Pıhtı elde etmek üzere mayalama işlemine geçilir.Mayalama işleminde mevsimsel sıcaklıklar oldukça önemlidir. Mevsimsel sıcaklığa bağlı olarak yapılan mayalama işlemi ilkbahar ve yaz mevsimlerinde 27-28 derecede, sonbahar ve kış mevsimlerinde ise 30-35 derecede yapılır.
Mayalama sıcaklığı da peynir pıhtısının yumuşak ya da sert olması üzerinde etkili. Beyaz peynir yapımında süt 29°C ile 32°C arasındaki mayalanmaktadır. Yumuşak dokulu bir peynir isteniyorsa süt 30°C'nin birkaç derece altında mayalanabilir.
Beş kilo sütten yaklaşık bir kilogram mihaliç peyniri elde edilir. Temizlenip süzülen taze süt, kazana dökülür. Mayalama işleminin ardından elde edilen pıhtılar, tahta sopalarla pirinç tanesi boyutuna ulaşana kadar karıştırılır. Peynire özgü gözenekli yapının oluşması için, kazana kaynamış su dökülür.
Mozzerella peyniri imal edilirken eğer sitrik asitlikle ph düşürülüyorsa sütün mayalama sıcaklığı 30-31 derece olmalı ve 20 dakikada pıtı kesilecek kadar maya katılmalıdır. Pıhtı küçük parçalanmalıdır. Sert peynirler ise 45 dakikada kırılacak şekilde mayalanmalı, pıhtı daha küçük parçalanmalıdır.
KELLE (MIHALIÇ) PEYNİRİ
Beş kilo sütten bir kilo peynir elde edilir. Kısmen veya tamamen yağı alınmış yahut içine manda sütü karıştırılmış sütle yapılan kelle peynirleri hem renksiz, hem sert, hem de lezzetsiz ve ekşimtırak olur.
İlgili 32 soru bulundu
Balıkesir kelle peyniri kilogram fiyatı 325 TL dir.
Türk mutfağının yöresel lezzetlerinden biri olan kelle peyniri, tam yağlı koyun sütünden elde edilen bir peynir çeşididir. Yapımında genellikle koyun sütü kullanılsa bile; inek, keçi, koyun sütlerinin belli bir miktarda karıştırılması ile elde edilen kelle peynirleri de mevcuttur.
3-Her 5 litre süte piyasada satılan 1/16000 kuvvetindeki standart peynir mayalarından bu mayanın kendi kapağının ¼ ü kadar(Dörtte biri) peynir mayası katılır.
Isınınca yoğurdun miktarına bağlı olarak (1 kg yoğurda 1/3 çay bardağı kadar) sirke ilave edin. Sirkeyi ilave ettikten sonra güzelce karıştırın. Sikeyi ilave ettikten sonra yoğurdunuzda kesilmeler olmaya başlayacaktır. Bir süre daha kaynattıktan sonra dilerseniz içerisine tuz ilavesinde bulunabilirsiniz.
Son bir püf noktası da verip bu yazı ile vedalaşayım. Eğer peyniriniz salamura suyunda iken yine de üst kabuk katmanında erime yumuşama var ise içine bir kaç çorba kaşığı beyaz sirke ilave edin. Bu asit oranını düzenleyecektir.
Tüm Türkiye'ye namını duyursa da Balıkesir, Bursa ve İzmir'de üretim yapılan ve bu yörelerde 250 yıldır kahvaltıların vazgeçilmezi olan Mihaliç peynirinin dış katmanı ince ve beyaz renklidir, yuvarlak sert gözenekler içerir. Sert yapısından dolayı Mihaliç kelle peyniri olarak da bilinir.
Yöresel peynirlerimizden olan Mihalıç peyniri, özellikle Bursa, Balıkesir il merkezleri ile bunlara bağlı Karacabey Mustafakemalpaşa, Manyas, Bandırma, Erdek, Gönen ye Savaştepe ilçelerinde üretilmektedir. ilk olarak Karacabey'de yapıldığı için bu ilçenin eski adı olan Mihalıç adım almıştır.
Ne miktarda peynirin tuzunu alacaksanız miktarı belirleyip peynirinizin yüzeyini kaplayacak kadar yoğurt suyu ile dolduruyoruz. Yoğurt suyunuz, tuz alma işlemini seve seve yapacaktır. Hem de lezzetten ödün vermeden ve bozulmadan.
* 10 litre süt için yarım kapak peynir mayası bir bardakta sütle karıştırılarak süte ilave edilir.
4- İdeal mayalama süresi 45-50 °C sıcaklıktaki bir ortamda ( fırın vb ) 3,5 – 4 saat bekletmektir. Daha uzun süre mayalanması yoğurtta sulanma ve ekşimeye neden olabilir. 5- Mayaladığınız yoğurt tutmuş ise 8-10 °C sıcaklıkta buzdolabında 24 saat bekletiniz.
Peynir için maya da çok önemlidir. İnternetten, peynircilerden, aktarlardan ya da kendi peynirini yapan bir tanıdığınızdan peynir mayası alabilirsiniz. Ancak mayanız yoksa limon ya da sirke gibi asitli bir madde ya da peynir altı suyu kullanarak sütün kesilip peynirleşmesini sağlayabilirsiniz.
Maya tutmayan peynir tekrar mayalanır mı? Fazla maya katılması kesinlikle gerekli değildir. Üründe enzim kalması yanında ürün çeşitliliğinin değişmesine de sebebiyet verir. Beyaz peynirlerde şirden her zaman çok iyi sonuç verir.
Ancak peynir yapımında çiğ süt kullanılması halinde hayvandan geçebilecek zoonoz hastalıkları riski bulunmaktadır. Bu riski ortadan kaldırmak için süt kaynatılmakta kaynayan süte soğutulduktan sonra kalsiyum Klorür katılmaması nedeniyle iyi bir peynir yapılamamaktadır.
Dilerseniz sirke veya limon suyu ile de kesik sütten peynir yapabilirsiniz. Süzme aşamasında tüle aktardığınız kesik sütü üzerine bir ağırlık koyarak peynire çevirebilirsiniz.
Yaklaşık 4 litre için 1/2 çay bardağı sirke yeterli olacaktır. Sirkeyi ilave edin ve kaynamaya bırakın. Kaynadıkça süt kesilecek ve içerisinde tortular oluşmaya başlayacaktır. Tortular yüzeyde tam anlamıyla toplanana kadar, yani sütünüz iyice kesilene kadar kaynatma işlemine devam edin.
Ev yoğurdunu 1 litre süt için kullanabilirsiniz. Leziz bir yoğurt için, 1 litre süte en fazla 1 tatlı kaşığı maya kullanın.
Bunun nedeni yüksek pH düzeyine bağlanmaktadır. Yani peynirdeki asitliğin düşük olmasından kaynaklanmaktadır. Peynir lorunu veya telemesini ısırmak için dişlerimizin arasına alıp baskı uyguladığımızda peynirde bulunan protein kütlesine yönelik bir sürtünme meydana gelir bu da gıcırtıya neden olur.
Bir kaba 5 yemek kaşığı un koyun. Geniş bir tavaya sıvıyağ koyup, kızdırın. Peynir dilimlerini una güzelce bulayıp, yağda altını üstünü kızarttın. Kızarmış olan peynirleri servis tabağına alıp, peynir kızartması (kelle peyniri) sıcak ya da soğuk olarak servis edebilirsiniz.
Bu peynirimiz az tuzludur. İçerik: İnek sütü, peynir mayası, tuz. Katkı maddesi, koruyucu, herhangi bir kimyasal madde içermez. Kilogram fiyatı 285 TL dir.
Manyas Kelle Peyniri
Balıkesir'in Manyas ilçesinde inek ve koyun sütü çeşitli işlemlerden geçirilip en az 3 ay salamurada bekletilerek yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri