Keman, genellikle ayakta ya da oturarak çalınır. İster ayakta, isterse oturarak çalınsın, beden; doğal, dengeli ve rahat olmalıdır.
Öncelikle keman çalarken iki elinizide aktif olarak kullanıyorsunuz. Sağlak olsanız sol elinizde zorlanacaksınız solak olduğunuzda sağ elinizde zorlanacaksınız. Bu yüzden keman standart olarak sağlak çalınır. Yani tuşe (notaları bastığımız yer)sol elimizde olacak.
Keman sanıldığı aksine zor bir enstrüman değildir. Keman çalmaya yeni başlıyorsanız kemanla çalınan kolay şarkıları 2 ay gibi kısa bir sürede çalmaya başlamış olabilirsiniz. Keman çalmak çok fazla egzersiz yapmayı gerektirir.
Piyano gibi bazı enstrümanlarda solak olmak özellikle öğrenmeye başlangıç aşamasında zorluk yaratabilmektedir. Ancak hemen ifade etmek gerekirse solak insanlar keman çalabilir mi sorusunun yanıtı açık bir evettir. Ancak solak kemancılarda duruş ve tutuş pozisyonları zaman zaman sağlak insanlardan farklı olabilmektedir.
Keman çalmak için zaman ve emek harcamak gerekir. Özellikle keman çalmak için kemana ilgi göstermek sıkılmadan sabrederek düzenli egzersizler yaparak herkes gibi sizlerde keman çalabilirsiniz.
İlgili 18 soru bulundu
Keman öğrenmek uzun ve keyifli bir yolculuktur. Keman eğitimi yeni başlayanlar için ilk haftalardan itibaren verilen eğitim 3-6 ay arası sürmektedir.
Kendi Kendine Keman Öğrenmek Mümkün mü? Evet, ders almadan da evde keman öğrenmek mümkün. İnternet ortamı üzerinde kemandaki eğitim sürecinizi destekleyecek bir çok resim, video, makale ve nota ve kitap gibi kaynaklar mevcut.
Aslında 'keman çalmak zor' gibi düşüncelerin temeli, kemanın perdesiz yapıya sahip bir müzik aleti olmasından ve tutuş pozisyonlarının insan anatomisi ile çok uyuşmamasından kaynaklanıyor.
En kısa sürede keman çalmak istiyorsanız günde ortalama 60 dakika keman çalışmanız yeterli olacaktır.
Özellikle üniversite dönemlerinde pek çok genç keman öğrenmek için harekete geçmek istese de geç kalıp kalmadıkları konusunda kararsız kalmaktadır. Peki 20 yaşından sonra keman öğrenilir mi? Bu soruya hiç uzatmadan cevap vermek gerekirse keman öğrenmek için herhangi bir yaş sınırı olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz.
Enstrüman çalmaya yeni başlayan kişiler için çello, öğrenmesi en zor enstrümanlar arasında yer alır. Bunun nedeni ise müzik kulağının henüz oluşmamasından kaynaklıdır. Bu nedenle disiplinli çalışma olmadan çello öğrenmek zordur.
Gitar, en kolay öğrenilen enstrümanların başında gelir. Gitar çalmayı kendi başına öğrenen insanların sayısı azımsanmayacak kadar fazladır.
İnternetten keman çalmayı öğrenmek mümkündür. Fakat riskli bir konudur. Bu konuda öncelikle bizler temel düzey oturana kadar ders alınmasını biz keman konusunda uzmanlar öneriyoruz. Tabi ki bu temel seviyede el kol duruşu bunun yanında keman seçimi gibi bir çok teknik konuda sizlere yardımcı olmaya çalışıyoruz.
Solaklar, beyinlerinin sağ lobunu daha yoğun kullanıyorlar. Bu nedenle solakların zekası konusunda bilim dünyasında kabul gören iki farklı varsayım öne çıkıyor. Bunlardan birincisi “Bilişsel Kalabalık Kuramı”. Kuram, solakların mantık ve matematiksel becerilerde daha düşük performans sergilediklerini söylüyor.
Keman çalarken hem sağ hem de sol elimizi oldukça aktif kullanmaktayız. Sağ el ile yay hareketlerini yaparken, sol el ile notaları basma ve keman tutuşunu desteklemek gibi faaliyetler gösteririz ve bu durum aslında istemsiz olarak el-kol kaslarımızı kuvvetlendirir ve gelişimine büyük oranda destek sağlar.
Keman Çalmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler
Öncelikle, şu noktalara dikkat etmek keman çalarken işinizi kolaylaştıracaktır: El ve parmak yapısı. El ve parmak yapısı uzun olan kişiler keman çalma konusunda avantajlıdır. Ancak, el ve parmak yapısının kısa olması da büyük bir dezavantaj teşkil etmiyor.
Bunun sebebi eğer ki kemanı uzun tırnakla çalmaya çalışırsanız tırnaklarınız parmaklarınızdan önce tele ulaşacaktır böylece tele rahatlıkla basamayacaksınız ve çaldığınız parça normalde çalabileceğinizden daha kötü bir şekilde duyulacaktır.
Keman gibi sesiyle harikalar yaratan bir enstrümanı öğrenmek için yaş önemli bir kriter değildir. Profesyonel olmak için uzun yıllar eğitim alınması gerektiği doğrudur ancak her yaştan insan her zaman hobi olarak keman çalmayı öğrenebilir ve bundan büyük keyfi alabilir.
Birçok insan keman çalmanın gitar çalmaktan daha zor olduğuna inanır. Ne de olsa keman, hassas parmak yerleşimi ve karmaşık yay hareketleri gerektirirken, gitar basit bir tıngırdatma düzeniyle çalınabilir. Bununla birlikte, her iki aracın da kendine özgü zorlukları vardır.
Çoğu yetişkin maalesef keman çalmayı öğrenmenin onlar için zor olacağına dair yanlış bir fikre kapılıyor. Diğer bir yanlış düşünce ise; Yetişkinlerin keman dersi alırken ilerleme hızı ve nota öğrenme konusunda zayıf olduğu. Bu genel düşüncelerin aksine her yaşta herkes, her zaman,keman çalmayı öğrenebilir.
Keman çalmak bundan 10 yıl öncesine kadar çok meşakkatli ve uzun süreçte öğrenilirdi. Günümüze yaklaştıkça öğretim teknikleri ve metotları geliştiği için artık daha kısa sürede çalabiliyoruz. Egzersizlerden çok şarkı çalmak üzerine eğitimler devam ederken bu süre ortalama 3 ile 6 ay arasına kadar düşmüştür.
Keman çalmayı öğrenmek ne kadar sürer sorusunu yanıtladık. Bireysel çabanız, aldığınız profesyonel destek ve başlangıç düzeyiniz sürede doğrudan etkili. Ancak ortalama bir yanıt arıyorsanız 6-7 aylık bir süreç, keman öğrenmek için yeterli olabilir. Tabii iyi bir keman kursuna gitmeniz çok önemli.
Keman kursu fiyatları olarak 2500 - 3750 TL aralığında rakamlar da ortalama kursları temsil eder. Eğer bütçeniz kısıtlı ise tercih edebilirsiniz elbette. Eğitmenleri daha deneyimli ve keman kursu programları daha doludur.
Keman, her çalgı gibi küçük yaşta başlanması uygun olan bir çalgıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri