Kentsel dönüşüm kapsamında inşa edilen binalardan daire satın alan kişiler, ödedikleri tapu harçlarını geri alabilecek. Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz'ın verdiği bilgiye göre, 25 Temmuz 2014 tarihi itibariyle gayrimenkul alan ve satan kişiler, tapu harç ücretlerini geri alabiliyor.
Kentsel dönüşümde harç muafiyeti 2019 yılında da devam etmektedir. Kapsama alınan muafiyet dâhilindeki, iade alınabilir ödemeler şu şekilde belirlenmiştir; 492 numaralı Harçlar Kanunu'nda belirtildiği şekilde noter harçları muafiyet kapsamındadır. Harçlar Kanunu gereğince Tapu ve Kadastro harçları alınmayacaktır.
Öncelikle belirtmek gerekir ki kentsel dönüşüm harç muafiyetinden dönüşüme konu olan yapıların inşası işini yüklenen müteahhitler ile malik ve en az bir yıldır kiracı veya sınırlı hak sahibi olarak riskli yapıyı kullanan gerçek kişiler veya özel hukuk tüzel kişileri yararlanabilmektedir.
Kentsel dönüşüm kapsamında yapılan ev işyerlerini satın alanlar ve müteahhitler ödemiş oldukları tapu harç ve vergilerini satış tarihinden itibaren 5 yıl içinde geri iade alabilirler. 5 yıllık süre içinde idareye başvurulmalı ve dava açılmalıdır. 5 yıllık süre içinde dava açılmaması durumunda hak kayıpları söz konusu ...
Taşınmaz malların alım satımında tapu idaresi tarafından tahsil edilen tapu harcı, ülkemizde tamamı alıcı tarafından ödenene fakat resmiyette her iki tarafın eşit olarak ödemesi gereken bir bedeldir.
İlgili 41 soru bulundu
Tapu harcı, gayrimenkulün alım-satımı sırasında bir kez ödenir. Bu bedele ek olarak döner sermaye ve hizmet bedeli de ödenir. 2021 tapu harcı döner sermaye bedeli henüz belli olmasa da bu bedel 2020 yılı için 178,50 TL'dir.
2021 yılı itibarıyla yapılan satış bedelinin %4'ü konut tapu harcı olarak ödenmektedir. Bu bedel, alıcı ve satıcı arasında %2-%2 olacak şekilde bölüştürülmektedir. Ayrıca tapu döner sermaye bedeli de 2021 yılı itibarıyla 385 TL'dir.
İnşaat Projelerinde Tapu Devri Ne Zaman Yapılır? Ön Ödemeli Konut Satışları Hakkında Yönetmelik ile belirlenen prosedüre göre inşaat projelerinde konutun teslimi 36 ayı geçemez. Yani bir alıcı evini en geç 36 ay içerisinde alabilir.
Bankadan onay alan müteahhit eski binanızı yıkar ve yeni binanın inşaatına başlar. Yeni binanın toplam işteki yapım oranına göre Müteahhit ödeme için Bankaya başvurur. Banka ekspertizi binayı denetler ve işin oranına göre müteahhide hakediş olarak sizin adınıza ödeme yapar.
Gayrimenkul alım satımlarında beyan edilen değer yerine devletin ve özel şirketlerin belirleyeceği 'gerçek' değer üzerinden tapu harcı ödenmesini öngören düzenleme iptal edildi.
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yürütülecek süreçte 10 bin 500 TL taşınma ve aylık 5 bin 250 TL kira yardımı yapılıyor. Maliyeti 1,5 milyon TL olarak belirlenen 2+1 konutlarda bu maliyetin yarısı, yani 750 bin TL'lik tutar devlet tarafından karşılanıyor.
Kentsel dönüşüm dahilinde gayrimenkul sahiplerine, dairenin bedeli nakit olarak ödenebilmektedir. Devlet destekleri ise devlet bankaları ve özel bankaları anlaşmaları ile kentsel dönüşüm konut kredisi olarak veriliyor.
6306 sayılı kanunda kentsel dönüşümden faydalanmak için herhangi bir metrekare sınırlaması bulunmamaktadır.
Kentsel dönüşüm sürecinde, süreç tamamen arsa payı üzerinden işlemektedir. 6306 sayılı Kanun'a göre arsa payı, kentsel dönüşüm sürecinin konusunu teşkil eden anagayrimenkul hakkında alınacak kararlarda esas ölçüttür.
a) Genel ve özel bütçeli idarelerle, il özel idareleri, belediyeler ve köylerin iktisap edecekleri gayrimenkullerin vesair ayni hakların tescili, şerhi gerektiren işlemleri ve bunların terkinleri, ... vergisi hariç her türlü vergi, resim, harç, katılma ve katkı paylarından muaftır.” hükmü yer almaktadır.
Binalar kentsel dönüşüm kapsamında yıkılmadan önce gayrimenkul sahipleri, bina vergisi türünde emlak vergisi öderler. Riskli yapı yıkıldıktan sonra tekrar inşa edilene kadar geçen süreçte ise arazi vergisi türündeki emlak vergisini ödemeleri gerekir.
Güçlendirme kredisi 320 bin TL, konut yapım kredisi 1 milyon 250 bin TL, konut edinme kredisi 1 milyon 250 bin TL, işyeri yapım kredisi 800 bin TL, işyeri edinme kredisi 350 bin TL limitli olacak. Kredilerde yüzde 1,49 faiz/kar payı üzerinden farklı oranlarda destek sağlanacak.
Hak sahiplerine kullandırılacak faiz destekli kredi tutarı en fazla 1.250.000 TL'dir. Birden fazla bağımsız bölüme sahip olan hak sahipleri adına faiz desteği sağlanacak toplam kredi tutarı her bir bağımsız bölüm için 1.250.000 TL 'yi aşmamak kaydıyla toplamda en fazla 3.000.000 TL olabilecektir.
Kentsel dönüşümle ilgili destek paketi açıklandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı açıklamasına göre, finansman paketi kapsamında kişi başı kredi üst limiti 600 bin liradan 1 milyon 250 bin TL'ye çıkarıldı. Finansman maliyetinin 840 baz puana kadar kısmını Hazine karşılayacak.
Kentsel dönüşüm kapsamında binanın yenilenmesi kararı alınabilmesi için, kat maliklerinin arsa payları esasına göre, üçte iki çoğunluğun olumlu kararı gerekir. Müteahhitler ile yapılacak arsa payı karşılığı inşaat sözleşmelerinde de arsa payları esas alınmaktadır.
Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesinde Tapu Devri
Peki, bu daireler yükleniciye tapuda ne zaman devredilmelidir. Eğer sözleşmede aksi kararlaştırılmadıysa inşaatın tamamlanmasından sonra yükleniciye ait bağımsız bölümler tapuda devredilir. Yüklenici inşaatı tamamlamadan kendisine tapuların devredilmesini isteyemez.
Kentsel dönüşüm kapsamında evleri yıkılacak olan vatandaşlara hem Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı hem yerel belediyeler kira desteği veriyor. Başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere tüm şehirlerde; kentsel dönüşüme giren yapılardaki mülk sahiplerine kira desteği sağlanıyor.
Örnek verecek olursak, satışı yapılacak olan malın değeri tapuya 400 bin TL olarak bildirilmiş ise iki tarafın da 8.000 TL tapu harcı ödemesi gerekir.
2023 tapu harcı hesaplama yöntemi şu şekildedir: Örneğin 2.000.000 TL bedelinde bir ev satılacağı zaman, 2.000.000 TL x %4 = 80.000 TL tapu harcının bedeli olarak sonuç çıkar. Tarafların eşit bir şekilde bölüşeceği düşünüldüğünde satıcı için 40.000 TL alıcı için 40.000 TL ücret çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri