Kepek ekmeği yüksek miktarda lif ve posa içermektedir. Bu nedenle diyet yapan kişilere çok iyi gelmektedir. Sağlıklı beslenme düzeninde büyük bir rol oynayan kepekli ekmekler sağlıklı karbonhidratlar arasında yer alır. Beyaz ekmek ile aynı kaloriyi içerse de bağırsakları çalıştırıp iştah kesme özelliği bulunmaktadır.
Kepek Ekmeği : Dış kepeği ayrılmış, ancak embriyo ve iç kepeği ayrılmamış undan elde edilen mayalı ekmek, beyaz ekmeğe göre daha besleyicidir. Önemli bir B1 vitamini (thiamin) kaynağıdır. Bu sebeple çok kahve içenlerde ve düşük kalorili diyet yapanlarda tercih edilmelidir.
Kepek ekmeği yüksek miktarda lif ve posa içerir. Bu sayede tüketen kişiyi tok tutar ve özellikle diyet yapanların vazgeçilmez ekmeği olur. Aynı zamanda metabolizmayı da hızlandıran kepek ekmeği sadece diyet yapanların değil beyaz ekmek tüketmemesi gerekenlerin de tercih ettiği bir ekmek çeşididir.
Kepek Ekmeği:
Şeker hastalığı, kabızlık yada spastik kolon hastalıklarında tercih edilir.
Diyette kepekli ekmek ne kadar yenmeli? Sağlıklı bir kadın her öğünde 1-3 dilim, erkek ise 3-5 dilim kadar ekmek tercih edebilir."
İlgili 21 soru bulundu
Tam buğday ekmeği
En sağlıklı ekmek türleri arasında birinci sırada gösterilen tam buğday ekmeği pek çok vitamin ve mineralin birleşiminden oluştuğu için en sağlıklı ekmek unvanını sonuna kadar hak ediyor.
Sağlıklı beslenme için hangi ekmek diyette yenmeli diyorsanız, taze taze tam tahıllı ekmek alabilirsiniz. Tam tahıllı ekmeğin içinde yulaf, çavdar, mısır, tam buğday unu ve arpa yer alır. Bu tahıllar ise besin değeri açısından çok zengindir.
Bağırsaklarda yaşanan sorunlar ve buna bağlı hastalıklar da arttı. Modern buğdaydan yapılan ekmekler tüketilmemeli. Onun yerine siyez unundan yapılan ekmekler tüketilmeli” dedi.
Kepekli Ekmek: Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Diyabet ve kalp damar hastalıklarını önleyicidir.
Ayrıca sindirim sistemini hızlandırmaya yardımcı olan kepekli ekmek, yiyeceklerin yanında bir iki dilim kullanılarak tüketilmelidir. Uzun süre tazeliğini koruyan bu ekmek, fazla tüketilirse yine kilo alımına sebep olacaktır. Bu sebeple günlük ölçülü bir şekilde tüketilmelidir.
Ekmeği hayatınızdan çıkarmayın
Öğünlerde ekmek yememek de kilo vermeyi olumsuz yönde etkiler. Eğer kişi ana öğününde esmer ekmek tüketmiyorsa, kan şekeri dengelenemeyecek; dolayısıyla 1 saat sonra çok acıkacak ve eline ne geçerse farkında olmadan tüketip fazla kalori almış olacaktır.
Ekmek, özellikle de beyaz ekmek uzun bir zamandır diyetisyenler, hekimler ve sporcular tarafından kötülenmekte, sağlıksız bir yiyecek olarak gösterilmektedir. Bunun altında yatan temel sebep ise ekmek içerisinde bulunan yüksek karbonhidrat değerlerine karşın diğer besinlerin düşük oranlara sahip olmasıdır.
Diyet listelerinin vazgeçilmezi olan kepek ekmeği, vücutta depolanmadan dışarı atılır. Bu sayede kilo almanıza neden olmaz. 1 dilim kepek ekmeği 54 kaloridir. Magnezyum, potasyum ve selenyum bakımından oldukça zengin olan keten tohumlu ekmek yüksek oranda lif içerir.
daha az kalorili olmasının yanında b vitamini ve oksidanlar ihtiva eder. sindirimi daha uzun sürer ve bağırsakları harekete geçirdiğinden dolayı boşaltım sistemini hızlandırır. bu nedenle diyet yapanlara uzmanlar tarafından tavsiye edilir. kalori açısından bildiğimiz beyaz ekmekten pek bir farkı yoktur.
Tam Tahıllar: Kan basıncını düşürmeye yardımcı lif bakımından zengin olan esmer pirinç, kepekli ekmek, arpa ve yulaf gibi tam tahıllar tansiyon riskini azaltır.
Kepek ekmeği, bol miktarda vitamin içerir ve sindirim sistemini rahatlatır. Bu nedenle, kilo sorunu ya da şeker hastalığı gibi rahatsızlıkları olanlar tarafından sık sık tercih edilir. B2, B6 vitaminleri ile, demir, çinko gibi mineralleri de içeren kepek ekmeği bu nedenle kısa dönemde kansızlık yapmaz.
Tam buğday ekmeği gibi FODMAP gıdaların IBS hastalarında sorunlar çıkarmasının sebebi, bazen vücudun aşırı derecede gaz üretmesine sebep olmaları.
Bu Besinleri Tüketmeye Özen Gösterin. Prof. Dr. Göral, bağırsak dostu besinleri şöyle sıraladı: Yoğurt, kefir, lahana turşusu, kepekli ekmek, badem, Hindistan cevizi, tarçın, kaliteli zeytinyağı, bezelye, Brüksel lahanası, rokfor peyniri, zencefil, doğal sarımsak, omega-3'den zengin olan somon balığı oldukça yararlıdır ...
Beyaz ekmek yerine; tam tahıl ekmekleri, tam çavdar ekmeği, tam buğday ekmeği, kepekli ekmek gibi ekmekleri tercih edin. Vazgeçemediğimiz bir lezzet olan simit tercihiniz de önemli. Sık sık kabızlık yaşıyor ve iştahınız fazla ise kesinlikle tam tahıllı simitleri tercih edin.
Tüketilen ekmeğin tam buğday ekmeği olması gerektiğini belirten Saraçoğlu, ekmeğin yüksek tansiyonu önlediğini, metabolizma hastalıklarında koruyucu ve önleyici özelliğe sahip olduğunu kaydetti. Saraçoğlu, tam buğday ekmeğinin besleyici, vitaminli ve doyurucu olduğuna vurgu yaptı.
Siyez Buğdayı Mı? Modern Buğdaylar Mı? Siyez buğdayı, modern buğdaylara göre; su tutma kapasitesi daha düşük, “glutensiz” olduğundan dolayı hamur yapısı daha zayıf bir yapıdadır. Ayrıca siyez buğdayının işlenmesi, diğer buğday çeşitlerine göre daha zor olduğundan, ekonomik açıdan daha fazla maliyet oluşturmaktadır.
2- Kepek Ekmeği: Kepek ekmeği beyaz ekmeğe göre yüksek miktarda lif ve posa içerdiğinden daha uzun süre tok tutmaktadır. Metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olan kepek ekmeği, günlük hayatımızda beyaz ekmeğe göre daha fazla tavsiye edilir.
Zayıflatan ekmek çeşitleri içerisinde yulaf ekmeği, keten tohumu ekmeği, kepekli ekmek, esmer pirinç ekmeği, tam buğday ekmeği, çavdar ekmeği, ezekiel ekmeği, glutensiz ekmeği saymak mümkün. Uzmanlar, diyet yaparken ekmeği tamamen kesmek yerine, beyaz ekmek harici ekmek çeşitlerinin az miktarda tüketilmesini öneriyor.
1 orta dilim (40 gr) kepekli ekmek 86 kcal. 1 kalın dilim (50 gr) kepekli ekmek 108 kcal. Yarım (150 gr) kepekli ekmek 324 kcal. 1 adet bütün (300 gr) kepekli ekmek 648 kcal.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri