Örnek olarak üst çene bölgesinde, arka taraflarda aşırı derecede erimiş, incelmiş, implant yapamayacağımız, kemik tozu operasyonu ile bile implant yapamayacağımız durumlarda biz zigomatik implant kullanarak rahatlıkla implant yapabilmekteyiz.
Genel sağlık durumu implant tedavisine uygun olmayan, kontrol altına alınmamış sistemik hastalığı bulunan, yeterli kemik hacmi bulunmayan, kemik erimesi ileri düzeyde olan kişilere dental implant yapılamaz.
Kemik tozu, implant çevresindeki boşlukları doldurarak daha sıkı bir uyum sağlar ve implantın çevresinde yeni kemik dokusu oluşumunu teşvik eder. Bu, implantın çene kemiğiyle daha iyi bir şekilde entegre olmasını sağlayarak başarılı bir implant tedavisi için önemlidir.
Kemik büyüme ve gelişimini tamamlamamış genç bireyler, Sigara kullanımı ağız içindeki yara iyileşmesini baskıladığından ve implant başarısını düşürdüğünden; sigara kullanımı çok fazla olan bireyler implant için uygun aday değillerdir.
Kemik erimesi olan hastalarda başarılı bir şekilde implant tedavisi gerçekleştirilebilir. Hastanın çenesinde yer alan kemik kaybı ölçüldükten sonra implant uygulanma kararı alınabilir.
İlgili 41 soru bulundu
Diş eksikliği olan hastaların çene kemikleri zamanla eriyerek ciddi oranda incelir. Her ne kadar implant tedavisi için çene kemiğinin kalın ve sağlıklı olması önemliyse de çene kemiği erimesinde implant uygulanabilir.
İmplant uygulaması sayesinde kemik erimesi engellenebilmektedir. İmplant tedavisi yapıldıktan sonra kemikte herhangi bir erime oluşmamaktadır. İmplant tedavisi yapılmadığı takdirde hastanın çiğneme fonksiyonlarını yapamaması sebebiyle atıl duruma geçen kemik kendini erime ile yavaş yavaş ortadan kaldırmaktadır.
Büyüme gelişimini tamamlamış ve genel sağlık durumu iyi olan her hastaya implant tedavisi yapılabilmektedir. Bununla birlikte kontrol altında olmayan önemli bir sistemik hastalığı olan, radyoterapi veya yakın dönemde kemoterapi alan bireylerde implant tedavisi uygulanması uygun olmamaktadır.
Operasyon yapılan bölgedeki greftler, zamanla kemikleşme aşamasını tamamlar ve membran da zamanla eriyerek kaybolur. Sinüs lifting operasyonu geçiren hastalarda aynı anda hem kemik tozu tedavisi hem de implant yapılabilir.
İmplant tedavisi diş çekildikten hemen sonra ya da 2-4 ay sonrasında gerçekleştirilebilir. Eğer dişin kök kısmında herhangi bir problem bulunmuyorsa diş çekimi sonrası aynı anda implant tedavisi yapılabilir.
Kemik tozu uygulandıktan sonra ise kemikle kaynaşması ve yeni kemik oluşumu 3-4 ay içerisinde olmaktadır.
Diğer bir kemik tozu ameliyatı ise çene kemiğinin çok ince olduğu durumlarda yapılmaktadır. Uzun süre dişsiz kalınması durumunda çene kemiğinde erime olan hastalarda diş implant uygulamaları ile birlikte kemik tozu uygulamaları da yapılması gerekmektedir. Bu operasyon ise yaklaşık 1 saat kadar sürmektedir.
Kemik grefti, diğer bir deyişle çene kemik tozu uygulaması kemik kaybı ve yetersizliği durumunda, kemik yetersizliğinin greftleme ile telafi edilmesidir. Doğal dişler ağız içinde çene kemiğinde sıralanmış bir şekildedir.
İmplant operasyonu risk teşkil edecek yaşlı ve düşkün durumda olanlar. Sistemik bir hastalık sebebiyle bağışıklık sistemi yetmezliği olanlar. Sistemik bir hastalık nedeniyle kemik gelişimi bozuk/yetersiz olanlar. Sistemik bir hastalık nedeniyle yara yeri iyileşmesi sorunlu olanlar.
Kemik tozları hayvanlardan elde edilir. Özellikle büyük baş sığır ya da binek hayvanı olan atlardan sağlanır.
Türk Diş Hekimleri Birliği 2023 Fiyat Listesi
Kemik içi implant uygulaması: 3500-12500 ₺ (KDV Dahil) Sert doku greftleme işlemi ( kemik tozu ücreti hariç): 1500-4500 ₺ (KDV Dahil) Overdenture implant dışında tek çene işlemi: 3500-10000 ₺ (KDV Dahil) İmplant çıkartılması işlemi: 1500-2000 ₺ (KDV Dahil)
Kemik yetersizliğinin ne kadar olduğu, greftleme yapılan alana uygulanacak implant tedavisinin şekli gibi faktörler süreyi belirler. Ortalama 3-4 ay sonra kemik tozu eklenen bölgeye implant yerleştirilebilir.
Hastanın kemik tozu uygulanması esnasında, uygulanılacak yerleri uyuşturulur ve hastanın acıyı hissetmesi engellenir. Tedavi olacak alt veya üst çenede, implantın takılabilmesi için çene açılır. Daha sonra kemiğin güçsüzlük oranına göre kemik tozu eklenir.
Bir hastaya implant yapılabilmesi için yeterli kemik kalınlığına ihtiyaç duyulur. Piyasada bulunan implantların en kısası 6-8 mm yüksekliğinde 3,5-4 mm çapındadır. Dolayısıyla bu kalınlıkta bir implantı çene kemiğine yerleştirmek için bundan daha kalın bir kemik yapısına ihtiyaç duyulmaktadır.
Diş eksikliği olması durumunda implant tedavisi SGK tarafından karşılanacaktır. Konjinetal diş eksikliği bulunan hastalara ait implant ücretleri de karşılanacaktır. Dudak, damak yarığı gibi durumlarda her çeneniz için en çok 4 tane implant olacak şekilde SGK ücretleri karşılayacaktır.
İmplantların tarihten itibaren bakıldığında ortalama implantların 20-25 yıl ağızda kalabilmektedir. Bu süreç hastanın ağız bakımına verdiği önemle alakalıdır. Çünkü implantlar, titanium metal ama diş eti hastalıkları olabilmektedir. Bu implantı kaybetmek değil ama ömrünü kısaltmaktadır.
Başarısız implant, vücut tarafından reddedilen veya yerleştirildiği bölgede tutunamayan dental implantdır. Bu durum implantın yerleştiği bölgede ağrı, şişme, kızarıklık, çürüklük veya implantın yerinden oynaması gibi belirtilere yol açabilir. Başarısız implant durumları diş hekiminize danışmanız gerekir.
Hastalık bu aşamaya geldikten sonra kemiklerde oluşan hasarın geri döndürülebilmesi büyük ölçüde mümkün değildir. Bu nedenle ileri yaşlardaki bireyler bu hastalığa yakalanmamak için gerekli yaşam tarzı değişikliklerini uygulamalı, beslenme düzenine dikkat etmeli ve düzenli olarak spor yapmalıdır.
İmplant takılan alanda, implantın kemiğe kaynaması yaklaşık olarak 8-12 hafta sürecektir.
Kemik erimesi, başlangıç döneminde belirtiye yol açmadığı için pek çok kişi tarafından geç fark edilir. Bu durumda kemiklerde oluşan hasarlanma az miktarda geri döndürülebilir. Dolayısıyla 45 yaş ve üzerindeki kişilerin düzenli olarak doktor kontrolüne gitmesi ve kemik yoğunluğunun ölçülmesi önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri