Kepeğin kendisi bir tür mantar olmasa da, doğal olarak oluşan bir mantar olan Malassesia globosa'nın varlığı nedeniyle olur. Kepek, bu mantarın saç derinizde sebum adı verilen yağları çözeltmesi ile ortaya çıkar.
Kepek mantarı, koyu veya açık renkli cilt lekelerinin oluştuğu bir cilt hastalığıdır. Hemen hemen herkesin cildinde bulunan bir maya mantarından kaynaklanır. Kepek mantarı genellikle zararsızdır ve bulaşıcı değildir.
Cilt kendisini sürekli olarak yeniler. Başka bir deyişle altta yeni hücreler oluştukça, üstteki ölü hücreler de dışarı atılır. Normalde, ölü hücreler yıkanırken su ile dökülür ve gözle görülmez. Fakat herhangi bir nedenden ötürü bu döngü hızlandığında, ölü deriler saç köklerinde birikir ve kepek oluşumu gerçekleşir.
Ayrıca yağlı bir kafa derisi hücrelerin deri üzerinde büyümesine neden olur. Yanlış 2: Kepek tedavi edilebilir. Kepek aslında bakteri veya virüs türü bir sorun değildir ama mayamsı bir yapıya sahiptir. Kökünden bundan kurtulmak gibi bir çözümü yoktur ama çeşitli ürünlerle rahatlıkla kontrol altına alabilirsiniz.
Saç mantarının saçta kabuklanma, kepek, kaşıntı, saçların kolayca kopması, akıntı ve saç kaybı gibi belirtileri vardır.
İlgili 41 soru bulundu
Vajinal mantarlar ortalama 7-10 içinde iyileşir. Bununla birlikte, vücut ve saç mantarları yaklaşık 30 gün, tırnak mantarları ise ortalama 6 ayda tedavi edilir.
Egzama ve Mantar Arasındaki Fark Nedir? Mantar bulaşıcıdır, egzama ise bulaşıcı değildir. Mantar, Candida türünden kaynaklı bir deri hastalığı iken egzama ise vücudun çevresel etkenlere tepki göstermesidir.
Kepek tedavisinde çinko pirition, selenyum sülfit, ketokonazol içeren kepek karşıtı şampuanların düzenli kullanılması ile bulgular tamamen kaybolur. Uygulama sırasında şampuan saçlı deride 5-10 dakika bekletildikten sonra durulanır. Kepeklerin kalın olduğu hastalarda salisilik asitli solüsyonlar yardımcı olabilir.
Kepeklenmeye sebep olan hastalıklar ise; saç egzaması, sedef hastalıkları, sinirsel egzama ve mantar hastalığıdır.
Yorgunluk, stres, kirlilik ve kış, malassezia furfur üremesini ve dolayısıyla kepek görünümünü tetikleyebilen veya arttırabilen faktörlerdir.
Tuz: Şampuandan önce sıradan sofra tuzunun aşındırıcılığı kepekten kurtulmanız için iyi bir çaredir. Tuzluk alın ve kuru olan saç derinize biraz tuz serpin. Sonra, saç derinize masaj yaparak tuzu yedirmeye çalışın. Kuru ve pul pul olan saç derinizi şampuan uygulaması için hazır hale getirmiş olacaksınız.
Zeytinyağı ile karıştırılıp doğrudan saçlı deriye masaj yapılır veya şampuana 10- 20 damla çay ağacı yağı eklenerek de kullanılabilir. Limon Otu Yağı: Limon otu yağı da kepek ve saçlı deri kaşıntısı için etkili olabilir. Yüzde 10'luk çözeltisinin haftada iki gün kullanımı yararlı bulunmuştur.
Kepek nasıl gider doğal yöntemler sayesinde diye düşünüyorsanız, elma sirkesi çözüm olabilir. Bir kasenin içine su doldurulur ve bir miktar sirke ile karıştırılır. Banyodan çıkmadan hemen önce son durulama, bu su ile yapılır.
Itrakonazol ve Flukanozol türü ilaçlar en sık olarak reçete yazılan mantar ilaçlarıdır. Oral yolla alınan antimikotik ilaçlar kana karışarak vajinal doku içinde mantar hücrelerini yok etmektedir. Eğer dış genital alanda da tahriş söz konusu ise antimikotik cilt kremleri de tedaviye eklenebilir.
Saç mantarı şikayeti olanlar her gece saçlarını limonlu suyla yıkamalıdır. Limonlu su, mantarı saçtan atar ve saç diplerinin rahatlamasına yardım eder. Eğer saç mantarını doğal bir şekilde geçirmek isterseniz limonlu suyla saçlarınızı tazeleyebilirsiniz.
Kepek oluşumunun temelinde saç derisindeki mantar enfeksiyonları, yağ dengesizliği ve yanlış bakım ürünleri kullanımı yer alır. Saç derisindeki mantar enfeksiyonları kepek oluşumuna sebebiyet verebilir. Ayrıca saç derisinin yağ dengesizliği de kepek sorununa yol açabilir.
Kepeklenme, daha sık erkeklerde görülmekle birlikte genel olarak tüm bireylerin hayatlarının belli dönemlerinde karşılaşabilecekleri bir deri hastalığıdır. Bu sorun kesinlikle bulaşıcı bir rahatsızlık değildir.
Kepeğin, gençler ve yetişkinlerde en sık görülen belirtisi, genellikle beyaz ve yağlı yapıdaki ölü derilerin omuzlarda pul pul dökülmesidir. Kış ve sonbahar aylarında ev içindeki hava sıcaklığı ile dışarıdaki hava sıcaklığı arasında farklar oluştuğu için cilt kurur, bu nedenle kepek sorunu da artabilir.
Banyoya girmeden önce saçlarınızı ıslatın ve bir çay bardağı içerisine biraz sirke ve biraz limon suyu dökerek saçlarınıza 4-5 dakika kadar masaj yapın. Ardından saçınızı veya banyonuzu yapın. Saçlarınız kuru halde iken saç diplerinize tuz ile masaj yapın. Daha sonra şampuan ile yıkayarak durulayın.
Doğal Yolları Dene
Antibakteriyel ve saç derisini temizleyici özelliklere sahip çay ağacı yağı ve sirke de kepeğe iyi gelen doğal ürünlerden. Saçlarınızı yıkarken kullandığınız şampuana bir-iki damla çay ağacı yağı kullanmak ya da saçlarınızı durulamadan önce saç derinize sirke ile masaj yapmak kepeğe iyi gelebilir.
Genellikle geçici ve zararsız bir durumdur ve iki ay içerisinde kendiliğinden kaybolur.
Mantar enfeksiyonu vücudun hemen her bölgesine yerleşebilir. En sık rastlanan belirtisi kaşıntıdır. Mantar nerede yerleşmişse o bölge kaşınır. Cilt yüzeyini etkilediği durumlarda ciltte; pullanma, kırmızı döküntüler ve yumrular, saç mantarında; saç dökülmesi ve etkilenen bölgede kellik meydana getirebilmektedir.
Deride porselen çatlağı gibi bir görüntüye, kaşıntıya, kuruluğa ve döküntüye neden olmaktadır. Kontakt egzama: Cildin duyarlı olduğu maddelere karşı oluşan akut veya kronik reaksiyondur. Cilt, koruyucu yağlarını engelleyen maddelere sürekli maruz kalırsa kontakt egzama oluşur.
Egzama, bir alerji veya stres neticesinde ciltte meydana gelen ve halk arasında yaygın olarak görülen bir deri hastalığıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri