Kemik suyu, kemik çeşidi ve içerdiği malzemelere göre çeşitli miktarlarda A, B6, B12, C, D, E ve K vitaminleri ile kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, bakır, manganez, sodyum, çinko, selenyum minerallerini içerir.
KEMİK İLİĞİ BİRÇOK VİTAMİNİ BARINDIRIYOR! B12 Vitamini, E Vitamini, demir, kalsiyum ve A Vitamini gibi minarelleri barındıran kemik iliği, hastalık risklerini azaltarak bağışıklık sistemini güçlendirmede öncü rol oynuyor.
Her gün çorbalara ilave edildiğinde veya 1 bardak tüketildiğinde kök hücre desteğinin yanı sıra bağışıklığı güçlendiriyor, bağırsak duvarını tamir ediyor, bağırsak problemlerini ortadan kaldırıyor. Sağlıklı bağırsak ise sağlıklı insan demektir.” “Kemik suyu mümkünse büyük baş hayvanlardan hazırlanmalı.
Yetişkin kişilerde günde 1 su bardağı içilmesi yeterli olan kemik suyunu çocuklarda 1 çay bardağı olarak düşünebilirsiniz. Lezzetli ve zengin içeriğiyle bu kadarlık tüketimi yeterli olan ilikli kemik suyunu gelişim aşamasındaki çocuklar için haftada 2 kez olacak şekilde belirleyebilirsiniz.
Kansızlık tedavisini destekler. Büyüme çağındaki çocuklarda kemik yapısını geliştirmeye ve boyun uzamasına yardımcı olur. Kas, kemik ve eklem rahatsızlıklarını destekler. Sindirim sistemi problemlerine iyi gelir, doğal destek sağlar.
İlgili 20 soru bulundu
Bebekler anne sütüyle vücudu için tüm vitamin ve minareleri alır. 6 aydan sonra bebeklerin ek besin ihtiyacıyla birlikte yoğurt veya sebze püreleri ile başlanmalıdır. Kemik suyu ve et tüketimi 7-8. ay civarı başlanması sindirim açıcısında da önemlidir.
Kemik suyu, kemik çeşidi ve içerdiği malzemelere göre çeşitli miktarlarda A, B6, B12, C, D, E ve K vitaminleri ile kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, bakır, manganez, sodyum, çinko, selenyum minerallerini içerir. Aynı zamanda omega-3 ve omega-6 yağ asitleri bakımından da yüksektir.
Kemikler kanını iyice saldıktan sonra geniş bir tencereye koyun. En kısık ateşte 3-4 saat kaynatın. Kemikleri suda dinlendirerek temizlediğiniz için, kaynarken üst tabakada biriken köpükleri almanıza gerek yok. En az 3-4 saat kaynatmaya devam edin.
Oldukça değerli bir gıda olan kemik suyunun soğuk algınlığı ve grip gibi durumlar için en bilinen anne tedavisi olmasının yanı sıra eklemler, deri, akciğerler, kaslar ve kan gibi bağ dokularını etkileyen rahatsızlıklar için de kullanıldığını belirten Diyetisyen Şevval Güzel, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
Kemik suyunun icadı tarih öncesine dayanmaktadır. Günümüzde daha çok kemik suyunu çorbalarda, soslarda birçok yemeğin içinde; hem lezzet için, hem de şifa niyetine yaygın olarak kullanmaktayız. Et suyu elde etmek için; iri ve içi ilikli kemikler tercih etmelisiniz. Bol ilikli dana kemiği kullanabilirsiniz.
Kemik suyu hayvansal yağ kaynağı olması ve yüksek oranda kolesterol içermesi sebebiyle, kalp-damar rahatsızlığı olan kişiler, kan kolesterol düzeyleri yüksek olan kişiler ile ideal ağırlığının üzerinde olan kişiler için pek de uygun bir besin olmayabilir.
Özellikle vitamin ve mineral açısından bir hayli zengin olan kemik suyu, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmede önemli bir odak noktası teşkil ediyor. Gün içerisinde belirli oranlarda tüketildiği takdirde vücudun onarımı ve yenilenmesi açısından büyük öneme sahiptir.
Kemik suyu zararları her gün tüketildiğinde ortaya çıkabilir. Kemik suyu faydalı bir gıdadır; fakat aşırı tüketiminde kalp ve damar rahatsızlıkları ortaya çıkabilir. Kemik suyunun aşırı tüketimi kolesterol hastalıklarına yol açabilir. Tıpkı et ürünlerinde olduğu gibi haftada 2-3 gün tüketebilirsiniz.
Hem gelişim çağındaki çocukların hem de kemik erimesi gibi sorunlar yaşayan kişilerin haftada 2 kez ilikli kemik suyu tüketmesi tavsiye edilmektedir.
Yaklaşık olarak 12 saat süren bu kaynatma işlemi, kemiğin içerdiği besinlerin ve kemiğin en önemli yerlerinden bir tanesi olan ilik kısmının suya iyice işlenmesini sağlamaktadır.
İçerisine katacağınız malzemeler isteğe bağlıdır fakat sirkeyi mutlaka kemik suyuna ilave edin çünkü sirke kemikteki minerallerin suya geçmesini sağlar. Düdüklü tenceyere bütün malzemeleri atıp 2 saat boyunca kısık ateşte pişiriyoruz. Kağıt bardaklara doldurup soğuduktan sonra buzluğa atıyoruz. İşte bu kadar basit.
Bol eklemli ve ilikli koyun veya dana kemiği kullanabilirsiniz. Böylece kemik suyunuzda daha çok ilik yer alacaktır.
Kemik suyu uzun uzun pişirilirken kemiğin içinde yer alan ve adı bize çok uzak olsa da faydalarına hayran kaldığımız kolajen, glutamin, prolin gibi birçok yararlı madde açığa çıkıyor. E içinde kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller olduğunu da bildiğimizden kemik suyu, başlı başına bir şifa kaynağı oluveriyor.
Kasaptan kemik alıp onu 3-6 saat arası kaynatıp suyu içilebilir.
İlikli kemik suyu yapımı için; öncelikle 1 kilo ilikli dana kemiği derin bir kap içine koyun. Üzerini geçecek kadar tuzlu su dökün. Kemiklerin kan ve tortusunu suya bırakması için 2 saat kadar tuzlu su içinde bekletin.
Pahalı kozmetik ürünlerden kullanmak yerine haftada birkaç kez tüketeceğiniz kemik suyu cildinizin hızlıca yenilenmesini sağlıyor. Kadınların gençlik ve güzellik sırrı ilikli kemik suyu içerdiği yüksek kolajen, mineral ve vitaminler sebebiyle kozmetik sektöründe bir ham madde olarak kullanılmaktadır.
- Pişirme işlemi sonunda altını kapattıktan sonra oda sıcaklığında bekleyip üzerindeki yağ katmanını alın. -Yoğun kolajen içeren kemik suyunun saklama şekli de önemlidir. Protein yapısı nedeniyle buzdolabında tutulduğunda 4-5 günden sonra bozulmaya başlar.
Beslenme değeri yüksek, kolajen deposu olan kemik suyunun, en ideal şekli jöle kıvamında olanıdır. Kemik suyundaki jelatin, sızıntılı bağırsağı iyileştirir. Sindirim sistemi mukozasına katkı sağlar ve besinlerin sindirilmesine yardımcı olur.
İlikli kemik suyunun direkt içilmesi çok daha faydalı. -Göz kararı böldüğünüz ilik suyunu cezvede ısıtın ve kaynamadan ocaktan alın. -Özelikle aç karnınıza içmeye dikkat edin. En çok fayda alacağınız öğün sabahtır.
Ancak kemik suyu kaynatmak uzun bir işlemdir, 6 ile 18 saat kemiğin, çok az et ve bağlarla birlikte haşlanması tavsiye edilir. Bu kadar uzun süre pişirilmesinin nedeni ise kemiğin içindeki tüm besleyici maddelerin suya karışmasını, kolajenin ayrılmasını sağlamak ve kemiğin içeriğini tamamen alabilmektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri