Kemalpaşa Tatlısı (Mustafakemalpaşa Peynir Tatlısı veya Mustafakemalpaşa Tatlısı) , Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde, küçük süthanelerde üretilmeye başlanan bir peynir tatlısıdır.
Bunun üzerine tam tarih bilinmesede 1955-1960 yılları arasında üreticiler ( Firmamızın kurucusu Süleyman Aygün ve Ağabeyi Ahmet Aygün ) 12 ay boyunca bu lezzeti üretmek için çalışmalara başlamış ve koyun sütü yerine senenin 12 ayı bulunabilen inek sütünden MUSTAFAKEMALPAŞA PEYNİR TATLISI 'nı üretmeye başladıklarında ...
Peynir tatlısını o günlerde küçük imalathanesinde keşfetti. Özel olarak peyniri mayalayıp tasarladığı hamuru küçük parçalara bölüp pişirmek için semtteki fırına götürdü. Tatlının içindeki un, peynir, irmik ve yumurta bulunuyordu. Bunları yoğurarak 3-4 cm çapında kurabiyeler haline getirip fırında pişirdi.
Kemalpaşa Tatlısı'nın hikâyesi Bursa, Mustafakemalpaşa'da başlıyor. Tarihi 1920'li yıllara dayanan peynir tatlısı, kısa sürede ilçenin simgesi ve mirası haline gelmiş.
Hep Kemalpaşa tatlısı ve peynir tatlısı arasındaki farkı merak etmişimdir ikiside birbirine benzer ve aynı şekilde pişer. Meğer esas olanı yani meşhur Kemalpaşa tatlısı zaten peynirle yapılırmış. Diğerleri , içerisine peynir koyulmadan yapılan taklit tatlılarmış..
İlgili 30 soru bulundu
Kemalpaşa, Türkiye'nin İzmir ilinin bir ilçesidir. İlçenin batısında Bornova ve Buca, güneyinde Torbalı ve Bayındır ilçeleri, kuzeyinde Manisa ilinin Yunusemre ve Şehzadeler, doğusunda Turgutlu ilçeleri bulunmaktadır.
Diğer taraftan da bir şu ve şekeri kaynatın. Şerbetiniz kaynayınca pişen tatlıları içine atın. Suyunu çekene kadar kaynatın. Kaymak, tahin, pekmez veya dondurma ile servis edin.
Kemalpaşa'nın Neyi Meşhur? Kemalpaşa'nın en çok kirazı meşhurdur. Öyle ki ilçede belediyenin yaptırdığı bir de kiraz heykeli bulunuyor. Bunun yanı sıra ilçede her yaz düzenlenen kültür ve sanat festivalinin ismi “Altın Kiraz Kültür ve Sanat Festivali”.
Şekerpare. Farsça şakar (şeker) ve bûre (börek) kelimelerinin birleşmesiyle ortaya çıkmıştır bu tatlının adı. Osmanlı mutfağında şekerli kurabiye olarak da adı geçer.
Peynir helvası sıcak tüketilen bir tatlı türüdür. Çanakkale'ye ait bir tatlıdır.
Önce hazır kemal paşa tatlısının şerbeti kaynatın. Kaynayan şerbete tatlıları ekleyin. 1 pakette genelde 25 adet oluyor.
Gerçek Kemalpaşa tatlısı, peynirsiz yapılmaz. Taze ve günlük sütten üretilmiş tuzsuz peynir içermelidir. Peynirsiz yapılan Kemalpaşa tatlısına, hakiki Kemalpaşa tatlısı dememiz mümkün değildir. Tatlının lezzetinin en büyük sırrı, doğal süt ile yapılan özel bir peynirden hazırlanmasıdır.
Tatlı ve şerbet hiçbir zaman aynı ısıda olmamalıdır. Şerbet, tatlının üzerine yavaş yavaş eklenmeli, tatlının şerbeti çekmesi için bir süre beklenmelidir. Hazırlanan şerbet oda sıcaklığında mutlaka dinlendirilmelidir. Aksi takdirde tatlı şerbeti çekmez veya şerbet şekerlenir.
Paket içi 285 adet.
Hayrabolu Tatlısı; Tekirdağ ili Hayrabolu ilçesinin Trakya şivesinde söylenişi Hayrabol ismiyle de bilinen ana malzemesi irmik ve tuzsuz peynir olan şerbetli bir yöresel tatlıdır.
İbiza ismi; Arapça "Yabisah" (يابسة) kelimesinden gelmiştir.
Revani, Türk mutfağındaki tatlılardan biridir. Osmanlı döneminde Ermenistan'ın ve Erivan'ın fethedilmesi şerefine Saray aşçılarının icat ettikleri ve Erivan zaferi sebebiyle "Revani" adı verdikleri bir tatlıdır. Revaniye bazı yerlerde sünger tatlısı ya da yoğurt tatlısı da denilmektedir.
Mustafakemalpaşa ilçesinin iklimi Marmara Bölgesi iklimine girer. Zaman zaman Akdeniz ve Karadeniz iklimi etkisi altındadır. belde belediyesi olmak üzere 7 belediye ve 104 köy bulunmaktadır.
Özellikle 2 kilometrelik plajı bulunan Hopa/Kemalpaşa Beldesi'nin, Doğu Karadeniz Bölgesi'nin en güzel plajlarına sahip olması nedeniyle, bir çekim merkezi konumundadır. Hopa ilçesi Kemalpaşa Beldesi sınırları içerisinde bulunmaktadır.
İzmir'de gezilecek yerler arasında olan bölgelerden Kemalpaşa, muhteşem bir yerdir. Nif dağının eteğinde, 200 m yükseklikte kurulan Kemalpaşa, İzmir'in en soğuk ilçelerinden biridir. 658 km'lik yüzölçümü ile İzmir'in en soğuk ilçelerinden olan Kemalpaşa, Akdeniz ikliminin yaşandığı yerlerdendir.
Aslında orijinal adıyla Mustafakemalpaşa Peynir Tatlısı demeliyiz çünkü bu leziz tatlı adını Bursa ilinin Mustafakemalpaşa ilçesinden almıştır. 1950'li yıllardan beri üretimi devam eden tatlı özel bir peynirle yapılmaktadır.
Buzdolapları tatlıları soğuttuğu için şekerlenmesine neden olacaktır. Yani şerbetli tatlınızı buzdolabına koyduğunuzda tatlınıza büyük kötülük yapmış oluyorsunuz. Bu nedenle tatlınızı temiz, kuru ve güneş almayan bir yerde saklamanız gerekir. Böylelikle tatlınızın bayatlamasını ve şekerlenmesini önlemiş olursunuz.
Kemalpaşa: 1 adet kemalpaşa tatlısının kalori değeri 84 kalori. Kemalpaşa hafif bir tatlı gibi görünse de tek seferde çok miktarda tüketilebildiğinden dikkatli tüketmek gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri