Keman Çalan Viyola Çalabilir Mi? – Keman ve Viyola Arasındaki Fark. Her ne kadar keman ve viyola farklı enstrümanlar olsa da çalım teknikleri ve öğrenme yöntemleri birbirlerine son derece benzemektedir. Bu nedenle keman çalmayı öğrenen birinin viyola çalmayı öğrenmek için işe baştan başlaması söz konusu değildir.
Viyola ve keman fiziksel yapı olarak benzemekte ve aynı çalgı ailesi olan “yaylı çalgılar” ailesine üyedirler. En belirgin farklılıkları keman Sol anahtarını kullanırken, viyola Do anahtarını kullanır. Diğer bir farklılık ise keman soprano bölüm iken, viyola ise alto(orta) sesli bir çalgıdır.
Bu nedenle klasik batı müziği dışında, Türk musikisi, oryantal müzik (doğu müziği) ve caz müziğinde de kullanılır. Kabaca, La teli tutkulu ve dramatik sesleri, Re teli daha yumuşak bir renkte, hüzünlü, içe kapanık bir hal sergiler.
Günümüzdeki anlamda keman ilk olarak 14. yüzyılda Kuzey İtalya'da ortaya çıktı. Bu dönemden sonra keman Avrupa'da yayıldı. İlk keman yapımcılarının Rebec, Rönesans da Fer tarafından Orta Çağ'da İtalya'da Lira da Braci, Fransa'da Viel adlarıyla kullanılan yaylı çalgıları kemanın atası sayılır.
Kemanın ses rengi, kullanılabilen ses sınırı (dört oktav) ve müzikal düşünceleri anlatmaktaki ses çeşitliliği onu pek çok bestecinin en gözde çalgısı yapmıştır.
İlgili 25 soru bulundu
Kemanın ses aralığı 4 oktavdır. Buna karşın viyola ancak 3,5 oktava çıkabilir.
Keman sanıldığı aksine zor bir enstrüman değildir. Keman çalmaya yeni başlıyorsanız kemanla çalınan kolay şarkıları 2 ay gibi kısa bir sürede çalmaya başlamış olabilirsiniz. Keman çalmak çok fazla egzersiz yapmayı gerektirir.
Kendi Kendine Keman Öğrenmek Mümkün mü? Evet, ders almadan da evde keman öğrenmek mümkün. İnternet ortamı üzerinde kemandaki eğitim sürecinizi destekleyecek bir çok resim, video, makale ve nota ve kitap gibi kaynaklar mevcut.
Keman çalmak bundan 10 yıl öncesine kadar çok meşakkatli ve uzun süreçte öğrenilirdi. Günümüze yaklaştıkça öğretim teknikleri ve metotları geliştiği için artık daha kısa sürede çalabiliyoruz. Egzersizlerden çok şarkı çalmak üzerine eğitimler devam ederken bu süre ortalama 3 ile 6 ay arasına kadar düşmüştür.
Viyolonsel Çalan Kişiye Ne Denir? Viyolonsel çalan kişiye çellist denir. Aslında çello çalana çellist denir fakat viyolonsel çello olarak isimlendirildiği için viyolonsel çalana çellist denildiğini buradan çıkarabiliriz.
Viyola, yaylı çalgılar ailesinin ikinci üyesidir ve şekli kemana benzemekle beraber kemandan biraz daha büyüktür. Alto' da denir.
Viyola: Kemanın bir büyüğü olan viyola, 66 cm boyunda ve 41 / 44 cm gövde uzunluğunda bir enstrümandır. Oturarak çalmaya daha uygun bir çalgı olan viyola, kemana göre daha soft bir ses yapısına sahiptir.
Kemanın temel enstruman olduğu 'keman ailesi' grubunu oluşturan toplamda 4 adet müzik aleti bulunmaktadır. Keman çeşitleri isimleri boyutlarına göre incelendiğinde küçükten büyüğe doğru sıralanışı şu şekildedir; keman, viyola, çello (viyolonsel), kontrbas.
Çello olarak da bilinen viyolonsel, kemanda kullanılana benzeyen bir yayla çalınır. Şekil olarak kemana benzeyen çalgı, kemandan daha büyük boyutlardadır. Büyük boyutlarda olması sebebiyle oturarak çalınır. Yerde bir çubuk üzerinde duran çalgı, müzisyenin perdeler üzerinde elle gezinmesiyle çalınır.
Keman ailesinin ikinci ailesi viyola, görünüşte kemandan biraz daha büyüktür. Gövde uzunluğu 41–45 cm'dir.
Aslında 'keman çalmak zor' gibi düşüncelerin temeli, kemanın perdesiz yapıya sahip bir müzik aleti olmasından ve tutuş pozisyonlarının insan anatomisi ile çok uyuşmamasından kaynaklanıyor.
En kısa sürede keman çalmak istiyorsanız günde ortalama 60 dakika keman çalışmanız yeterli olacaktır.
Özellikle üniversite dönemlerinde pek çok genç keman öğrenmek için harekete geçmek istese de geç kalıp kalmadıkları konusunda kararsız kalmaktadır. Peki 20 yaşından sonra keman öğrenilir mi? Bu soruya hiç uzatmadan cevap vermek gerekirse keman öğrenmek için herhangi bir yaş sınırı olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz.
Dünyanın en ünlü kemanı Stradivarius'un ender bir modeli, New York'taki Tarisio Müzayede Evi'nde 15.34 milyon dolara satıldı.
1/4 Ölçü – Çeyrek Keman – (6-8 Yaş Grubu) – 47 cm. 1/2 Ölçü – Yarım Keman – (8-10 Yaş Grubu) – 51 cm. 3/4 Ölçü – Üç Çeyrek Keman – (10-13 Yaş Grubu) – 56 cm.
Enstrüman çalmaya yeni başlayan kişiler için çello, öğrenmesi en zor enstrümanlar arasında yer alır. Bunun nedeni ise müzik kulağının henüz oluşmamasından kaynaklıdır. Bu nedenle disiplinli çalışma olmadan çello öğrenmek zordur.
Gitar, en kolay öğrenilen enstrümanların başında gelir. Gitar çalmayı kendi başına öğrenen insanların sayısı azımsanmayacak kadar fazladır.
İnternetten keman çalmayı öğrenmek mümkündür. Fakat riskli bir konudur. Bu konuda öncelikle bizler temel düzey oturana kadar ders alınmasını biz keman konusunda uzmanlar öneriyoruz. Tabi ki bu temel seviyede el kol duruşu bunun yanında keman seçimi gibi bir çok teknik konuda sizlere yardımcı olmaya çalışıyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri