Bedenin genel işleyişi, cilt sağlığı gibi birçok konuda yardımcı olan kekik suyu, son zamanlarda çok sık tercih edilmektedir. Ağızda oluşan enfeksiyonlar için kekik suyunun kullanılması faydalı olabilir. Kekik suyu; ağızda oluşan enfeksiyon durumları, yaraların giderilmesi gibi birçok konuda olumlu etkilere sahiptir.
Lezzetli oluşu ve keskin hoş kokusu ile insanların sürekli tercih ettikleri kekik, Türkiye'de daha çok baharat olarak yemeklerde kullanılıyor. Vücudun genel işlevini artırmanın yanında, iltihap kurutucu özelliğine sahiptir.
Çünkü kekik içerdiği bileşenler sayesinde boğaz ağrılarına, kuru öksürüğe iyi gelir. Balgam ve iltihap söktürücü etkisi vardır, bronşit semptomlarını hafifletir, bronşları rahatlatır.
Sindirim sisteminde ortaya çıkan sorunlar için kullanılabilen kekik suyu mide yanması, ekşimesi ve bulantısına faydalıdır. Ayrıca kekik suyu düzenli olarak tüketildiğinde hazımsızlığı önler ve şişkinlik ile kabızlığı engeller. Antiseptik ve antioksidan özelliğe sahip olan kekik suyu sivilce tedavisini destekler.
İlgili 41 soru bulundu
İçeriğinde bulunan eterli uçucu yağlar nedeniyle akciğerleri temizleyen diğer besin ise kekiktir. Özellikle göğüs tıkanıklığına karşı oldukça etkili olan kekik, üst solunum yolu enfeksiyonlarına ve öksürüğe karşı iltihap gidericidir.
Kekik suyu sindirim sistemini korur. Kekik suyu sayesinde kabızlık, şişkinlik ve hazımsızlık şikayetleri giderilir. Kekik suyu yağ yakım hızını arttırıp kilo vermeye yardımcı olur. Kekik suyu düzenli tüketildiğinde metabolizmanın hızlanmasını sağlar ve zayıflatır.
Yeterli sıvı alımı: Bol sıvı almak, boğazı nemli tutar, kurumasını önler ve böylece ağrıyı hafifletir.Tavuk suyu çorba, ıhlamur, kuşburnu, ekinezya, nane-limon çayları ile boğazınızı yumuşatabilir, bedeninizi destekleyebilirsiniz.
-Aynı şekilde zencefil çayı, yeşil çay, kekik ve biberiye çayları da farenjitin kolay iyileşmesine yardımcı olacaktır. Bu çaylardan birini günde 2 bardak balla birlikte tüketmeniz hastalığınızın daha kolay geçmesi için son derece faydalıdır.
Kekik çayı boğaz ağrısına, bademcik iltihabına birebirdir. Çocuğunuzun boğazı ağrıdığında, bademcikleri şiştiğinde hemen ilaca sarılmak yerine ılıtılmış kekik çayı içirin ve kekik suyuyla gargara yaptırın. Kekiğin üst solunum yolu enfeksiyonlarındaki, bronşit ve öksürük tedavisindeki etkisi kanıtlanmıştır.
Kekik çayının en bilinen faydası mide bulantısını geçirmeye yardımcı olur. Anti-enflamatuar özelliği sayesinde iltihabı reaksiyonu önlemeye yardımcı olur. Mide ağrısı yaşayanlar için ağrı kesici özelliği vardır. Yemekler sonrası şişkinlik veya kramp şikâyetiniz varsa çay şeklinde tüketmeniz rahatlatıcı olacaktır.
Zencefil de iltihaplardan kurtulmanıza yardım edecek şifalı bir baharattır. Vücudu temizlemek, iltihapları atmak için zencefili su ya da süt içine ekleyerek tüketebilirsiniz. Gün içinde yoğurt yiyecekseniz; iltihapların kısa sürede temizlenmesi için zencefili yoğurt tüketmeniz de etkili olacaktır.
Virüslere Karşı Kalkan Olur. Kekik çayı antibakteriyel, antimikrobiyal ve mantara karşı direnç özelliği taşır. Kekik bitkisindeki ana yağlardan timol, vücutta antiseptik rol oynar. Karvakrol yağı ise yine vücuttaki iltihabı azaltmada yardımcıdır.
Maya enfeksiyonuna karşı kekik suyu kullanılabilir. Ağız ve vajinal mantar enfeksiyonları üzerinde oldukça etkilidir.
Gece yatmadan önce bir bardak kekik suyu tüketmek gece uykuya rahat dalmayı sağlar. Kekik suyu hazımsızlığa karşı iyi gelir. Kabızlık, gaz, şişkinlik ve bağırsak kramplarını hafifletici etkisi bulunmaktadır.
Bağışıklık sistemi düşük olanlar özellikle bebek, çocuk ve yaşlılar için Kekik suyunu ve çayı tavsiye edilmemektedir. Bu tip bitki çayları kullanılmadan önce hekim görüşü alınmalı ve gerekiyorsa testve tahlillerin yapılması uygun olacaktır.
Grip ve soğuk algınlığına karşı oldukça faydalı olduğu uzmanlar tarafından sıklıkla belirtiliyor. Özellikle grip ve soğuk algınlığına bağlı olarak ortaya çıkan yüksek ateşi düşürebilecek etkileri bulunur. Kekik suyu, boğazda tahriş ve kaşıntıdan meydana gelen öksürüğü gidericidir.
Zencefil: Antibiyotik etkiye sahip olan zencefil, solunum yolu hastalıklarında özellikle de faranjit durumunda tercih edilir. Zencefili süt ile beraber içerek boğaz yolunda oluşan tahrişi ve iltihabı kolayca iyileştirebilirsiniz.
Farenjit belirtileri arasında şüphesiz en önemlileri, boğazda batma ve yanma hissi, yutkunmada güçlük, geniz akıntısı, boğaz ağrısı, öksürük, ateş, boğazda kuruluk, kaşıntı ve yabancı cisim kaçmış hissidir. Bunların dışnda halsizlik, yorgunluk, eklem ağrısı gibi genel belirtiler de görülür.
BOĞAZ ENFEKSİYONU NASIL GEÇER? Boğaz ağrısı viral enfeksiyona bağlı olarak ortaya çıktıysa kendiliğinden iyileşebilir. İyileşme süreci bir haftadır. Boğaz ağrısı beraberinde ateşlenme gibi etkiler gösterirse ağrı kesici ve ateş düşürücü kullanılabilir.
TUZLU SU GARGARASI
Boğazdaki istenmeyen mikropları öldürmeye de yardımcı olabilir. 1 fincan ılık suyun içine 1 çay kaşığı tuz atın ve erimesi için karıştırın. Her saat başı 30 saniye gargara yapın. Saat başı tuzlu su ile gargara yapmak şişliği azaltır ve ağrıyı hafifletir.
Buhar duşu ve anne sütü ile sık besleme gibi yöntemlerle viral enfeksiyon iyileştirilebilir. Bakteri kaynaklı iltihaplanmada ise, çocuklarda ve yetişkinlerde olduğu gibi, mutlaka antibiyotik tedavisi uygulanması gerekir.
"Kekik çayının tansiyon düşürücü etkisi var. Eğer bir hasta tansiyon ilacı kullanıyorsa kekik çayıyla birlikte içtiğinde tansiyonu daha fazla düşecektir. Ada çayı içenler de eğer sakinleştirici ilaç kullanıyorsa bu ilaçların etkisinin artmasına neden olacaktır.
Soğuk Algınlığında Öksürük Şikayetlerini Azaltır
Virüs yükünü azaltmasıyla kekik çayının faydaları grip için de etkili olur. İçeriğindeki antioksidanlar ve C vitamini sayesinde gribe karşı kış mevsiminde vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmek için tercih edilebilir. Solunum yollarını rahatlatmada kullanılabilir.
Kekik suyu, günde 2 fincandan fazla içilmemelidir. 1 hafta boyunca her gün kekik suyu içtikten sonra, mutlaka 10 gün ara verilmelidir. Kekik suyu tüketiminde aşırıya kaçmamanız önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri