Kekik Tohumu Kaç Günde Çimlenir? Kekik tohumlarında aşırı sulama, mantar hastalığına neden olabileceği için hafifçe sulamak gerekir. Tohumların çimlenme süresi ise, 2 haftadan bir aya kadar sürebilir. Kekik bitkileri sağlam bir kök sistemine sahip olduğu için 15 cm yüksekliğe ulaştığı zaman dikim için hazır hale gelir.
Kekik kurusu veya taze yaprak üretimi için kekik yetiştiriyor isek, ilkbahar sonu ile sonbahar başına kadar iki veya üç el hasat yapabiliriz. Tabiki, yılda birden fazla hasat yapmak kolay bir iş değildir ve deneyim gerektirir.
Kuru alanlarda yaklaşık 150-250 kg/da, sulu alanlarda ise 400-500 kg/da verim alınabilir. Hasat edilen kekikler hemen toplanmalı, temiz ve gölge bir zemine serilerek kurutulmalıdır.
Dağ kekiği yıllık bir bitki olduğundan yılın farklı zamanlarında toplanabilmektedir. Ama genel bir zaman verecek olursak İlkbahar mevsiminin ilk ayları olan Mart- Nisan gibi toplanır diyebiliriz.
Kekik Sıkça Sorulan Sorular
%6 indirimle Bağdat 1000 gr Endüstriyel Boy Zahter Dağ Kekiği 186 TL'ye, %54 indirimle Arifoğlu 25 gr Kekik 6,88 TL'ye, %10 indirimle Aktarköy 20 gr Kekik 17 TL'ye, %18 indirimle Bağdat Baharat Kekik Bilyalı Tomurcuk Bilya Kekik 1KG Kiloluk 310 TL'ye sahip olabilirsiniz.
İlgili 20 soru bulundu
Türkiye'de tescilli 8 çeşit kekik var. 10 dekarlık bir arazide yapacağınız yatırımın tutarı 7 bin 200 lira. Yıllık işletme gideri 11 bin 566 lirayken yıllık işletme geliri ise 27 bin 662 lira. Kekikten, 10 yıllık proje ömrü boyunca net 161 bin lira gelir sağlanıyor.
En iyi kekik te Toros dağlarında kekik cenneti olan Akseki ve civarındadır. Yaptığımız araştırmalara göre En iyi kalite 600 ile 900 metre rakımlı yerde burada doğal olarak üretiliyor.
Çok yıllık bir bitki olan kekiğin ekonomik ömrü 7 yıldır. Ancak iyi bakım şartlarında 10 yıla kadar ürün alınabilmektedir. Baharat, ilaç, kozmetik ve kimya sektörü başta olmak üzere pek çok kullanım alanı vardır. İklim ve Toprak İsteği: Kurağa ve soğuğa karşı dayanıklıdır.
Kekik çok fazla sulanmaya ihtiyaç duymayan bir bitki olduğundan ortalama haftada 1 sulamanız yeterli, hatta kış aylarında bu süreyi daha da uzatmanız gerekebilir. Sulama sıklığınıza karar vermek için toprağın nemlilik durumunu kontrol etmeniz yeterli.
kekik fidesi, yerörtücü kekik fidesi, yayılıcı kekik fidesi - 17,20 TL.
Doğal kekik tohumu - 21,50 TL.
Dağ Kekiği Kekik 1 kg Fiyatı 91,15 TL.
Kekik yetiştiricilerinin çoğu bitkilerin ilk yetişim yılında hasat yapmazlar. İkinci yetişim yılından altıncı yıla kadar iyi verim alabilirler.
İlk yıl ürün dekardan 20-50 Kg arasında değişir. Birinci yıl ürün az olsa da gelecek yıllar bitkinin iyi gelişmesi için mutlaka biçim yapılmalıdır.Birinci yıldan sonra kurak şartlarda dekardan ortalama 150 Kg. Ürün alınır.
Her hektarda (1 hektar = 10.000 metrekare), ortalama olarak yaklaşık 50.000 – 75.000 kekik bitkisi olmalıdır. Normalde karıklar arasında 50-75 cm'lik mesafe bırakarak karıkların üzerine bitkileri dikiyoruz. Karık üzerinde bitkilerin arasındaki mesafe ise 20-40 cm arasındadır. Dikim makineler ile veya elle yapılır.
Çoğu zaman kış aylarında, bitkinin toprak üst kısmı büzüşür ve solar, ancak bir sonraki ilkbaharda kekik bitkisi tekrar yeniden canlanacaktır.
Yılın her döneminde yetiştirebilirsiniz. Yazın balkonunuzda, terasınızda; kışın ise kapalı serada, cam önünde rahatlıkla bakabilirsiniz. Kekik bitkileri Akdeniz bitkisi olduğundan mutlaka güneş gören yerde yetiştirilmelidir. Sıcağı ve nemi sever.
Ballıbabagiller familyasından olan kekik, tarla, çayır, orman kıyıları ve çimenlik alanlarda yetişen bir bitkidir. Taze çiçek olarak toplanan kekiğin en yaygın kullanımı, kurutulup baharat haline getirilmesidir.
Türkiye'de üretimi yapılan tıbbi ve kokulu bitkiler içinde kekik ilk sırayı almaktadır. Türkiye'de kekik üretim alanı 2004-2008 yıllarında ortalama 60647.40 da iken, 2019 yılında %159.00 oranında artarak 157074 dekara ulaşmıştır.
Kekik yağı verimi %1-3 arasında değişmekte olup, 1 ton kuru bitkiden 10-30 kg kekik yağı elde edilebilmektedir.
Kekik bitkisi genelde mayıs ayının başından başlayarak ağustos ayının sonuna kadar çiçeklenmeye devam eder. Bu süreçte de arılar kekik özlerini toplayarak bal üretir ve bu bal da kekik balı olarak adlandırılır. Kekik balı genelde Kütahya, Amasya, Trabzon, Çankırı ve Kastamonu illerinde üretilir.
Kekik bitkisi tüm süzek ve pH oranı 5 ila 8 olan topraklarda yetişebilir. En iyi verim genellikle 7'ye yakın pH'a ve yüksek derecede süzek, kireçli, hafif topraklarda elde edilir. Toprağın drenajı çok önemlidir, çünkü bitki çoğunlukla kök çürüklüğünden muzdariptir.
Gramaj seçenekleri: 60 gr315,00 TL/kg. 300 gr143,17 TL/kg.
Isparta'daki endemik bitki türlerinden Sütçüler kekiği, ilçedeki yüksek kesimlerden toplanıp kurutulduktan sonra, birçok ülkeye ihraç ediliyor. Türkiye'de sadece Isparta'nın Sütçüler ilçesinde yetişme alanı bulunan yayla kekiği, pazarda "Sütçüler kekiği" ya da "toka kekiği" olarak biliniyor.
Kekik kurusu veya taze yaprak üretimi için kekik yetiştiriyor isek, ilkbahar sonu ile sonbahar başına kadar iki veya üç el hasat yapabiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri