Kekin şekeri önemlidir. Şekeri az olursa çabuk bayatlar, daha fazla olursa daha geç bayatlar. Keki daha az yağlı yapmak istiyorsanız, tarifte kullanılan yağ miktarını azaltıp, azalttığınız yağ miktarının yarısı kadar yoğurt ilave edin. En önemli hususlardan biri malzemelerimizin oda sıcaklığında olmasıdır.
Keki biraz daha tatlandırmak isterseniz içerisine şekersiz çikolata ya da 2 yemek kaşığı kadar bal ilave edebilirsiniz. Kekinizi hazırlarken karbonat yerine 1/2 paket kabartma tozu da kullanabilirsiniz.
Kullandığınız malzemelerin azlığı ve çokluğu, fırın, pişirmede kullandığınız kalıplar bile kimi zaman kekin dağılmasına sebep olabilirler. Kekin dağılmaması ve parçalanmaması için ideal kek malzemeleri kullanmalısınız. kekin parçalanmaması için en önemli malzemelerden birisi yumurtadır.
Kekin içerisinde çok fazla sıvı malzeme kullanırsanız, kek harcı cıvıklaşır ve pişirme esnasında iç kısım çiğ kalabilir. Bu yüzden tarif ölçülerinden fazla sıvı eklemesi yaptıysanız, aynı miktarda un veya kakao ekleyerek dengeleyebilirsiniz. Bir diğer neden ise, gereğinden fazla kabartma tozu kullanmaktır.
- Öncelikle kek tarifi konusunda malzemeler eksik olursa kek kabarmayabilir. - Ayrıca malzemelerin soğuk kullanılması kekin kabarmasını önler. - Kek kalıbı margarin ile yağlanmadığı takdirde kabarmaz. - Kek malzemeleri sırasıyla eklenmediği takdirde kabarma sorunu yaşanabilir.
İlgili 19 soru bulundu
Süt ile yapılan keklerde kabartma tozu çok etkilidir ve ben genelde 2 tane kullanmayı tercih ediyorum.
Yoğurt aslında birçoğumuzun da hakim olduğu üzere kek daha tok ve nemli bir kıvam verir. İçi hafif ıslak, daha yoğun kıvamlı keklerin harcında mutlaka yoğurt kullanılır. Yoğurt, kekin içindeki yağ ile buluştuğunda keke o ıslak dokusunu kazandırır. Daha az yağlı bir tat hissedilmesini de sağlar.
Un miktarı az olursa kekiniz çöker, fazla olursa sert ve kuru olur.
Dışı çıtır içi az pişmiş yemekler/yiyecekler elde etmek için kullanılan fanlı program bu nedenle özellikle kabarmasını istediğiniz kek, poğaça, börek gibi hamur işleri için uygun değil.
Kekin pişme derecesi ve süresi kekin boyutuna, fırınınızın sıcaklığına ve tarife göre değişebilir. Genellikle kekler 175-180 derece arasında önceden ısıtılmış fırında pişirilirler.
Yağı az gelen bir kek normalden daha kuru ve sert olur. Ancak yağ dokusu kazanmış kek ağızda dağılarak yumuşak bir his bırakır. Bunun yanı sıra fırını ısıtmadan keki koymak da kekin kurumasının önünü açar.
Özellikle yumurtanın bayat olması kekin iyice kabarmamasına neden oluyor. Kabartma tozunun kullanım tarihinin geçmiş olması ya da uygun şekillerde saklanmamış olması da kekin sönmesine neden olur. Yapılan bir diğer hata ise kek pişince hemen dışarıya çıkarmak. Bu şekilde kekinizde aniden sönmeler görebilirsiniz.
Harika Kek yapmak için tam olarak kaç yumurta gerekir
En çok kullanılan klasik 23 cm'lik bir kalıpta tereyağı ile yapılan bir kek ile test edilmiştir. Çoğu tariflere baktığımızda en çok tercih edilen 4 yumurta ile yapılan tarifler, diğer tereyağlı kek tariflerine baktığımızda 2 ile 6 adet yumurta kullanılmış.
Sade Kek İçin Malzemeler :
3 adet yumurta. 1,5 su bardağı toz şeker.
İçinde hiç rafine şeker olmayan, bol fındıkla hazırlanan şekersiz kakaolu kek, normal bir kakaolu kekten tat anlamında farksız. Minicik bir farkı var, o da kekinizin klasik bir kek kadar pofuduk olmayışı. Mis kokusunu ise kakao ve vanilya özütüne borçlu. Keki fitleştirmek de mümkün.
Kek tariflerinde çoğu kez fırının dereceleri farklı ayarlanıyor. Fakat fırında kek pişirirken derece 180 olmalıdır. 180 derecelik fırınınızda kekiniz pişerken sürekli olarak kapağını açıp kontrol etmemelisiniz.
Kek piştikten sonra bir süre kekinizi fırında bırakın. Sonra alıp oda sıcaklığında dinlendirin. Dinlenmeden kesip servis etmeyin, kendini toparlamasına zaman verin. Kek pişirirken bu püf noktalarına mutlaka dikkat edin.
Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında, yaklaşık yarım saat kadar bıçak yöntemiyle kontrol ederek pişirin. Bu sayede, tek karışımı bölerek iki farklı kek elde etmiş olduk. Aynı zamanda bu tip derin kalıplarda normalde çok uzun süren pişirmeyi de kısa süreye indirdik.
Keke 2 yumurta koyarsak ne olur? Şeker ve yumurtanın az çırpılması kabarmasını olumsuz etkilerken şeker erimediği için kekin içindeki şekerin çıtır çıtır ağzınıza gelmesine neden olabilir.
Kekin içerisinde çok fazla sıvı malzeme kullanırsanız, kek harcı cıvıklaşır ve pişirme esnasında iç kısım çiğ kalabilir. Bu yüzden tarif ölçülerinden fazla sıvı eklemesi yaptıysanız, aynı miktarda un veya kakao ekleyerek dengeleyebilirsiniz. Bir diğer neden ise, gereğinden fazla kabartma tozu kullanmaktır.
Son olarak: kabartma tozu kekin kabarmasında oldukça önemlidir. Elinizde kabartma tozu yoksa bir tatlı kaşığı kadar karbonata limon suyu dökerek, aktif hale getirebilir ve kekinizin hamuruna ekleyebilirsiniz.
Suyla hazırlanan keklerin bir diğer özelliği de daha uzun süre tazeliklerini koruyabiliyor olmaları. İçerisinde süt ürünleri olmadığı için dayanma süreleri daha da uzun olabiliyor. Kek tariflerinizde su kullanacağınız zaman tarifte belirtilen süt ya da yoğurt miktarı kadar ilave etmenizi öneririz.
*Kekimiz piştikten sonra fırından alıp 5 dk dinlendirip dilimliyoruz ve üzerine 1 bardak soğuk sütü döküyoruz. DİLERSENİZ KEKİNİZ ÜZERİNE PUDİNG ,ÇİKOLATA SOSU, VEYA BEYAZ ÇİKOLATA SOSU DÖKEBİLİRSİNİZ.
Nişasta kullanmanın kek tarifleri üzerindeki etkisi nedir derseniz, yine daha uzun süre bayatlamadan kalmasını sağladığını, bunun yanı sıra malzemelerin bir arada durmasınıa yardımcı olup keklerin daha pofuduk pofuduk, daha kabarık olmasını sağladığını söylemeden geçmeyelim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri