En iyi tedavi aileleri tarafından kepçe kulak tespit edilen bebeklerde doğumdan 2-3 hafta sonra devamlı olarak fakat doktor kontrolünde kulaklara bir elastik bandajın bir kaç ay süre ile uygulanmasıdır. Sonuç genellikle başarılı olur ve ilerde ameliyat gerek kalmaz.
Kepçe kulak sorunu özellikle çocukluk döneminde olumsuz izler bırakabildiği için vakit kaybetmeden müdahale edilmesi gereken önemli bir sorundur. Bir bireyin kulak gelişimi 6 yaşına geldiğinde yaklaşık %90 oranında tamamlanmış olur.
Psikolojik sorunlara yol açabilen kepçe kulak, modern tıp sayesinde ameliyat gerekmeden düzeltilebilmektedir. Ayrıca doğumdan sonraki ilk ay tanı konursa tedavi de hemen başlatılabilmektedir.
Ancak, yetişkinlerde kepçe kulak düzeltilmesi genellikle cerrahi bir müdahale gerektirir. Otoplasti olarak adlandırılan bu işlem, kulakların normal pozisyonuna getirilmesini sağlar ve genellikle kalıcı sonuçlar elde etmeyi amaçlar.
Kepçe kulak sorunu ameliyatsız olarak tedavi edilememektedir. Kepçe kulağın tedavisi tıp literatüründe otoplasti olarak bilinen cerrahi yolla yapılmaktadır. Gereğinden fazla öne çıkan kulaklar görünüm olarak bozuk olduğu için kişileri rahatsız etmektedir.
İlgili 21 soru bulundu
Kepçe kulak, kulağın kepçe şeklindeki çıkıntılı bölesinde bulunan ve Y şeklini andıran kıkırdak kıvrımının yeterli seviyede gelişmemiş olmasından kaynaklanan bir sorundur. Kıkırdak doku yeteri kadar gelişemediği için kafatasıyla arasında oluşması gereken açı genişler ve kulak çıkıntısı ön tarafa doğru eğilmeye başlar.
Kepçe kulak, uzmanlar tarafından cerrahi ve cerrahi olmayan yöntemlerle düzeltilebilir. Özellikle yeni doğan bebeklerde kepçe kulak fark edilirse, kulak şekillendirme adı verilen ameliyatsız bir işlemle kulaklar düzeltilebilir.
Kepçe kulak; sonradan var olan bir durum değildir, anne ve babanın genleri ile beraber çocuğa da geçmektedir.
Erişkin bireylerde operasyon sonucu kullanılan kepçe kulak bantlarının etkisi olumludur. Ancak operasyon sonucu kullanılmayan kepçe kulak bantları erişkin bireylerde etki göstermemektedir. Özellikle bu kulak bantlarını daha kalıcı şekilde yapıştırmak için kullanılan yapıştırıcılarda kanserojen etkiler mevcuttur.
Genel olarak pinnaplasty ameliyatından sonra kullanımı uygun olan kepçe kulak bandı medikal ürün kullanımı doktorlar tarafından önerilir ve birçok ecza markasında kolaylıkla bulunabilir.
Biz de yenidoğan döneminde masaj ve bantlamayı önermekteyiz. İlerleyen aylarda kulak kıkırdağının sertleşmesiyle bantlama ve masaja karşı dirençli hale gelir ve bu tedaviler kullanılmaz. Yaşamın ilk birkaç ay sonrasında muayeneye gelen hastalar için cerrahi önerilmektedir. Kepçe Kulak Ameliyatı Ne Zaman Yapılır ?
Kepçe kulak sonrasında kulak eski haline dönmez. Bir ay süre ile kulaklar olması gerekenden daha fazla yapışık olur.
Otoplasti İstanbul fiyatları baz alındığından ortalama bir kepçe kulak estetiği fiyatı 25 bin TL ile 50 bin TL arasında tamamlanmaktadır.
Kepçe kulak ameliyatları altı yaşından itibaren yapılmakla birlikte, çoğu zaman daha ileri yaşlarda doktora başvurulursa ameliyatın yapılmasına bir engel yoktur. Erişkinlerde bu ameliyat yapılacağı zaman ameliyat öncesinde 10 gün süreyle aspirin ve kan sulandırıcı maddeler kullanılmamalıdır.
İple kepçe kulak estetiği ameliyatsız bir işlemdir. Kulak arkasına iğne yardımıyla ipler yerleştirildiği için kesiye gerek yoktur. 15- 20 dakikalık bir işlem sonrası hastanın kulak yağısı değiştirilebilmektedir. Aynı zamanda iyileşme süresi de hızlıdır ve bireyler normal yaşamlarına aynı gün devam edebilirler.
Kulak Gelişimi Ne Zaman Tamamlanır? Çocuklar 5 ila 6 yaşına geldiklerinde artık kulak gelişimlerinin % 80'i tamamlanmış olur. Bir diğer deyişle kulak gelişiminin tamamının anne karnında tamamlanmadığını söyleyebiliriz. Doğumdan sonra da kulaklarda gelişim süreci devam eder.
Ameliyat sonrası hasta, yaşına bağlı olarak bir hafta sonrası iyileşebilir ve hastayı çok fazla zorlayan bir ağrı, sızı görülmez. Ağrı şiddeti içerisinde doktorunuz tarafından verilen ilaçlar aksatılmadan alınmalıdır. Kepçe Kulak Ameliyatı sonrası takılan bandaj 2 – 3 gün durabilir.
Kepçe kulak problemi, yalnızca estetik bir problem oluşturduğu ve kulakta işlevsel bir soruna yol açmadığı için estetik operasyonlar arasında yer alır. Ülkemizde sağlık sigortası estetik operasyonları karşılamaz. Bu nedenle kepçe kulak ameliyatı devlet hastanesinde yapılsa dahi ücret ödemek gerekir.
Kepçe kulak psikolojik sorunlara neden olabiliyor
Kepçe kulak, toplumda en sık görülen kulak deformitesi yani şekil bozukluğudur. Hemen her yaşta kişi bu sorunla uzmanlara başvurmaktadır. Kişinin psikolojisini diğer estetik problemlere göre en fazla bozan deformite olarak kabul edilebilir.
Bu sebeple, adaylarla ilgili yeni bir yönerge yayımlanmadığı müddetçe kepçe kulak ameliyatının polisliğe engel olduğunu söyleyemeyiz.
Devlet hastanesinde kepçe kulak estetiği ameliyatı yapılmaktadır. Ancak her devlet hastanesinde bu işlem yapılmıyor.
Kepçe kulak küçültme ameliyatı olmanın dezavantajları, nadir de olsa bulanabilir. Bunlar arasında; genel anesteziye bağlı riskler, enfeksiyon, kanama, yara izleri ve kulaklarda asimetri gibi estetik sonuçların oluşması gibi riskler yer alabilir.
Kepçe Kulak Nedir Ve Ne Gibi Sorunlara Yol Açar? Kepçe kulak hali baş ile kulak arasındaki açının normalden daha geniş olmasıdır. Bu bireylere karşıdan bakıldığı zaman kulak kepçesi belirgin olarak görülür. Aynı zamanda kepçe kulak fiziksel bir hastalık değil estetik bir sorundur.
Kulağın üst kıkırdağından iğne yardımıyla medikal ip çekilir ve gereken açının verilmesi sağlanır. İşlem diğer kulağa da yapıldıktan sonra iğneyle giriş yapılan yerler küçük bantlarla kapatılır. Ortalama 15 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanır. Hasta işlem biter bitmez kulağına bakarak açıyı kontrol edebilir.
Kepçe kulak ameliyatında açılma zaman zaman söz konusu olabilir. Ancak bazı ameliyat tiplerinde bu açılma son derece düşük olur. Kaldı ki açılma gerçekleştiği zaman dahi kulak eski açısına dönmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri