Medusa neden ters diye düşünenler için bu sorunun cevabını şöyle verebiliriz; Medusa başı sütun kaidelerine bakanların taş kesilmemesi için ters koyulmuştur. Ayrıca Yerebatan Sarnıcı neden para atılır derseniz, suya dilek dileyerek para atıldığında bu dileklerin gerçek olacağına inanılır.
Yerebatan Sarnıcı'nda yapılan kapsamlı bir araştırma sonucunda, kapatılmış dehlizlerin birinde tonlarca ağırlıkta bir lahit bulunur. Asıl olay ise lahit açılınca meydana gelir. Çünkü lahitin içinde yer alan mumyanın bedeni yılan bedeni olurken, kafası insan kafasıdır.
Ve kendisine bakanları taşa çevirme gücüne sahiptir. 0 dönemde büyük yapıları ve özel yerleri kötülüklerden korumak amacıyla Gorgona kafalarının resim ve heykellerinin konulduğu, Medusanın da bu düşünceyle buraya konulduğu sanılmaktadır.
Çocuk, bedensel ve görme engelliler ile engel oranı %70 ve üzeri olan engelli vatandaşlarımıza iştirak edenler ve refakatçi kimliği olanlara 09.00-18.30 saatleri arasındaki girişler ücretsizdir. Yoğunluk sebebiyle okul ve kalabalık grup gezileri öncesinde randevu alınması gerekmektedir.
Sarnıcın içerisinde 80.000 metreküp su bulunuyor. Sarnıcın üst kısmı kapalı olup bu kısımda 12 sıra halinde 4'er metre aralıklarla dizilen 336 sütun yer alıyor. Sarnıcın kuzeybatı köşesinde yer alan 2 sütun, altında kaide olarak yapılan 2 Medusa başıyla Roma Dönemi'nin heykeltıraşlık sanatına da örnek gösterilir.
İlgili 18 soru bulundu
Doğu Roma İmparatoru I. Justinianus (527-565) tarafından yaptırılan bu büyük yer altı sarnıcı, suyun içinden yükselen ve sayısız gibi görülen mermer sütunlar sebebiyle halk arasında “Yerebatan Sarayı” olarak isimlendirilmiştir.
Rivayete göre sarnıcın 38 yıl süren inşasında 7.000 köle çalışmış yüzlercesi hayatını kaybetmiş ve işte bu sütun onların anısına dikilmiştir. Sütunların altında kaide olarak duran “Medusa” başları Yerebatan Sarnıcı'nı gizemli bir yapıya dönüştürür.
“İçeride fotoğraf ve video çekmek yasak mı?” Flaşsiz olmak kaydıyla fotograf ve video çekilebiliyor.
Yerebatan Sarnıcı oldukça geniş bir alana yayılıyor, hakkını vererek gezmesi ortalama 45 dakika kadar sürüyor.
vatandaşları ve 7 yaş altı tüm ziyaretçilerimiz için girişler ücretsizdir. Müzelere ücretsiz giriş hakkı olan ziyaretçilerimiz kimlik ibrazıyla 09.00-18.30 saatleri arasında müzemizi ücretsiz ziyaret edebilmektedir. Yoğunluk sebebiyle okul ve kalabalık grup gezileri öncesinde randevu alınması gerekmektedir.
Perseus, Graeae'nin ona verdiği ayna ile Medusa'ya bakabilmiş ve böylece kafasını taşa dönüşmeden kesebilmiştir. Bazı kaynaklar ise Hermes'in (Merkür) ona verdiği orak ve Athena'nın verdiği ayna ya da kalkan ile onu öldürdüğünü söyler.
Mitoloji dünyasında haksızlığa uğrayan bir kadın olan Medusa, özellikle Antik dönemde kötülüklerden korunmak için bir sembol haline gelmiştir. Olumsuz enerjiyi uzaklaştıran, kötülüklerden koruyan, güçlendiren bir sembol olan Medusa sembolü, altın üzerine kabartma olarak çalışıldı.
Bizans imparatoru I. Justinianus (527-565) tarafından yaptırılan bu büyük yeraltı sarnıcı, suyun içinden yükselen ve sayısız gibi görülen mermer sütunlar sebebiyle halk arasında “Yerebatan Sarayı” olarak isimlendirilmiş.
İki farklı kültüre ait olan iki ayrı efsanevi karakteri, Medusa ile Şahmaran'ı yukarıda anlattıktan sonra gelelim ortak özelliklerine. İki karakterde de bedensel olarak yılan ve insan türünün birleşimi görülüyor. Medusa'nın saçları yılan, Şahmeran'ın belden aşağısı yılandır.
Yıllardır mitolojik bir unsur olarak bildiğimiz Yılan saçlı Medusa… Medusa hikayesi dilden dile dolaşan bir efsanedir. Dilden dile dolaşmasının nedeni belki de imkansızların içinde yaşamış ve talihsiz bir hikayenin başrolü başrolü olarak günümüze kadar gelmiş olmasıdır.
Tarihimizde Medusa hakkında çok az bilgi vardır. Buna rağmen Medusa'nın mezarının İstanbul Yerebatan Sarnıcı'nda olduğuna inanılır. Hatta Yerebatan Sarnıcı ve Sultanahmet'te Medusa'nın çok sayıda heykeli de vardır.
Durgun su yerine çeşme suyunu yani akan suyu tercih eden Osmanlıların şehirde kendi su tesislerini kurduktan sonra kullanmadıkları anlaşılan sarnıç, 1544-1550 yıllarında Bizans kalıntılarını araştırmak üzere İstanbul'a gelen Hollandalı gezgin P. Gyllius tarafından yeniden keşfedilmiştir.
2023 yılı için yapıya giriş fiyatları şöyle: Yerli ziyaretçi giriş ücreti: 50 TL. Yabancı ziyaretçi giriş ücreti: 300 TL. Öğrenci-öğretmen ve askeri personel giriş ücreti: 20 TL.
Yenilenen yüzüyle ziyaretçilerini ağırlayan Yerebatan Sarnıcı, farklı deneyimlere kapı aralamaya devam ediyor. Tarihi sarnıcı karanlıkta şifalı sesler eşliğinde deneyimleme imkânı sunan Night Shift: Bazilikanın Karanlığı etkinliği, ışık, koku ve mekân algısını bir arada yaşatıyor.
Madde 69 – Anıtkabir ve birimlerinde, ticari, kültürel ve bilimsel amaçlarla ayrıntılı fotoğraf ve film çekmek, Genelkurmay Başkanlığının iznine bağlıdır.
İstanbul'u ziyaret edenler için Yerebatan Sarnıcı, bu mistik ve tarihi atmosferi bizzat yaşamak adına kesinlikle görülmesi gereken yerlerden biridir. Cumhuriyet'in 100. yılında Yerebatan Sarnıcı müzesi 100 gün boyunca ücretsiz ziyaret edilebilecek.
İstasyonlarda Fotoğraf ve Kamera Çekimi Yapabilir miyiz? Metro ve tramvay istasyonlarında izinsiz çekim yapmak, fotoğraf çekmek ve görüntü almak yasaktır.
Aslında bir Bizans yapısı olan Tarihi Yerebatan Sarnıcı, yaklaşık olarak M.S. 500 – 550 yılları arasında, Bizans imparatoru I. Justinian'ın emri üzerine inşa edilmiş.
Ağlayan Sütun (Gözyaşı Sütunu)
Yerebatan Sarayı'nda, diğerlerinden farklı bir sütun dikkat çeker. Bu sütun, saray için çalışan ve burada hayatını kaybeden kölelerin anısına, diğer köleler tarafından özel olarak yapılmış.
Düzce'de, Konuralp Prusias ad Hypium Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarında, Yunan mitolojisinde gözlerine bakanı taşa çeviren yılan saçlı dişi canavar olarak bilinen Medusa heykeli bulundu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri