Kepek ekmeği yüksek miktarda lif ve posa içerir. Bu sayede tüketen kişiyi tok tutar ve özellikle diyet yapanların vazgeçilmez ekmeği olur. Aynı zamanda metabolizmayı da hızlandıran kepek ekmeği sadece diyet yapanların değil beyaz ekmek tüketmemesi gerekenlerin de tercih ettiği bir ekmek çeşididir.
- Tam tahıllar grubunda yer alan kepek ekmeği, içinde zengin besin maddeleri olan E vitamini, B vitaminlerini barındırır. - Posa bakımından ve lif bakımından zengin olduğu için tok tutar. Bağırsaklarda oluşacak kolon kanserine karşı vücudu korur. Çiğnemesi zor bir ekmek olduğu içinde iştahı keser.
Diyette kepekli ekmek ne kadar yenmeli? Sağlıklı bir kadın her öğünde 1-3 dilim, erkek ise 3-5 dilim kadar ekmek tercih edebilir."
Diyet listelerinin vazgeçilmezi olan kepek ekmeği, vücutta depolanmadan dışarı atılır. Bu sayede kilo almanıza neden olmaz. 1 dilim kepek ekmeği 54 kaloridir. Magnezyum, potasyum ve selenyum bakımından oldukça zengin olan keten tohumlu ekmek yüksek oranda lif içerir.
İlgili 40 soru bulundu
Karbonhidratlı yiyeceklerin başında gelen ekmeği bırakarak ayda ortalama 4-5 kilo verebilirsiniz. İlk aşamada tümüyle ekmeği bırakmak yerine her öğünde sadece 1 dilim ekmek tüketilebilir. Ekmek yemeyi bırakmaya çalışırken gözden kaçabilen en önemli nokta ise ekmekteki karbonhidratın başka yiyecekten karşılanmasıdır.
günümüze kadar genetiği bozulmamış buğdayın atası olarak biliniyor. ve “Verimli Hilal” olarak adlandırılan Siyez Buğdayı, Anadolu'nun yanı sıra Filistin ve Irak'da belirli bölgelerde yetiştirilen endemik bir ürün olarak biliniyor.
- Kepekli ekmek, çiğneme müddetini uzatır. - Tükürük salgısını da arttırdığı için fazla gıda alımını önler. - Midede fazla kalacağı için çabuk acıktırmaz. - Bağırsaktaki geçişleri ise hızlandırır.
KEPEK EKMEĞİNİN ZARARLARI;
Ancak yapılan bir araştırmaya göre esmer ekmeklerin içeriğinde ki madde demirin vücut tarafından emilmesini engelliyor. Bu da bağırsaklardan emilmesi gereken demirin dışkı ile dışarı atılması anlamına geliyor. Demir kan hücrelerinin ana maddesidir.
Tam buğday ekmeğinin B vitamini, diyet lifleri ve pek çok vitaminler açısından zengin oluşu diyet besini olmasını sağlıyor. Kahvaltı ve ana öğünler için ekmek tüketmek isteyenler tam buğday ekmeğini tercih edebilir. Sandviç ve hamburger ekmeklerinde de tam buğday ekmeği tercih edilirse; alınacak kalori bir nebze düşer.
Ayrıca sindirim sistemini hızlandırmaya yardımcı olan kepekli ekmek, yiyeceklerin yanında bir iki dilim kullanılarak tüketilmelidir. Uzun süre tazeliğini koruyan bu ekmek, fazla tüketilirse yine kilo alımına sebep olacaktır. Bu sebeple günlük ölçülü bir şekilde tüketilmelidir.
Yalnızca bir dilim kepekli ekmek içerisinde barınan kalori oranı tam olarak 80 kalori şeklindedir. Ancak kilo vermeye yardımcı olduğu gibi kilo aldırması da mümkündür. Bu yüzden çok fazla tüketilmesi de önerilmemektedir.
Öğünlerde ekmek yememek de kilo vermeyi olumsuz yönde etkiler. Eğer kişi ana öğününde esmer ekmek tüketmiyorsa, kan şekeri dengelenemeyecek; dolayısıyla 1 saat sonra çok acıkacak ve eline ne geçerse farkında olmadan tüketip fazla kalori almış olacaktır.
Sanılanın aksine kepek ekmeği de beyaz ekmekle aşağı yukarı aynı miktarda kalori içerir ancak bağırsakları çalıştırıp iştahı keseceği için kilo vermeye yardımcı olur.
1 orta dilim (40 gr) kepekli ekmek 86 kcal. 1 kalın dilim (50 gr) kepekli ekmek 108 kcal. Yarım (150 gr) kepekli ekmek 324 kcal. 1 adet bütün (300 gr) kepekli ekmek 648 kcal.
Yani klasik beyaz un yapımında kullanılan endosperm'in yanı sıra budayın kabuğu (kepek) ve buğdayın çekirdeği rüşeym (B1, B6, folik asit, lif bakımından zengin) de tam buğday ekmeğinde yer alıyor. Hal böyle olunca tam buğday ekmeği tükettiğinizde sindirim yavaşlıyor, vücutta uzun süreli enerji tüketimi oluyor.
Kepekli ekmekler kilo kontrolünde ve insan sağlığında pek çok yararı bulunmaktadır. Sağlığına dikkat eden herkesin kepek ekmeği tüketmesi gerekir. Özellikle yüksek kilo ve diyabet gibi rahatsızlıklara sahip bireylerin dışında herhangi bir sağlık sorunu olmayan kişilerin de kepek ekmeği tüketmesi önerilmektedir.
Mutlaka bireysel değerlendirme yapılması gereklidir. Sağlıklı bir kadın her öğünde 1-3 dilim, erkek ise 3-5 dilim kadar ekmek tercih edebilir."
Zayıflatan ekmek çeşitleri içerisinde yulaf ekmeği, keten tohumu ekmeği, kepekli ekmek, esmer pirinç ekmeği, tam buğday ekmeği, çavdar ekmeği, ezekiel ekmeği, glutensiz ekmeği saymak mümkün. Uzmanlar, diyet yaparken ekmeği tamamen kesmek yerine, beyaz ekmek harici ekmek çeşitlerinin az miktarda tüketilmesini öneriyor.
Kalori bakımından da tam buğday ekmeği beyaz ekmeğe oranla daha az kalori içerdiği için diyet listelerinin de gözde besinleri arasında yer alıyor. Önemli lif kaynaklarının başında gelen yulaf tokluk hissini maksimum seviyeye çıkardığı ve glisemik indeksi düşük bir besin olduğu için sıkça tercih ediliyor.
2- Kepek Ekmeği: Kepek ekmeği beyaz ekmeğe göre yüksek miktarda lif ve posa içerdiğinden daha uzun süre tok tutmaktadır. Metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olan kepek ekmeği, günlük hayatımızda beyaz ekmeğe göre daha fazla tavsiye edilir.
Tam buğday ekmeği
En sağlıklı ekmek türleri arasında birinci sırada gösterilen tam buğday ekmeği pek çok vitamin ve mineralin birleşiminden oluştuğu için en sağlıklı ekmek unvanını sonuna kadar hak ediyor.
1 DİLİM EKMEK YERİNE GEÇEN BESİNLER; 1 kâse çorba, 2 yemek kaşığı bulgur pilavı, 2 yemek kaşığı makarna, 2 yemek kaşığı kahvaltılık gevrek, 1/2 çay bardağı leblebi,1 orta boy patates, yarım orta boy mısır, 2 galeta, 2 kestane.
Tüketilen ekmeğin tam buğday ekmeği olması gerektiğini belirten Saraçoğlu, ekmeğin yüksek tansiyonu önlediğini, metabolizma hastalıklarında koruyucu ve önleyici özelliğe sahip olduğunu kaydetti. Saraçoğlu, tam buğday ekmeğinin besleyici, vitaminli ve doyurucu olduğuna vurgu yaptı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri