parca et olarak da gecen, genelde haslamasi yapilan ve sulu sebze yemeklerinde kullanilan kemiginden ayrilmamis et parcalaridir.
Kemikli Et Pişirme Püf Noktaları
Kavrulan etin üstüne mutlaka kaynar su dökmelisin. Etin tuzu yine et piştikten sonra ilave edilmeli. Et piştikten sonra biraz limon suyu ilavesi hem yağ oranını dengeler hem de daha yumuşak olmasını sağlar.
Üstüne tuz, karabiber, kırmızı toz biber ve bir limon suyunu ilave ediyoruz ve son olarak malzememizin üzerini iki parmak aşacak kadar kaynamış suyumuzu koyup kapağını kapatıyoruz.
Haşlama için en uygun etler kemikli, özellikle kuzu gerdan ve ilik kemiği içeren parçalardan olmalıdır.
Pişirme sürenizde 60-70 dakika kadar olacaktır. Düdüklü tencerede kemikli et yemeğini servis tabaklarına alıp, sıcak olarak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
İlgili 27 soru bulundu
Elinizdeki et kemikli yapıya sahipse, bu kemikler etin pişme süresini uzatacaktır. Bunun için sizlere düdüklü tencere kullanmanızı önereceğiz. Düdüklü tencerenin içine girecek şekilde etleri yerleştirin ve etlerin üzerini geçecek şekilde su ekleyin.
İlk olarak kemikli etlerimizi yıkayıp derin bir tencereye alalım. Üzerine çıkacak kadar su ekleyip 40 ,45, dk etler pişine kadar pişirelim. Etin pişmesine göre süresi değişebilir.
Vaktiniz azsa ve etleri daha hızlı şekilde çözmeniz gerekiyorsa, donuk etlerinizi soğuk su dolu bir kaseye koyun. Yarım saatte bir suyu süzün, tekrar su doldurun ve etler çözülünceye kadar her yarım saatte bir bunu tekrarlayın. Etlerinizi bu yöntemle çözerseniz hemen pişirmeye başlamanız gerekmektedir.
Et yıkanır mı? Etin yıkanması ve uzun süre ıslak kalması, bakterilerin çoğalmasına ve etin kısa süre içinde bozulmasına neden olabilir. Eti yıkamak isteyenler, yıkama işleminden sonra beklemeden hemen pişirmeye dikkat etmelidir. Etin yıkandıktan sonra poşetlenerek dondurucuya alınması da sakıncalıdır.
Düdüklü tencereyi güzelce ısıtın, içine etleri alın ve üstüne de kuyruk yağını ilave edip, 5 dakika bu şekilde kavurun. Ardından yarım su bardağı sıcak suyu ekleyin ve düdüklü tencerenin kapağını kapatıp, altını kısın. Bu şekilde 20-25 dakika pişmeye bırakın.
Etinizi haşlarken içerisine tuz ilave etmeyin. Tuz etinizin sertleşmesine neden olur.
Kavrulmuş, ızgaralanmış ve kızarmış etlerin dış yüzeyleri çok daha lezzetli olur. Örneğin; yemeğe eklenecek kemikli et mühürleme yapıldığında tüm yemeğin kokusu ve kıvamı zenginleşir.
Öncelikle kemikli etleri küçük parçalar şeklinde saklamak, saklama ömrünün uzatılması açısından oldukça büyük önem taşımaktadır. Etler saklandığı zaman zarfında buzdolabı poşetleri içerisinde olmalı ve havayla temasları kesilecek şekilde streç filmlere sarılmalıdır.
İçinde sebze veya et, kemik kaynatılan bir sıvının üzerinde oluşan köpük.
Kemikli etleri yarım saat suda bekletin kanı çıksın. Sonra iyice yıkayıp süzün. Düdüklü tencereye alın üzerini 3-4 parmak geçecek kadar soğuk su ilave edip defne yaprağı ekleyin . Kapağını kapatıp düdüğü çaldıktan sonra altını kısıp kısık ateşte 1 saat pişirin.
Kemikli etler ise önce küçük parçalara ayrılmalı, streç filme sarılmalı, ardından buzdolabı poşetine konulmalıdır. Kemikli etler hava almayacak şekilde buzluk kısmında saklanabilir. Çiğ ve pişmiş etler farklı kaplarda saklanmalı, birbiriyle temas ettirilmemelidir.
Kemikli etimizi tenceremize koyalım üzerine 3 bardak suyumuzu koyup ateşe koyalım . Kaynamaya çıkınca kısık ateşte veya düdüklü tencerede pişirelim. Pişen etlerin suyu kalmışsa süzelim ,sana margarinimizi ete ilave edip tavada arkalı önlü kızartalım. İster pilav ile ister sade servis edebilirsiniz.
Eti pişmeden önce 20 dakika soğuk suda bekletin.
Ayrıca sağlıklı et için ek yağ kullanmamaya dikkat edin. Etin piştiğinde yumuşak olması için, haşlama suyuna 1-2 yemek kaşığı sirke ekleyin. Pişmiş et ve çiğ eti birbirine değmeyecek şekilde saklayın.
Hem kolay pişsin hem de lokum gibi bir et olsun istiyorsanız bonfile tercihinde bulunabilirsiniz.
Et haşlarken haşlama suyuna 2 yemek kaşığı sirke koyarsanız, etiniz hem çabuk pişecek hem de yumuşak olacaktır.
Kırmızı et, portakal suyu gibi C vitamini yönünden zengin içecekler ile birlikte tüketildiğinde ette bulunan faydalı besin ögelerinin vücutta kullanımı artıyor. Bu nedenle uzmanlar, et tüketirken yanında bir bardak portakal suyu içilmesinin önemini vurguladı.
10) Ziyafet Sofralarının Vazgeçilmezi: Nohutlu Pilav
Et sote yanında ne yenir sorusuna verilebilecek ilk cevap pilavdır. Hatta artık gelenekselleşen yemeklerimizden biri haline gelen nohutlu pilav, en çok et yemeklerinin yanına yakışır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri