Bir yemek kaşığı kekik yağı ve aynı oranda zeytin yağı karıştırılarak bele sürülürse, bel ağrılarından kurtulmak mümkün olur. Öksürük, sinüzit ve bademcik iltihaplarına iyi gelir. Soğuk algınlığında kullanılabilir. Kandaki şeker miktarının düzenlediği için diyabete karşı faydalı olduğu öne sürülmektedir.
Genellikle yemeklerde baharat olarak kullanılan bu bitki, su ve yağ gibi formlarında da vücuda olumlu anlamda etki eder. Kekik yağı, başta cilt ve saç bakımında kullanılan bir ürün olmakla birlikte içilerek de tüketilebilir.
Kekik yağı, romatizmal ağrılar, artrit, eklem ve kas ağrıları için idealdir. Antibakteriyel ve antioksidan etkilere sahiptir ve kan dolaşımını hızlandırır.
Tamamen saf kekik yağının tüketilmesi uzmanlar tarafından önerilmemektedir. Kekik yağını, bir su bardağı suya 1-2 damla damlatıp seyrelterek kullanmak en doğrusu olacaktır. Kekik yağının tüketimi 10 güne kadar normaldir. 10 günden fazla kekik yağı içmeden önce bir uzmana danışmanız doğru olacaktır.
Buhar banyosu, boğaz ağrısı belirtilerini hafifletmek için etkili bir yöntemdir. Bir kase kaynar suya birkaç damla kekik yağı veya nane yağı ekleyin ve başınızı bir havluyla örtün. Buharı içinize çekerek rahatlamanızı sağlayabilirsiniz.
İlgili 32 soru bulundu
Özellikle bu tür solunum yolu hastalıklarında nefes almak da zorlaşmaktadır. Kaynar suya damlatılan 3-5 damla kekik yağını soluyarak solunum yollarının açılmasına, virüs ve bakterileri yok etmeye ve semptomları hafifletmeye yardımcı olabilmektedir.
Boğaz ağrısında nane, zencefil, papatya, ekinezya, ıhlamur ve hatmi gibi bitki çayları içmek. Bol su içerek boğazı nemli tutup, yumuşatmak. Ilık tuzlu su ile gargara yapmak. Sıcak su, limon ve bal karışımı içmek boğaz ağrısını rahatlatır.
Kekik yağı çok güçlü aromatik uçucu bir yağ olduğu için doğrudan kullanılmaz, suya veya yağa eklenerek kullanılır.
Kekik yağı ağız yoluyla kullanılmak istenirse 1 bardak suyun içerisine 3-4 damla kekik yağı eklenerek tüketilebilmektedir. Böylece iltihap ve bakterilerin yok olmasına yardımcı olur. Solunum yolları ile ilgili bir durumda kekik yağını sıcak suyun içine birkaç damla damlatıp soluyarak da tüketebilirsiniz.
Kekik yağı gibi yoğun yağlar, cilde direkt olarak uygulanmamalı ve içerildiğinde dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır. Ayrıca, hamileler, emziren anneler ve bazı sağlık durumları olan bireyler kullanmadan önce bir sağlık uzmanına danışmalıdır.
Burada akıllara hemen kekik yağı su ile içilir mi sorusu da gelmektedir. Evet, kekik yağının bir diğer dahili kullanımı suya birkaç damla kekik yağı damlatıp öyle tüketmektir. Kekik yağını bir diğer tüketme şekli ise bir bardak sıcak suya 2 damla kadar kekik yağı damlatıp çay olarak tüketmektir.
Kekik yağı nasıl içilir diye merak ediyorsanız, seyrelterek içmeniz gerektiğini bilmelisiniz. Bir bardak suyun içine 3 damla koyup karıştırdıktan sonra içebilirsiniz. Harici kullanımlarda ise bir çorba kaşığı zeytinyağı ya da badem yağı içine 5 damla kekik yağı koyarak karıştırmanız ve bu şekilde uygulamanız gerekir.
KEKİK ÇAYI, PEK ÇOK SİSTEMİ HAREKETE GEÇİRİYOR
Özellikle sindirim sistemi ve bağışıklık sistemine inanılmaz katkılar sağlayan kekik çayı; stresi azaltmak, cilt sağlığını iyileştirmek, kan şekerini düzenlemek ve diş etlerine iyi gelmek gibi pek çok ek fayda da sunuyor.
Kekik yağı ise, Thymus vulgaris olarak bilinen bitkinin yapraklarından elde edilir. Kekik yağının içerisinde bulunan karvakrol maddesi bakterilere karşı vücudu savunur. İçerdiği maddeler açısından yaşlanmanın etkilerini en aza indirir. Kekik yağı hem içilerek hem de uygulanmak istenen bölgeye sürülerek kullanılabilir.
Ayak Altına Kekik Yağı Sürmenin Faydaları
Ayrıca, ayaklardaki ölü cilt hücrelerini temizleyerek, cildin yenilenmesini sağlar. Kekik yağının analjezik özellikleri sayesinde, ayak ağrılarına ve kas gerginliklerine de iyi gelebilir.
Kekik yağı bir su bardağı suya bir-iki damla damlatılarak içilir. Kayısı yağı ya da avokado yağı gibi kekik yağı da cilt sorunları için sıklıkla kullanılır.
Bronşit, astım gibi rahatsızlıklara iyi gelir. İdrar söktürücü özelliğine sahiptir. Sinir sistemine fayda sağlayarak rahatlatır. Kas ve kemik ağrılarına iıi gelmekte olup gut, romatizma, kas ağrılarına karşı faydalı olduğu belirtilmektedir. .
Ortalama bitkisel yağlar da saklama koşullarına uygun olarak bekletilme süresi maksimum 2 yıl fakat bu tüm bitkisel yağlar için geçerli bir süre değildir. Bitkisel yağ satın alırken mutlaka üretim ve son kullanma tarihlerine dikkat edin.
Kekik yağı: Kekik yağı, antibakteriyel ve anti-enflamatuar özellikleri nedeniyle diş eti çekilmesine iyi gelebilir. Diş etlerine uygulamak için birkaç damla kekik yağı ile bir taşıyıcı yağ (zeytinyağı, hindistan cevizi yağı vb.) karıştırılabilir.
Yemek pişirdiğiniz bitkiden farklı olarak ticari olarak hazırlanan kekik yağı oldukça konsantredir ve kullanılmadan önce seyreltilmesi gerekir. Yan etkiler bulantı, kusma, mide rahatsızlığı ve hiperaktiviteyi içerebilir.
Kekik yağı yüze sürülür mü? Kekik yağının cilde direkt olarak sürülmesi önerilmez. Farklı yağlarla seyreltilerek hareket edilmesi gerekir. Özellikle hassas cilde sahip olan kişilerin daha dikkatli olması tavsiye edilir.
Kekik veya nane, adaçayı, fesleğen ve lavanta gibi lamiaceae familyasındaki diğer bitkilere alerjiniz varsa, kekik yağı kullanmayın. Topikal olarak kullanıldığında, seyreltilmiş kekik esansiyel yağı, alerjisi olmayan kişilerde bile deri döküntülerine neden olabilir.
Boğaz ağrısını evde tedavi etmede bol sıvı tüketmek oldukça önemli. Bu nedenle su dışında bitki çaylarından da destek alınmalıdır. Bu dönemde tüketilebilecek bitki çayları da adaçayı, kekik çayı, yeşil çay, limon ve ballı ılık su, çemen otu, zencefil çayı, sarımsak çayı, meyan kökü, hatmi kökü ve ekinezya çayıdır.
Ilık içecekler, yutkunmayı kolaylaştırmanın en basit ve etkili yollarından biridir. Örneğin, ılık su ve bal karışımı boğazın yumuşamasını sağlar. Bununla birlikte, yutkunmayı daha da zorlaştıracak asit oranı yüksek meyve ve içecekler, baharatlar, alkol, kahve ve atıştırmalık kuru gıdalardan uzak durulmalıdır.
Boğaz ağrısını hafifletmek için sıcak içecekler içmek, tuzlu gargara yapmak, bal ve limonlu çay tüketmek gibi evde uygulanabilir yöntemler kullanılabilir. Ağrı devam ederse, doktora başvurmak ve uygun tedaviyi almak önemlidir. İstirahat, bol su içme ve uygun tedaviyle boğaz ağrısı genellikle kısa sürede geçer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri