Kişi su içmek istemiyorsa; bitki çayı, meyve suyu, ayran gibi içeceklerle sıvı ihtiyacını karşılamalıdır. Bitki karışımlarının tedaviye yardımcı olacağı düşünmesi ile doktora danışmadan asla bu tür ürünler kullanılmamalıdır.
Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Gürbüz Görümlü, kanser tedavisi gören hastaların yeşil çayı günde 500 mililitre, taze sıkılmış meyve suyunu 300 mililitrenin üzerinde içmemelerini önerdi.
Yeşil çay, akciğer, baş-boyun, beyin, kalın bağırsak, karaciğer, lenfoma, lösemi, malign melanom, meme ve prostat kanserinde etkili. Siyah çayın fermente edilmemiş hali olan yeşil çayın ayrıca, kansere karşı koruyucu özelliği bulunuyor.
Bol bol su tüketin. (toksin maddeleri vücudunuzdan atabilmek için) Çay, kahve yerine bitki çaylarına yönelin. Özellikle; kuşburnu, adaçayı, papatya, ıhlamur gibi.
Kemoterapi tedavisi süresince aldığınız ilaçlar, hareketsizlik, yeme düzeninizdeki değişiklikler sebebiyle konstipasyon gelişebilmektedir. Kabızlık sıkıntınız varsa yapabilecekleriniz; Bağırsak hareketlerinizi artırmak için bol sıvı tüketiniz. Özellikle ılık su, ıhlamur gibi içecekleri tüketmeye özen gösteriniz.
İlgili 29 soru bulundu
Kemoterapi ve radyoterapi sırasında tüketilmemesi gerekenler: Greyfurt, nar, karadut, böğürtlen, yaban üzümü, karışık bitki çayları, nar ekşisi, ısırgan yasak. Limonlu zencefil çayı, kafeinsiz içecekler, gazlı olmayan içecekler, meyve suları, komposto, buzlu meyveli dondurma, pastörize dondurma tercih edilebilir.
Bu nedenle baharatlı, acılı ve sıcak yemekler yerine yumuşak, oda ısısında veya ılık yenebilen gıdalar tercih edilmeli. Gün boyu meyve suları ve tuzsuz ayran içilebilir. Bulantıyı hafifletmek ve ağızda oluşacak acı ve metalik tadı azaltmak için şekersiz, limonlu, naneli şeker ve sakızlar tüketilebilir.
“GÜNDE 3-4 FİNCAN KAHVE TÜKETİLMELİ”
Kemoterapi alıp kahve içenlerde ve kemoterapi alıp kahve içmeyenlerde durumun farklı olduğu ispatlandı. Kahve, içindeki polifenol, kahveol ve kafestol gibi maddelerden dolayı kanserinin seyrini yavaşlatıyor.
Kemoterapi tedavisinde karşılaşılan yan etkileri minimuma indirmeye çalışarak, Ağrı ve depresyonla mücadele ederek, Bol sıvı almaya dikkat ederek, Beslenme düzeyinizi maksimum seviyede iyileştirerek halsizliğin üstesinden gelebilirsiniz gelebilirler.
Tedavi sonrası ilk 48 saat içerisinde az miktarda kemoterapi ilacı idrar, kusmuk ve diğer vücut salgıları yoluyla vücuttan atılır. Bu kimyasalları kendinizden ve evde diğer insanlardan uzak tutmak önemlidir. Kirlenen çamaşır ve diğer materyaller konusunda ne yapmanız gerektiğini doktorunuza danışın.
Bitki çaylarından sinameki yaprağı,kekik,nane,papatya karışımını tüketebilirler.Bitki çaylarını kanser hastaları günde 2 fincan içmeleri yeterli olacaktır.
Kanser hastaları günlük en az 2,5-3 litre su tüketmeli, sıvı kaybını azaltmak için çay ve kahve tüketimini azaltmalıdır.
Bitkinin sindirim sistemini uyarması ve sindirim sistemini yatıştırması gaz oluşumunun önüne geçer. Aynı zamanda radyasyon ve kemoterapi tedavileri sonrasında da sindirim sisteminin kendisini yenileyebilmesi ve toparlayabilmesi için de rezene çayı etkilidir.
Erik, kayısı, armut, kavun gibi meyvelerden, brokoli, kabak, bezeleye gibi lif oranı yüksek olan sebzelerden uzak durun. Az yağlı pirinç lapası veya makarna, normal veya probiyotik yoğurt, yayla çorba, ayran gibi besinler tüketebilirsiniz. Tuzlu kraker, tuzlu bisküvi yiyebilirsiniz.
Kanser hastalarında kullanılması önerilmez. Balın kanser hastalarında kullanılması sırasında unutulmaması gereken bir diğer konu, bu ürünün çok aşırı kullanımının zararlı olabileceğidir. Bu nedenle biz, hastalarımıza maksimum 2 çorba kaşığı bal günlük tüketmelerini önermekteyiz.
Hem kanserden korunmada hem de kemoterapi ve radyoterapi görürken beslenme tarzının ne kadar önemli olduğu ortada. Kemoterapi ve radyoterapi tedavileri sürerken hastalarımıza günde en az 8 bardak su ya da maden suyu olarak kalorisiz içecek tüketmelerini öneriyoruz.
Yine tartışıldığı gibi, şeker ve sütün kanser hücresine olumsuz doğrudan etkileri söz konusu değil. Kanser tedavisi sırasında süt ve süt ürünleri özellikle yararlı. Ancak yine de şeker ve şekerli gıdalar, besleyici değeri yüksek olan gıdaların yeterli oranda tüketilmesini engellediğinden aşırı tüketilmemeli.
Kırmızı et tüketimi azaltılmalıdır. Yerine beyaz et, baklagil vb. besinlerden protein alınmalıdır. Beslenme süresince ağır ve yağlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Kemoterapi alınan süre boyunca greyfurt tüketilmemelidir.
Elma sirkesi kanser gibi hastalıkların ortaya çıkmasını önlemek için vücutta alkalinite miktarını arttırır.Bu vücudumuzda bulunan bazı toksinlerin giderilmesine yardımcı olur. Böylece vücut daha sağlıklı hale gelir ve özellikle kansere neden olan sebepler minimize edilmiş olur.
Kansere yakalanma riskini azaltır
Yeşil çayın barındırdığı önemli antioksidan içeriği, hücrelerde oksidatif hasarın oluşumunu önleyerek göğüs kanseri, prostat kanseri ve kolorektal kanserler başta olmak üzere tüm kanser türlerine karşı koruyucu etki sağlar.
Birincisi, kanser, normal hücrelerden çok farklı bir biçimde metabolize olmaktadır. Normal hücreler oksijene ihtiyaç duyar; kanser hücreleri oksijenden kaçınır.
Kanser hastalarında oluşan tahribatın giderilmesi konusunda gülün etkin rol oynadığını belirlediklerini anlatan Altıntaş, ''Bilimsel araştırma kapsamında gül çiçeği ve türevlerinin antioksidan etkisinin olduğu ve kanserli dokuların onarılmasında olumlu sonuç elde edildiği tespit edildi'' dedi.
Dr. Tanoğlu, kanser nedeniyle kemoterapi veya radyoterapi gören hastalara, bu ilaçların ve uygulamaların yan etkilerini önlemek ve iyileşme süreçlerini hızlandırmak için başta doğal ev yoğurdu ve kefir olmak üzere probiyotik ve prebiyotik özelliği taşıyan gıdaların tüketilmesini de önerdiklerini söyledi.
BULANTI VE KUSMAYA KARŞI BOL BOL SU İÇİLMELİ
Kemoterapi sonrası bulantı ve kusma görülebilir; bunun için hastaların mutlaka doktoruyla veya bir diyetisyenle ne zaman ne yiyeceğini konuşması gerekir. Kemoterapinin ilk günlerinde hastalar daha hafif, sonrasında ise protein içeren gıdalarla beslenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri