Keme mantarı Türkiye'de daha çok Konya ve Şanlıurfa çevresinde bulunan bir mantar türüdür.
Keme Urfa'nın eski bir mantar yemeği çeşididir. Urfa'da baharın mart ve nisan aylarında yetişir.
En çok mantar yetiştirilen şehirlerin başında Bolu, İzmit ve İstanbul geliyor. Bunun dışında Antalya ve Korkuteli ilçesi mantar üretiminin fazla olduğu diğer yerlerdir.
Kırşehir'de bazı bölgelerde çıkmaya başlayan keme mantarı, patates yumrusu görüntüsüyle dikkat çekiyor. Fiyatıyla da şaşırtan mantar türü, kırsal alanlarda etkili olan ve özellikle Irmak Bucağı olarak adlandırılan bölgede bulunuyor.
Yılda Sadece Bir Ay Çıkan Keme Mantarının Kilosu 400 Lirayı Buluyor - YouTube.
İlgili 32 soru bulundu
Köpekler ile aranan trüf mantarları Avrupa'da türüne göre kilosu 700 ila 4 bin euro arasında alıcı buluyor. Samsun'da Havza, Kavak ve Çarşamba ilçelerindeki ormanlık alanlarda envanteri yapılan sahalardan yıllık yaklaşık 225 kilo trüf mantarı toplanabilecek.
Keme Mantarı Nerede Yetişir? Türkiye'de özellikle keme mantarı Konya ve Şanlıurfa civarında yetişir. Kumi otu ile beraber mikorizal şekilde yaşayan bir mantar türü olarak öne çıkıyor. Ayrıca hemen koruyan kumlu topraklarda yetişmesi ile beraber, Toprak yüzeyinde meydana gelen çatlaklardan ortaya çıkar.
Keme mantarı zehirli bir mantar değildir. Fazlaca tüketilen bu mantar birçok yemekte kullanılmaktadır. Keme mantarı tek başına sağlıklı bir öğün olarak tüketilebilir. Keme mantarı ilkbahar yağmurlarından sonra ortaya çıkarak toplanmaktadır.
Genellikle doğada kendiliğinden yetişen keme mantarı, özel şekilde toplanıp işlenmektedir. Bunun yanı sıra özellikle ilkbahar aylarında, özel gübreleme ve ilaçlama yöntemleri kullanılarak yetiştirilebilmektedir.
Yüksek oranda protein içeren keme mantarı, insan sağlığı için önemli faydalar sunmaktadır. Market ya da semt pazarlarında satılabilmektedir. Doymamış yağ asidi içeren keme mantarı, et kadar sağlıklı bir besin kaynağıdır. Frenk maydanozu ve akdiken yaprağı ile şerbet veya lapa yapılarak tüketilebilmektedir.
Mantar meşesi (Quercus suber) Akdeniz havzasının batı kesiminde doğal olarak yayılış gösteren, daimi yeşil karakteristik bir Akdeniz elemanıdır. Avrupa'da Iber yarımadasında, Afrika'da Fas ve Cezayir'de geniş ormanlar oluşturur.
Antalya'nın Korkuteli İlçesi, Türkiye kültür mantarı üretiminin yüzde 52,60'ını karşılayarak üretimde birinci sırada yer alıyor. Kültür mantarı tüketimi günümüzde ormanlarda doğal olarak yetişen mantarın yerini almış durumda.
mantar kaya, görenleri kendine hayran bırakıyor.
Keme mantarı, Türkiye'nin Güneydoğu bölgesinde ilkbahar aylarında yetişen bir trüf mantarı türüdür. Bu mantar, belli bölgelerde yetişen ve kısa bir dönemde bulunabilen eşsiz bir besindir. Bu mantar küçük parçalar hâlinde topraktan çıkarılır ve yemeğe az miktarda rendelenmesi yeterli olur.
Yüksek yamaçlarda dağınık bir şekilde görülebilir. İğne yapraklı ormanlarda, çam ve meşe ağaçlarının çevresinde daha sık görülür. Domalan mantarı Nisan yağmurlarından sonra olgunlaşır ve Ekim ayına kadar toplanabilir. Türkiye'de Konya, Aksaray, Karaman, Urfa, Antep ve Malatya çevresinde bulunur.
Trüf, bugün avcılardan yatırımcılara, tüketicilerden turizmcilere kadar toplumun her kesiminin ilgi odağı olmuş durumda. Ülkemizde trüf mantarının doğal olarak yetişiyor olması, kültivasyon için en uygun şartlara sahip olduğumuzu göstermektedir. Özellikle İstanbul ve Trakya'da bolca trüf mantarı toplanabilmektedir.
Halk arasında domalan ya da keme mantarı olarak da anılan trüf mantarı, dünya üzerinde en çok Fransa, İspanya ve İtalya'da üretimi yapılan, ülkemizde ise Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde yetiştirilebilen çok özel bir mantar türü.
Güneydoğu Anadolu'da ve İç Anadolu'da kumlu topraklarda yetişen domalan, ilkbahar yağmurlarından sonra oluşur. Büyüdüğü yerde toprak yüzeyinde oluşturduğu çatlaklar sayesinde bulunur. Domalan bazen toprağı çatlatarak toprak yüzeyine de çıkar. Olgunlaşma döneminden sonra temmuz ayı ile ekim ayı başında toplanabilir.
Oldukça nadir görülen bir mantar olan domalan, genellikle ince bir toprak tabakası altında bulunabilmesine rağmen toprağa gömülü olarak da yetişebilir. Bu toprak tabakası altında olgunlaştığında toprak yüzeyini çatlatarak yerini belli eder ve yüzeye oldukça yakın olduğu için elle kazılarak bile çıkarılabilir.
Her bir kütükten en az 15 günde bir ürün alınabilir. Yani bir kütükten yaklaşık 4 kilo mantar elde edilebilirsiniz. Bu mantarın kilosunu ortalama 15 ile 20 liradan satan köylümüz, bir kütükten bir yılda yaklaşık bin 500 lira kazanabilir. Gideri 30 lira olan bir kütükten yılda iki bin lira gelir elde edilebilir.
Doğal olarak yetişen mantarlar; ormanlık bölgelerde, ağaç altlarında ve ağaç kütükleri üzerinde, çayır alanlarda yılın belirli mevsimlerinde görülmektedir. Yetişme devreleri, ekolojik koşullarına bağlı olarak genellikle ilkbahar ve sonbahar aylarıdır. Bazı serin bölgelerde, yaz aylarında görülen türler de mevcuttur.
Çok Pahalı Trüf Mantarı
Dünyanın en lüks restoranlarının menülerini süsler. Tadı ve kokusu, onu özel kılan nedenler arasındadır. Bu denli pahalı olmasının bir nedeni de az miktarda toplanıyor olmasıdır. Fransa, İtalya, İspanya ve İsveç gibi ülkelerde trüf mantarı hakkında çok kapsamlı yoğun araştırmalar yapılır.
Mantar nerede toplanır? İstanbul'da Belgrat Ormanı, Şile ve Polonezköy en çok mantar bulunabilen lokasyonlar. Türkiye genelinde ise Bolu dağları, Küre Dağları, Ganos Dağları, Kaz Dağları ve Toroslar mantar toplamak için en doğru adresler. Bir mantar için en önemli şey hava geçiren bir ortamda saklanması.
Özellikle Okaliptüs, karaağaç, ve ceviz ağaçlarında görülür. Genç mantarlar, nemli, etli, gövdesi sarı ve uçları turuncu renkte olurken yaşlı örnekler daha solgundur.
Köygöçüren mantarına dikkat!
“Köygöçüren mantarı, ülkemizde en çok bulunan zehirli mantarlardan birisi. En çok İstanbul, Bolu, Kastamonu ve Giresun bölgelerinde görülüyor. Bu mantar, literatürde 'amanita phalloides' olarak bilinir. Zehirlenmelerin neredeyse yüzde 95'ine bu mantar sebep olmakta.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri