Kemik iliği ödemi tedavisi genellikle başarılıdır ve çoğu durumda semptomlar zaman içinde azalır ve tamamen ortadan kalkar. Bununla birlikte, tedavi süreci bireysel farklılıklara bağlı olarak değişebilir. Hastalar, doktorları tarafından verilen tedavi planına uymalı ve düzenli kontrolleri takip etmelidir.
Cevap: Kemik iliği ödemi tedavisinde 3 farklı tedavi metodu vardır kısaca istirahat, kök hücre tedavisi ve cerrahi ameliyatlar tedavideki yöntemlerdir.
Kemik içinde meydana gelen ödem, kemik içindeki sinir uçlarının hassaslaşmasına yol açar. Bu da kemik üzerinde bir yük bindiği zaman, sinir uçlarının beyne ağrı sinyali yollamasına neden olur. Bunun sebebi, çatlakların olduğu bölgeye yük binmesi o bölgede yeni kemik doku oluşumunun engellenmesidir.
Genellikle dinlemeyle beraber kendiliğinden geçebilen bir durum olan kemik iliği ödemi, altında yatan nedene bağlı olarak tedavi edilir. Bunun yanında uzman doktor ilk aşamada istirahat, soğuk uygulaması, ağrı kesici ilaçlar, bazen kortizon enjeksiyonları önerebilir.
Kemik iliği sendromu kalça diz ve ayak eklemlerinde oluştuğunda ağrıya sebep olur eklem yoğunluğunda bir miktar azalış gösterir 6 ay gibi bir süre içinde vücut kendi kendini tedavi eder.
İlgili 32 soru bulundu
Ağrılı kemik iliği ödemi nasıl tedavi edilir? Hastaların büyük çoğunluğunda istirahat, anti-inflamatuvar ilaçlar ve buz uygulaması ile yakınmalar hafifler. Üç-dört hafta koltuk değneği kullanarak bacağı yükten kurtarmak faydalıdır. Ağrının geçmesi 6-8 haftaya kadar sürebilir.
Ödem oluşumundan korunmak ve ödem oluşumunu önlemek için ise kızartma şeklindeki yiyeceklerden kafeinli, gazlı ve alkollü içeceklerden, hazır sos ve baharatlardan tuz ve sodyum içeren gıdalardan uzak durmak en iyi sağlıklı beslenme sistemi olacaktır.
Kemiklerde ve eklemlerde enfeksiyon nedeniyle meydana gelen şişliklerde vakanın ciddiyetine göre damar içi veya ağızdan antibiyotik tedavisi uygulanır. Bazı ağır seyirli vakalarda antibiyotik tedavisi 6 hafta boyunca devam edebilir.
Ödem oluştuğu bölgede şişlik ve ağrı ile kendini gösterir.
Deri şiş, sıcak ve ağrılıdır, sık sık terler.4-6 hafta sonra 2. dönem başlar. bu dönemde ödem kaybolur, deride incelme ve fibröz dokunun artmasıyla da kas ve bağlarda, eklemlerde hareket kısıtlanması başlar.Ağrı şiddetlidir, yanma ve osteoporoz başlar.Deri parlak, soluk ve siyanotik, tırnaklar atrofiktir.
Ödem tedavi edilmezse dokularda hasar ve fonksiyon kaybına yol açabilir, bireyin yaşam kalitesini düşürür. Genellikle vücutta şişlik, ağrı, sertlik ve hassasiyet gibi belirtilerle kendini gösterir.
Vücutta ödem belirtileri arasında öncelikle doğrudan cildin altındaki dokunun, özellikle bacak veya kol bölgelerinde şişkin veya kabarık bir hal alması, ciltte gerilme veya parlaklık, cilde birkaç saniye bastırdıktan sonra çukur izi oluşması ile karın boyutunun büyümesi bulunur.
Kemik şişmesi, kemiklerin boyutunda enfeksiyon ya da inflamasyon nedeniyle meydana gelen büyüme olarak ifade edilebilir. Kemik enfeksiyonları genel olarak bakteri ve mantar gibi mikroorganizmalar ile istila edilmesi sonucu meydana gelen hastalıklardır.
Vücutta meydana gelen ödemin atılması için öncelikle tuz miktarının azaltılması gerekir. Tuzun yanı sıra kompresyon çoraplarının giyilmesi ve özellikle bacakları yukarı kaldıracak şekilde uzanmak da ödemin atılmasını sağlar.
Ödem kontrolü yapılacak olan bölgeye (ayak sırtı, ayak bileği çevresi, tibia boyunca) işaret parmağı ile 5 saniye bası uygulanır ve çekilir. ➢ Ödemli bölgeye nemlendirici; bastırmadan, nazikçe dairesel hareketlerle yayılarak sürülür.
Kemik iliği ödeminin iyileşmesi genellikle altta yatan nedenin tedavi edilmesiyle gerçekleşir. Dinlenme, buz uygulaması, ağrı kesiciler, antiinflamatuar ilaçlar, fizik tedavi ve egzersizler ödemin iyileşmesine yardımcı olabilir.
İçeceğiniz suyun içerisine çubuk tarçın, elma dilimleri, salatalık dilimleri veya taze nane yaprağı gibi besinleri eklemeniz de hem suyunuzun antioksidan kapasitesinin artmasına ve şişkinliğin atılmasına hem de tadının daha lezzetli olmasına yardımcı oluyor.
Hafif ödem genellikle kendi kendine geçer. Etkilenen uzvun kalp seviyesinden yukarıda tutulması ile süreci hızlandırmak mümkündür. Daha şiddetli ödem varlığında ise diüretik adı verilen ve vücudun idrar yoluyla vücutta biriken aşırı sıvıyı atmasına yardımcı olan ilaçlarla tedavi edilebilir.
Ancak şişlik kişinin hissettiği rahatsızlığı da arttırır. Bu nedenle mümkün olduğunca şişlikle mücadele edilir. Kırık bölgenin kalp seviyesinin üzerinde tutulması, soğuk uygulama yöntemleri, masajlar, bandajlar veya bantlamalar şişliğin kabul edilebilir şekilde azalmasında faydalı uygulamalardır.
Kemiğin iyileşmesi aylar sürüyor…
Sonrasında ise kırık kemiğin sabitlenmesi için yumuşak kallus rol alır. Yeni gelişen bu yapı 6 ila 12 hafta arasında daha da sert bir hale gelerek sert kallus adını alır. Size, doktorunuz kemik iyileşmiş diyorsa; aslında bu sert kallus oluşmuş demektir.
Ortopedi ve travmatoloji doktoru kemik ve eklemler dahil olmak üzere kas-iskelet sistemi, bağlar, tendonlar, kaslar ve sinirler gibi hareketi sağlayan yapılar dahil olmak üzere kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarını teşhis eder ve tedavi ile ilgilenir.
Aspirin dışında, eczanelerde satılan adları ile Voltaren, Naprosyn, Exen, Endol, Etol, Profenid, Rantudil gibi ilaçlar da bu gruptandır.
Çeşitli ilaçlar vücutta ödem oluşumunu tetikleyebilmektedir. Bunlara hipertansiyon tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar, nonsteroidal anti-inflamatuar ilaçlar, steroidler, östrojenler, HRT ve çeşitli şeker hastalığı ilaçları örnek olarak verilebilir.
Bu noktada “Su içmek ödem yapar mı?” sorusunun yanıtını da merak ettiğinizi biliyoruz. Hayır; ideal miktarda su tüketiyorsanız ve ödem oluşumuna neden olabilecek herhangi bir sağlık sorununuz yoksa ideal miktarda su içmek ödem yapmaz. Fakat vücudunuzun ihtiyacından fazla su tüketmek ödeme neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri