kekik çayının şifa dolu bir diğer özelliği gribal enfeksiyona iyi gelmesidir. Solunum yolları hastalıklarının iyileşmesine yardımcı olan kekik çayı öksürük şikayeti olanlar içinde şifa kaynağıdır.
Kekik çayı için bir çaydanlığa taze kekik yapraklarını koyun, ardından üzerine sıcak su ekleyerek demlemeye bırakın. 15 dakikanın ardından kekik çayı yapraklarını süzün. Sıcak olan kekik çayı içinde bal ya da limon koymayı da tercih edebilirsiniz.
-Aynı şekilde zencefil çayı, yeşil çay, kekik ve biberiye çayları da farenjitin kolay iyileşmesine yardımcı olacaktır. Bu çaylardan birini günde 2 bardak balla birlikte tüketmeniz hastalığınızın daha kolay geçmesi için son derece faydalıdır.
Kekik suyunun faydaları saymakla bitmiyor. Nefes darlığından akciğerlere kadar birçok faydası olan kekik suyu mikrop öldürücü özelliğiyle biliniyor. Kekik, koronavirüs salgın sürecinde hijyenin yanı sıra tüketilerek de bağışıklık sistemini güçlendirici olarak kullanılıyor.
Karvakrol, vücutla girdiği etkileşim sebebiyle kişinin sinir sisteminin sakinleşmesini sağlar ve buna ek olarak beynindeki nörotransmitterlerin işlevlerine katkı yapar. Kekik çayı, bu özelliği sayesinde hem sinir sistemi sağlığını korur hem de kişinin kendini daha az stresli ve daha sakin hissetmesine yardımcı olur.
Akciğerleri temizleyen kekik çayı, bronş kanallarındaki iltihabı azaltıyor. Kronik astım hastalarının rahat nefes almasını sağlıyor.
Grip ve soğuk algınlığına karşı oldukça faydalı olduğu uzmanlar tarafından sıklıkla belirtiliyor. Özellikle grip ve soğuk algınlığına bağlı olarak ortaya çıkan yüksek ateşi düşürebilecek etkileri bulunur. Kekik suyu, boğazda tahriş ve kaşıntıdan meydana gelen öksürüğü gidericidir.
Uykusuzluk Sorunu İçin Kekik: Uyku sorunu çekenler için de kekik alternatif tedavi olabilir. Kekiğin sinir sistemi üzerinde olumlu etkisi olduğundan dolayı uykusuzluğa neden olabilecek sorunları ortadan kaldırabilir. Yatmadan önce tüketilen bir bardak kekik çayı iyi bir uyku çekmenize yardımcı olabilir.
Kekik çayı yapmak için 2-3 dal taze kekik dalı veya 1 tatlı kaşığı kuru kekik kullanabilirsiniz. Bir fincan su kaynatın. Kaynar suyun içerisine taze kekik dalı veya kuru kekik (ikisinden biri) atın ve 10 dakika demlenmesi için bekleyin. Demlenen çayı süzdükten sonra bal ile tatlandırabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri