Kemoterapi süreci, kanser hastaları için yorgunluk ve halsizlik gibi şikayetleri de beraberinde getirir. Bu dönemde cinsel isteksizlik de görülebilir. Ancak hasta olan taraf, arzuladığı sürece, çiftlerin ilişki kurmalarında bir sakınca yoktur.
Kanser tanısının alınması ve tedavi sürecine geçilmesi ile birlikte bireylerin cinsel sağlığı da bu durumdan farklı şekillerde etkilenir ve eski seyrinden uzaklaşabilir. Bu etki kanserin türü ve uygulanan tedavi yöntemine göre değişir. Bazı kanser türleri doğrudan üreme organlarını ve işlevini etkileyebilir.
Yağlı besinler, kızartmalar, çiğ sebze, salata, fındık, fıstık, ceviz, kabuklu yemişler, çekirdek, brokoli, kuru baklagiller, bezelye, kabak, mısır, karnabahar gibi liften zengin sebzeler ve kayısı, armut, erik gibi meyvelerden uzak durunuz.
Kanser, cinsel ilişki ile bulaşabilen bir hastalık değildir. Bu sebeple eşler arasında uzaklaşma olmamalıdır.
MEDİMAGAZİN - Southampton Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, Viagra da dahil olmak üzere fosfodiesteraz tip 5 (PDE5) inhibitörleri adı verilen ilaçların, özofagus kanseri olan hastaların kemoterapiye yanıt vermesini, potansiyel olarak iyileştirebileceğini buldular.
İlgili 41 soru bulundu
* Akıllı ilaçların yanı sıra yine tedavilerde kullanılan bazı kemoterapi ilaçlarının, erkeklerde sperm, kadınlarda ise yumurta üzerinde olumsuz etkisi vardır. Bu durum, hastalığa ve ilaca bağlıdır.
Hastaların cinsel isteksizlik, enerji azalması, ağrılı cinsel ilişki, erken boşalma, boşalamama, vajinal kuruluk, ereksiyon olamama gibi çeşitli sorunlar yaşadığı, %2,7'sinin ise cinsel hayatların tedavi sonrasında tamamen bittiği belirlenmiştir.
Uzmanlar, fazla seksin sistit gibi rahatsızlıklara yol açabileceğine dikkat çekti. Doktorlar tarafından balayı sistiti olarak adlandırılan rahatsızlık çok sık cinsel ilişki sonucu görülebiliyor. İdrar yolu enfeksiyonları gibi Ağrıya ve yanmaya neden olan balayı sistiti, özellikle çok fazla seks yapanlarda rastlanıyor.
Prostat kanseri tedavisinde kullanılan radyoterapi bağırsak ve üriner fonksiyon bozuklukları yanında erektil fonksiyon bozukluğuna yol açabilmektedir. [20-22] Radyoterapi (RT) tedavisi gören hastalar cerrahi işlem uygulanan hastalar kadar olmasa da cinsel fonksiyonlarında azalma yaşamak- tadırlar.
Kadınlarda aşırı cinsel ilişkinin herhangi bir tehlikesi yoktur.
Tedavi sonrası ilk 48 saat içerisinde az miktarda kemoterapi ilacı idrar, kusmuk ve diğer vücut salgıları yoluyla vücuttan atılır. Bu kimyasalları kendinizden ve evde diğer insanlardan uzak tutmak önemlidir. Kirlenen çamaşır ve diğer materyaller konusunda ne yapmanız gerektiğini doktorunuza danışın.
Radyoterapi sonrasında PET görüntülemesinin minimum 3 ay sonrasında yapılması önerilirken, kemoterapinin tamamlanmasından en az 2 hafta sonra PET görüntülemesi yapılması daha uygun olacaktır.
İçerisinde yapay madde bulunduran besinlerden ve içeceklerden uzak durun. Çorba, yoğurt gibi sıvı besinlerin tüketimine yönelin. Sebze, kurubaklagil, kırmızı et, beyaz et (tavuk, balık) haftanın günlerinde dengeli olarak dağıtın. Kola, gazoz ve portakal suyu gibi gazlı ve asitli içeceklerden uzak durun.
Tedavi sırasında hastadan uzaklaşma
Kanser hastalarında, kemoterapi ya da radyoterapi bir takım yan etkilere neden olsa da onların yakınları ile temasına engelleyen bir durum söz konusu değildir. Hatta hastaların en fazla desteğe ihtiyaç duyduğu bu zorlu süreçte, yakınları onlara daha fazla ilgi göstermelidir.
Kanser, direkt olarak bebeğe zarar vermemesine rağmen alınan tedaviler, bebeği olumsuz etkileyebilir. Kemoterapi sırasında alınan ilaçlar veya radyoterapi sırasında alınan yüksek dozda radyasyon bebeğin gelişimini bozabilir. Kansere yakalandıktan sonra hamileliği sonlandırmak gerekmeyebilir.
Günümüzde kemoterapi tedavisi gören birçok kişi normal işlerinde çalışabilmektedir. Ancak bazı hastalar için aynı durum söz konusu olmayabilmektedir. Hastalığın cinsine ve yaygın oluşuna göre farklılık gösteren bu durum, ayrıca tedavide yapılan uygulamaların yoğunluğu ve yan etkileri ile yakından alakalı olmaktadır.
Kanserin gizli sonuçlarından biri de cinselliğe etkisi ve tedaviye bağlı cinsel sorunların ortaya çıkmasıdır. Kanserin cinsel sağlık ve cinsel birliktelik üzerinde güçlü şekilde olumsuz etkisi vardır. Kanseri olan bireylerin % 80'ninde cinsel hayatlarında azalma , % 44'ün partnerleriyle olan ilişkilerinde bozulma olur.
Hayasızca hareketler, Türk Ceza Kanunu'nun 225. maddesinde yer almaktadır. Herkese açık bir yerde alenen cinsel davranışlarda bulunulması suç olarak sayılmıştır. Kanunda “alenen cinsel ilişkide bulunma” veya “teşhircilik” hareketlerinden birinin yapılması halinde hayasızca hareketler suçu işlenmiş olacaktır.
Cinsel anlamda aktif bir erkeğin sperm üretim döngüsünün devamlılığı için haftada en az 3 kere boşalması gerekir. Düzenli bir cinsel hayatı olmayan erkekler; mastürbasyon yaparak sperm üretim döngülerinin devamlılığını sağlayabilirler. Erkeklerde mastürbasyon yapmayla ilgili bir sınır bulunmamaktadır.
Bir erkek hergün boşalırsa ne olur? Hergün boşalmanın erkekler üzerinde fizyolojik olarak olumsuz bir etkisi bulunmamaktadır. Bu boşalma normal cinsel birliktelik yolu ile karşılıklı memnuniyet ve tatmin esasına dayalı olması suretiyle daha faydalı da olabilir.
** Kadınların kendilerini en şehvetli hissettikleri gün, regl döneminin 6. Günü. Bu günden itibaren ilk bir hafta da kadınlarda cinsel isteğin zirve dönemi.
Halsizlik ve yorgunluk hissi, tedavi sonuna kadar devam edebilir. Tedavi sona erdikten birkaç ay sonra ise yorgunluk azalarak bitebilir.
Kemoterapi veya radyasyon terapisi, hedeflenen kanser hücrelerinin yanında sağlıklı hücreleri tahrip ettiğinde yorgunluk yaşayabilirsiniz.
Erkekler cinsel ilişkiyi her zaman ister ve buna her zaman hazırdırlar: Erkeklerin cinsel yaşamlarına bir yük getiren ve cinsel yaşamlarını çarpıtan bu yanlış inanış, erkeği cinsel ilişkiyi istemediği durumlarda zorlamakta, istese de istemese de cinsel ilişkiye girmeye çalışmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri