Dünya edebiyatında masal türündeki ilk eser, Hint edebiyatının ürünü olan ve Beydeba nın yazdığı "Kelile ve Dimne" sayılabilir. Fabl şeklindeki bu eserin dışında, "Binbir Gece Masalları" da bu türün güzel örneklerindendir.
Masalların ortaya çıkışı kesin olarak bilinmemektedir.
Milattan önce yaşadığı varsayılan Beydaba'nın “Kelile ve Dimne” eseri ilk masal olarak kabul edilir. Aynı zamanda ilk fabl örneklerindendir.
Masal türündeki ilk eser ise Hint Edebiyatından, Beydeba tarafından yazılan "Kelile ve Dimne"dir. "Binbir Gece Masalları" da ilk örnekler arasındadır. Avrupa'da ise bu türün var olmasını sağlayan kişi, La Fontaine'dir.
Türk masallarının kaynağı ile ilgili şimdiye kadar araştırma yapılmamıştır. Ancak, derleme ve sınıflandırma çalışmaları yapılmıştır. Rus Türkoloğu Vasili Radlof, Türk masallarını derleyen ilk kişidir.
Masalların kaynağı
Tarihi görüş "parçalanan mitler, tarihi devirler içinde şekillenerek masalları oluşturmuştur tezini ileri sürer. Böylece Arap, İran ve Orta çağ Avrupa masallarının kaynağını da Hindistan'a bağlar.
İlgili 35 soru bulundu
Sümer Hayvan Masalları (Yabanöküzü Boynuzlu Tilki), Yapı Kredi Yayınları tarafından “4000 Yıl Önce Kil Tabletlere Yazılan İlk Masallar” olarak okura sunuldu. “Fabl Nedir?” sorusunun cevabıyla açılıyor “Önsöz”.
Peter Pan, Pamuk Prenses, Aslan ve Fare, Güliver'in Gezileri, Bambi, Fareli Köyün Kavalcısı, Pinokyo, Kırmızı Başlıklı Kız, Çizmeli Kedi, Ağustos Böceği ve Karınca, Uçan Fil Jumbo bu masallardan sadece birkaçı… Siz çocukların hayal gücünü alabildiğince geliştirecek bu masallar.
Türk halk bilimi alanında önemli çalışmalar yapan Eflatun Cem Güney, yaşamı boyunca pek çok başarılı işe imza attı. Özellikle derinlemesine incelediği masal türü ona Masal Babası unvanını kazandırdı. Ayrıca Türkiye radyolarında uzun yıllar kendi yazdığı masalları okudu (Mert 2009).
Peter Pan, Pamuk Prenses, Aslan ve Fare, Güliver'in Gezileri, Bambi, Fareli Köyün Kavalcısı, Pinokyo, Kırmızı Başlıklı Kız, Çizmeli Kedi, Ağustos Böceği ve Karınca, Uçan Fil Jumbo bu masallardan sadece birkaçı… Siz çocukların hayal gücünü alabildiğince geliştirecek bu masallar.
Masal kitapları, ilk kez 1812'de Grimm Kardeşler'in kitabının “Çocuk ve Yuva Masalları” başlığıyla yayınlanmasını takiben çocuklara yönelik olarak anılmaya başlıyor.
'Arapça "mesel" kelimesinden dilimize geçmiş olan ve Anadolu'da , "masal" olarak kullanılan terim, diğer Türk diyarıarında "ertegü, ertek, erteki, çöçak" gibi kelimelerle ifade edilmektedir.
Keloğlan.
Danimarkalı yazar Hans Christian Andersen'ın şu ana kadar bilinen ilk masalı bulundu. "Kibritçi Kız", “Çirkin Ördek Yavrusu”, “Küçük Deniz Kızı”, “Parmak Kız”, “Kurşun Asker” gibi masalları dünya edebiyatına armağan eden Andersen'in, “The Tallow Candle (Don Yağı Mum)” adlı bu masalı okul yıllarında yazdığı düşünülüyor.
Dünya edebiyatında ilk roman örneği olarak kabul edilen Genji'nin Hikayesi adlı kitabın yazarı Murasaki Shibiku'dur.
Genji'nin Hikayesi, Japon edebiyatının en önemli eserlerinden biridir ve dünya edebiyatında ilk roman olarak kabul edilir. Eser, 11. yüzyılda yaşayan Japon yazar Murasaki Shikibu tarafından yazılmıştır. Tam olarak ne zaman yazıldığı kesin olarak bilinmese de, 11. yüzyılın ortalarında tamamlandığı düşünülmektedir.
Grimm Masalları (Almanca: Kinder- und Hausmärchen), Grimm Kardeşler tarafından yazılan masal külliyatı. İlk baskısı 1812 yılında Almanca olarak kaleme alınmıştır. Eserde dünyaca ünlü pek çok masal yer alır.
Masalları çocuklara ulaştırmak için kitap yazmakla yetinmeyen ve "Masalcı Dede" olarak bilinen Kavaklıgil, 13 yıldır okul okul gezerek heybesinden çıkardığı birbirinden renkli masalları çocuklara aktardı.
Pandeminin başlamasıyla birlikte eşi ve 2 kızıyla beraber, İstanbul'dan annesinin memleketi olan Balıkesir'e taşınan ve burada büyüklere de masallar anlatan Özlem Gül, "20'ye yakın masal ve hikayem var, bunları kitaplaştırmak için çalışıyorum. Kızlarımın arkadaşlarının deyimiyle 'Masalcı Anne' oldum" diye konuştu.
Samsun'da "Masalcı Dede" olarak bilinen 82 yaşındaki Cemalettin Kavaklıgil, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) süreci öncesi okul okul gezerek anlattığı masalları şimdilerde kendisi gibi evinden çıkamayan ve Türkiye'nin dört bir yanından arayan çocuklara telefondan anlatıyor.
İlk bölümün adı döşemedir. ''Bir varmış bir yokmuş'' ile başlayan tekerlemelerin tamamı masalların döşeme kısmını oluşturur. Serim bölümünde masalın ana kahramanları genel özellikleri ile birlikte tanıtılı. Düğüm bölümünde gerçekleşen olaylar çözüm bölümünde bir sonuca bağlanır.
Dr. Necati Demir, 35 yılda 81 ili köy köy dolaşarak Anadolu insanından dinlediği masalları 10 ciltlik eser haline getirdi. Bugüne dek 200'ü aşkın kitap yazan Demir'in son eserinin ismi ise "Anadolu Türk Halk Masalları".
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri