Kuramlar, sınırları özenle belirlenmiş bir yaklaşım, birbiriyle tutarlı ilkelerin meydana getirdiği bir çerçevedir. Kuramlar bize edebiyat metinlerini hangi yollarla, nasıl okuyacağımıza dair yol gösterir. Kuramı oluşturan tekil örnekler değil, bütüncül bakıştır.
Edebiyat kuramları; edebiyat ilkelerinin, kategorilerinin, prensiplerinin ve benzer yönlerinin incelenmesini konu alır. Hem bir sanat hem de bir bilim dalı olarak benimsenen edebiyatta çeşitli kuramlar vardır.
Teori veya kuram, bilimde bir olgunun, sürekli olarak doğrulanmış gözlem ve deneyler temel alınarak yapılan bir açıklamasıdır. Kuram, herhangi bir olayı açıklamak için kullanılan düşünce sistemidir. Genel anlamda kuram, bir düşüncenin genel, soyut ve ussal olmasıdır.
"Edebiyat nazariyesi" edebiyat ilkelerinin, kategorilerinin, pren siplerinin ve benzer yönlerinin tetkikidir, halbuki, müşahhas edebî sanat eserlerinin tetkikleri ya "edebî tenkit" (öncelikle yaklaşımda statik), ya da "edebî tarih" d iri er.
Edebiyat doğasının ve edebiyat analiz yöntemlerinin sistematik çalışmasıdır. Edebiyat teorisi, edebiyatta bir eleştiri akımıdır. Sıkı bir anlamda edebiyat doğasının ve edebiyat analiz yöntemlerinin sistematik çalışmasıdır.
İlgili 15 soru bulundu
Bu kuramda esas fikir, sanatın duyulur dünyanın yani dış dünyanın yüzey gerçekliğini bire bir yansıttığı fikridir ve Platon'dan temellenir. Platon'un yansıtma kuramına göre sanatçı duyular dünyasını yani dış dünyayı oldu- ğu gibi yansıtır. Başka bir deyişle yüzeysel gerçeklik aynı dış dünyadaki gibi yansıtılmalıdır.
Belli bir tarihsel süreçte edebiyatı, tür ve yazarın milliyeti bakımından herhangi bir ayrım olmadan şekilsel ve içerik olarak etkileyen belli üslup, duygu ve düşünce dizisine edebiyat akımı veya edebi akım denir.
Okur merkezli kuramlar da sanatın ve sanat yapıtının özgül yanlarını anlamaya çalışırlar. Sanat yapıtının en temel özelliği, estetik değer taşımasıdır. Bu estetik değerin nasıl oluştuğu ve nasıl tanımlanabileceği konusunda bu kuramlar «okur»u merkeze alır ve yapıtı okur üzerinden açıklar.
Nazar, bakış açısı ve göz atmak anlamına gelirken nazari kelimesinin sözlük anlamı teoriktir. Zihinde tasarlanan ancak fiiliyata dökülmemiş kavramlar ve olgular için bu kelime kullanılır.
Tâhir-ül Mevlevî'nin Edebiyat Lügati adlı eserinde tenkid, Fransızca “Critigue” karşılığı olarak ele alınmış ve bir eserin iyi yahut da kötü bir eser olduğuna, onun hakîkaten güzel bir eser sayılıp sayılmayacağına dair hüküm vermek mânâsında kullanılmıştır.
Bir kuram, doğal dünyanın yasaları, hipotezleri ve gerçeklerini içerebilen bir yönünün iyi kanıtlanmış bir açıklamasıdır. Örneğin yerçekimi kuramı, elmaların neden ağaçlardan düştüğünü ve neden astronotların uzayda yüzdüğünü açıklar.
* Kuram kavramı teori ile aynı anlamda kullanılmaktadır.
"Teori"nin TDK'ye göre karşılığına baktığımızda "kuram" olduğunu görürüz. Kuram kelimesinin üçüncü anlamına baktığımızda: "Sistemli bir biçimde düzenlenmiş birçok olayı açıklayan ve bir bilime temel olan kurallar, yasalar bütünü, nazariye, teori:" olarak geçiyor. Yani evet, kullanılabilir.
Güçlü duyguların, çizgilerin veya renklerin abartılı ve çarpıtılmış biçimde kullanılması yoluyla anlatıldığı bir sanat yöntemidir. Sanat ve edebiyatı sanatçının kişiliğini temel alarak açıklamaya çalışan kuramdır. İnsanın bilinç altındakileri dışarı taşıması, yansıtması olarak tanımlanabilir.
Roman Kuramı bir edebi tür olarak roman üzerine yapılmış ilk büyük sistematik çalışmadır. Lukács burada biçimsel ve estetik kategorilerin tarihsel-mantıksal zorunluluğunu, imkânlarını, iç çelişkilerini ve sınırlarını ortaya koyar.
Klasik kuram : Örgütü, rasyonel, ussal bir sistem olarak sunmuştur. Neoklasik kuram: İnsan ilişkilerinin oluşturduğu organik bir örgütsel yapı öngörülmüştür. Modern kuram: Çalışanların karmaşık olduğunu ve çeşitli faktörler tarafından motive edildiğini öne sürmektedir.
Ona göre akıl öncelikle ameli ve nazari olmak üzere ikiye ayrılır. Ameli akıl, insana özgü her türlü dengeli davranışı ortaya koymada etken olan akıldır. Nazari akıl ise nefis cevherinin gelişip olgunlaşarak akıl cevherine dönüşmesinden ibarettir.
Doğru haber (haber-i sadık), 3. Akıl. Bunlardan aklın aracılık ettiği bilgi çeşidine nazari veya istidlali bilgi de denilmektedir.
Türkçede bakış anlamına gelen Arapça kökenli nazar kelimesi, ba- kışlarında zararlı güç bulunan bazı insanların bu özellikleriyle bir kişiye, bir hayvana ya da bir nesneye bakmakla canlı üzerinde hastalık, sakatlık, hatta ölüm; nesne üzerinde, kırılma, arızalanma gibi olumsuz bir etkinin meydana gelmesi şeklinde ...
Kuram Nedir? Kuram bilim tarafından desteklenen, deneylerle doğruluğa kavuşmuş ve mantık içeren düşünce sistemine denmektedir. Kabul edilmiş bir kuram başka bir kuram ile çürütülebilir ya da eleştirilebilir.
Duygusal Etki Kuramı, yazarın metne bilinçli olarak kattığı, okurda uyandırılması beklenen duyguları/psikolojik etkileri merkez alarak okuru değerlendirir (Moran, 2014: 240). Her şeyden önce okuru pasif bir konumda tutması ile Alımlama'dan bariz biçimde ayrılır.
Bilimsel kuramlar, bilimsel bilginin en güvenilir, en kesin ve kapsamlı formudur. Bu, varsayım, hipotez ya da tahmin anlamlarına gelebilen kuram kelimesinin genel kullanımından büyük ölçüde farklıdır.
"1660 ekolü" olarak da bilinir. Klasisizm kelimesinin kökeni Fransızca olan "klasik" kelimesidir, bu da "seçme" demektir. Klasisizm'in temel ögeleri kendi içinde soyluluk, sağ duyu ve akılcılık, uyum, açıklık, sınırlılık, evrensellik, idealizm, denge, ölçülülük, güzellik ve görkemliliktir.
Edebiyatta insanı ve toplumu, deneye dayanan bir gözlemcilik anlayışıyla tabiatın bir kopyası olarak ele alan ve uygulayan akımdır. Türkçede felsefe terimi olarak doğalcılık diye karşılanmıştır. Naturalizm, romantik edebiyata tepki olarak doğan realizmin bir ileri aşaması olarak görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri