Bugün size Kemalpaşa tatlısı ile bir muhallebi hazırladım. Aslında orijinal adıyla Mustafakemalpaşa Peynir Tatlısı demeliyiz çünkü bu leziz tatlı adını Bursa ilinin Mustafakemalpaşa ilçesinden almıştır. 1950'li yıllardan beri üretimi devam eden tatlı özel bir peynirle yapılmaktadır.
Özelliği. Aslı Mustafakemalpaşa peynir tatlısı olan ve yaygın adıyla Kemalpaşa tatlısı olarak bilinen tatlı ilçede günlük üretilir ve taze olarak tüketilir. İlçe dışında ise raf ömrünün kısalığı nedeniyle peynir oranı düşük ve kurutulmuş tatlı satışı yapılmaktadır.
Ve çukur bir çanağı andıran bu ilçe mutlu bir şehre dönüştü... İlk önceleri Uludağ'ın karlarından yaptığı dondurmalarla adı "Dondurmacı Ahmet" e çıkan Ahmet TABAK, daha sonra bu tatlıları insanlara sunacaktı. Kemalpaşa Tatlısının hikayesi Mustafakemalpaşa'da başlıyor.
Kemalpaşa tatlısı ne zaman bulundu? Kemalpaşa Tatlısı'nın hikâyesi Bursa, Mustafakemalpaşa'da başlıyor. Tarihi 1920'li yıllara dayanan peynir tatlısı, kısa sürede ilçenin simgesi ve mirası haline gelmiş.
Bayat ekmeklerle hazırlanan server paşa tatlısı, Osmanlı'dan günümüze kadar ulaşan şerbetli tatlılardan biridir. İsteğe göre kaymak veya dondurma ile sunulabilir. Özellikle kalabalık sofralarda sunulmasıyla bilinir.
İlgili 28 soru bulundu
Dünya savaşı başlarında ilçeye gelen (o zamanki adı Kirmasti) muhacır (göçmen) ailelerin bu lezzeti ilçeye getirdikleri rivayet edilir. O dönemlerde sadece koyun sütünden senenin belli zamanları evlerde tüketilmek için yapılmış bir tatlıdır.
Hazırladığınız Kemalpaşa tatlısını ortadan ikiye kesip arasına sıkma torbasına doldurduğunuz krem şanti sıkabilirsiniz. Üzerine toz Antep fıstığı ve Hindistan cevizi çok yakışır. Tatlınızın üzerine tahin döktükten sonra üzerine kırılmış tuzsuz yer fıstığı serpebilirsiniz. Yanına bir top dondurma harika gider.
Tarihçe. Kirazıyla meşhur bu ilçenin eski adı Nif'tir (Nymphaion). 9 Eylül 1922 akşamı Mustafa Kemal Paşa'nın bu bölgede konaklamasından dolayı ismi sonradan değiştirilerek Kemalpaşa olmuştur.
Yüksek besin değerine sahip olan tatlı, binlerce yıllık geçmişiyle Türk lezzetleri arasında geleneksel bir değer haline geldi. Geleneksel Türk lezzetlerinden biri olan aşure, BBC tarafından efsanelere dayanan geçmişi ve temsil ettiği kültürel kodlarla 'dünyanın en eski tatlısı' olarak nitelendirildi.
Hep Kemalpaşa tatlısı ve peynir tatlısı arasındaki farkı merak etmişimdir ikiside birbirine benzer ve aynı şekilde pişer. Meğer esas olanı yani meşhur Kemalpaşa tatlısı zaten peynirle yapılırmış. Diğerleri , içerisine peynir koyulmadan yapılan taklit tatlılarmış..
Şanal Kemalpaşa Tatlısı 140 G - A101. ₺250 ve üzeri siparişinize ücretsiz kargo!
Şekerpare. Farsça şakar (şeker) ve bûre (börek) kelimelerinin birleşmesiyle ortaya çıkmıştır bu tatlının adı. Osmanlı mutfağında şekerli kurabiye olarak da adı geçer.
Paket içi 285 adet.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Kemal paşa tatlısı dolaba konur mu? Buzdolapları tatlıları soğuttuğu için şekerlenmesine neden olacaktır. Yani şerbetli tatlınızı buzdolabına koyduğunuzda tatlınıza büyük kötülük yapmış oluyorsunuz. Bu nedenle tatlınızı temiz, kuru ve güneş almayan bir yerde saklamanız gerekir.
Gerçek Kemalpaşa tatlısı, peynirsiz yapılmaz. Taze ve günlük sütten üretilmiş tuzsuz peynir içermelidir.
Önce hazır kemal paşa tatlısının şerbeti kaynatın. Kaynayan şerbete tatlıları ekleyin. 1 pakette genelde 25 adet oluyor.
Tabii ki Türkiye denince ilk akla gelen tatlı baklava. Anlatmaya gerek bile yok. Baklavanın Osmanlı İmparatorluğu'nun hüküm sürdüğü coğrafyanın genelinde zevke tüketildiğini de hatırlatalım.
Osmanlı mutfağının en önemli tatlıları arasında yer alan, dünyanın ilk peynir tatlısı olarak bilinen künefe, yüzyıllardır Türk damak tadına hitap ediyor.
Sinop'ta 57 yıl önce iki tartolet arasına hafif krema ve üzeri çikolatayla kaplanıp, fıstık serpilerek üretilen 'prenses tatlısı', ilgi odağı oluyor. Kentin simgesi olan tatlı, sipariş üzerine yurt dışına da gönderiliyor. Sinop'ta 1925 yılında kurulan Şen ailesine ait asırlık pastanede, 56 yıl önce bir tatlı üretildi.
Gerçek adı Şemseddin Ahmed olup Şehzade Bayezid'ın lalalarından olan büyükbabası Kemal Paşa'ya nisbetle Kemalpaşazâde, Kemalpaşaoğlu ve İbn-i Kemal adlarıyla anılmıştır. Babası, Fatih Sultan Mehmet döneminin komutanlarından Süleyman Çelebi, annesi ise dönemin kazaskerlerinden Küpelioğlu Muhyiddin Mehmed'in kızıdır.
Özellikle 2 kilometrelik plajı bulunan Hopa/Kemalpaşa Beldesi'nin, Doğu Karadeniz Bölgesi'nin en güzel plajlarına sahip olması nedeniyle, bir çekim merkezi konumundadır. Hopa ilçesi Kemalpaşa Beldesi sınırları içerisinde bulunmaktadır.
Kemalpaşa'nın Neyi Meşhur? Kemalpaşa'nın en çok kirazı meşhurdur. Öyle ki ilçede belediyenin yaptırdığı bir de kiraz heykeli bulunuyor. Bunun yanı sıra ilçede her yaz düzenlenen kültür ve sanat festivalinin ismi “Altın Kiraz Kültür ve Sanat Festivali”.
Kemal Paşa tatlısı Bursa'nın Kemal Paşa ilçesinde üretimi çok olduğu için adını buradan alır. Ama aynı tatlının bir boy büyüğü Edirne ve hatta tüm Trakya'da Hayrabolu tatlısı olarak yapılıyor.
1/2 paket kemalpaşa tatlısı Şerbeti İçin: 500 gr toz şeker (2 su bardağı) 500 ml su.
Tatlılarımızın altını bıçakla bir iki delelim . Bu kaynayan şerbete atalım . Kısık ateşte 10 dk kaynadıktan sonra kalan 3 su bardağı su ile 2 su bardağı toz şekeri eriterek dökelim . Tereyağını, vanilyayı, limon kabuğunu koyup karıştıralım .
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri